неделя, 6 юни 2021 г.

Кои са те - „боговете“ на Стария Завет?

 Вероятно малко от днешните християни са наясно с факта, че Старият Завет е Тората, т.е. най-истинската колекция от религиозни митове на еврейския народ. Още по-малко е наясно с факта, че в нашата версия на християнството за първи път тази книга е призната от църквата за „свещено писание“ едва през втората половина на 19 век, т.е. още когато преразпределението на следкатастрофичния свят започна от нови световни "елити". Тогава за пореден път беше създадена нова версия на историята и науката. Както можете да видите, промените не са пощадили религията.

Когато Сталин създава Руската православна църква през 1943 г., основното условие за нейното създаване е било  никога да не се признават религиозните митове на еврейския народ като „свещени“ за църквата, тъй като имат определено отношение към тяхната история, но не и към историята на самото човечество. И тези "богове", които са описани там, се явяват племенните "богове" на еврейския народ. Разбира се, някои от фанатичните християни сега ще се раздразнят, защо говоря за тези „богове“ в множествено число. В крайна сметка се смята, че юдаизмът е монотеистична религия.

Но прочетете внимателно рускоезичния превод на Стария завет. Там ще видите три различни знака, които са преведени на руски като „Господ“, „Бог“ и „Господ Бог“. Разбира се, наетите бърборещи от „библейския проект“ ще започнат приятелски да ни убеждават, че всичко това са уж различни имена на един и същ „един бог“. Но не напразно ви посъветвах да прочетете внимателно тази еврейска книга.

Какво можем да прочетем в Битие? "22 И Господ Бог каза: Ето, човекът стана като един от Нас, да познава доброто и злото; и сега, за да не простре ръката си да вземе и от дървото на живота, да яде и да живее вечно, -

23 затова Господ Бог го изпъди от Едемската градина да обработва земята, от която бе взет.(Битие 3: 22,23)"

Надявам се, че изразите „като един от нас“ се виждат от всички с нормално зрение. И без значение какво говорят бърборещите, говорим за множествено число, а не за единствено число. Следователно това са еврейските „богове“ и съвсем не „един бог“. И така, кои са те? Чували ли сте някога термин като "елохими"? Това са те - самите „богове“ на Израел и еврейския народ.

Разбира се, може да не ми повярвате. Но предлагам на вашето внимание рускоезичния превод на интересно изявление от 2016 г. от италианския библеист Мауро Биглино, направено от изследователя на тайните от миналото А. Лоренц. И ето какво разказа той за тези „елохими“, след като работи по превода на изходния код на „Стария завет“ от иврит:

„Много хора казват, че аз твърдя, че Библията не казва нищо за Бог, само защото терминът„ Елохим “не е преведен като„ Бог “. Сякаш моите изявления се основават на образа на термин, неизвестен на никого със сигурност, означава, че мога да си кажа каквото искам. Аз превеждам от иврит твърде много години, за да правя такива грешки.

В действителност казвам, че Библията не разказва за Бог, а за хора от плът и кръв, чието име е Елохими, и по-специално за един от тях, а именно Яхве, който ходи, яде, пие, замърсява се, мие се, има нужда от почивка, убива със собствените си ръце, нарежда на подчинените си да унищожат близките им роднини, заповядва да убиват майки с техните мъжки деца, диктува закони и убива отстъпници, изисква жертви, включително човешки, вдишва дим, за да успокои нервите, пие опияняващи течности, обяснява правилата за хигиена в лагера за заселниците, тъй като не иска да стъпва на екскременти, разделя плячката от войната между себе си и своите поданици (Девици, говеда, изброени в точните "счетоводни" списъци).

Тук трябва да отбележа една много неприятна подробност: девиците, които той искал, били не само момичета, но и малки момиченца. Той обяснява как да дават пари назаем под лихва и по този начин да направят длъжника роб, той също е избухлив и противоречив, има признаци на маниакална параноя, а понякога и на шизофрения и т.н. и т.н.

Разискванията относно прякото значение на термина „Елохим“ (което НИКОЙ не разбира точно) е напълно безполезно упражнение и нека го оставим на филолози / богослови, отчаяни да докажат значението му на „Бог“. Изобщо не се притеснявам от това, тъй като Библията е изключително ясна книга и аз съм добре запознат с нея, въпреки различните тълкувания.

Ето два примера:

а) Книгата на съдиите на Израел, глава 11.

12 И Йефтай прати пратеници до амонитския цар, казвайки:

24 „Не притежавате ли това, което ви е дал вашият Бог Хамос? И ние притежаваме всичко, което нашият Господ, нашият Бог, ни е дал в наследство” (Това е написано в руската версия на превода. Приблизително. Бележка на преводача). На иврит буквално е написано: „Вашият Елохим Хамос ви даде тези земи и вие ги притежавате, моят Елохим Яхве ни даде тези земи и ние ги притежаваме“.

Така че, няма разлика между двамата Елохима, те имат еднакви права, прерогативи и власт: Няма по-висш Бог или по-нисш Бог за амонитския цар.

б) Битие 35.1

Бог (Елохим - написано на иврит) каза на Яков: стани, отиди във Ветил и живей там, и построй там олтар на Бога (Ел - написано на иврит. Вече друг термин, въпреки че навсякъде е преведен по същия начин - Бог) , който ви се появи, когато бягаше от брат си Исав.

Защо той казва да построи олтар на някой си появил се  Ел? Защо не на него лично? 

Това са само два от многото примери (и наистина има безброй от тях), които подчертават абсолютната безсмисленост на дискусиите относно значението на термина "Елохим". Но ще оставя на мира богослови и тълкуватели с техните странности, нека се забавляват.

Сега нека прочетем някои благодарствени псалми на Елохим Яхве.

Псалом 135 (в мазоретически номер 136, посочен от Мауро Бийино - бележка на преводача)

10. Който порази Египет в неговите първородни, защото е вечна милостта Му;

11. и изведе Израиля изсред него, защото е вечна милостта Му;

12. с крепка ръка и простряна мишца, защото е вечна милостта Му;

13. Който раздели Червено море, защото е вечна милостта Му;

14. и преведе посред него Израиля, защото е вечна милостта Му;

15. и хвърли фараона с войската му в Червено море, защото е вечна милостта Му;

16. Който преведе Своя народ през пустинята, защото е вечна милостта Му;

17. Който порази велики царе, защото е вечна милостта Му;

18. и уби силни царе, защото е вечна милостта Му;

19. Сихона, цар аморейски, защото е вечна милостта Му;

20. и Ога, цар васански, защото е вечна милостта Му;

21. и даде земята им за наследие, защото е вечна милостта Му;

22. за наследие на Своя раб Израиля, защото е вечна милостта Му;

По този начин библейският Бог е Елохим, милостивият, защото като награда за своя роб Израел той убива невинни деца и царе. За щастие той не може да бъде универсалният Бог: ще се разгърне ужасна трагедия и Библията ще бъде неразбираема бъркотия, но е изключително ясна дори с многобройните си противоречия, в резултат на пренаписване от безброй и неизвестни лица. Ето защо "Елохим" не може да означава "Бог" в разбирането на Запада, въображението на гръцкото учение ... "

Напълно тази реч на италианския учен може да се намери в оригиналния източник на следната връзка (https://maurobiglino.it/2016/02/mauro-biglino-chiarisce-2-temi-importanti/). За нас заключението е много интересно, че същите тези елохими (както Ел, така и Яхве и други) нямат нищо общо със Създателя на Вселената и Небесния Отец. Следователно възниква логичен въпрос: тогава на кой бог се молят всички, които смятат Стария Завет или Тората като „свещено писание“?

Лично за мен отговорът на този въпрос беше ясен отдавна. Е, след изявлението на италианския учен всичко това стана не само очевиден, но вече научно доказан факт. А сега помислете малко повече за това: защо преводачите на Стария Завет скриха всичко това от нас? И на кого всъщност служат всички църкви от „библейския проект“ на човешкото поробване? За мен е абсолютно ясно: какви сили бяха създателите на този много „проект“ и защо с неговото изпълнение започна масовото унищожение на всички дисиденти, както и източниците на ведическото знание.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.