понеделник, 14 юни 2021 г.

Информационни технологии на задкулисието за манипулирането на съзнанието

 Съвременният технократичен начин на живот ни принуждава да живеем в неистов ритъм. Това се усеща особено в мегаполисите, където винаги можете да видите тълпи от хора, които винаги бързат някъде. Друга характерна черта на съвременното технократично общество са непрекъснато нарастващите потоци от информация, попадащи върху нашето съзнание и подсъзнание. Но наистина ли тези процеси са неуправляеми?

За да се опитаме обаче да разберем това, е необходимо да заемем позицията на привърженици на „теорията на конспирацията“, но именно към нея прилежно ни се налага псевдоскептицизъм. И очевидно съвсем не е случайно. Подобни методи за манипулиране на нашето съзнание в никакъв случай не ни приближават до истината. Ето например какво пише И. Осовин за това:

"Ако искаме да разберем какво всъщност се случва около нас, трябва да можем да сортираме информацията, която ни се изсипва от всички страни в огромни количества всеки ден. Не напразно един от главните принципи на конспирологията гласи: важно е да опиташ да намериш не това, което ти показват, а това, което се опитват да скрият от теб. И в това търсене, методологията на конспиративните теории могат да бъдат от много важна помощ.

Отношението към теориите на конспирацията както сред научната общност, така и сред външните наблюдатели е двояко. От една страна, тези тенденции в човешката мисъл са непрекъснато остракизирани и осмивани. Често можем да чуем изявления от рода на: „Аз не съм привърженик на конспиративните теории ...“, „Нека не бъдем като конспиролози и поддръжници на конспиративни теории ...“

От друга страна, ако разгледаме отблизо какво и как многобройни анализатори, експерти и други много опитни и витиевати герои коментират случващото се, можем лесно да забележим, че именно конспиративният подход при анализа на събитията не им е чужд. Вярно е, че те самите никога няма да признаят това.

Парадоксът е, че конспиративните теории, презирани и осъждани от поддръжниците на „общоприетия подход“, изобщо не изчезват от обществения дневен ред! Те присъстват постоянно в този дневен ред и освен това придобиват все по-голям обхват. Защо се случва това?

Причината е проста: повечето хора може дори да не знаят какво крият от тях, но е глупаво да се предполага, че изобщо не знаят как да мислят. Това води до факта, че анализирайки какво се случва около него, човек разбира: не му се казва всичко от това, което би искал да знае. Освен това той често е умишлено дезинформиран. Оттук и последицата - човек се опитва да открие това скрито и много често дори прибягва до помощта на конспиративен метод на познание, може би без да го осъзнава ясно сам".

Но защо е изгодно за задкулисния свят да ни държи в неизвестност относно техните истински действия и планове за бъдещето ни? Съвсем очевидно е, че ако хората разберат истината за всичко това, тогава няма да им хареса много.

През 2000 г. беше публикувана доста интересна книга от двама шведски изследователи - А. Бард и Й. Зодерквист, която се нарича „NETOкратия ...“. В тази книга те говорят за методи за манипулиране от страна на световното задкулисие на съзнанието на хората с помощта на информацията: „Информацията и знанието не са едно и също нещо. И тъй като информацията се превръща в ключова стока на новата икономика, а светът се дави в океан от хаотични информационни сигнали, съществени и изключителни знания придобиват голяма стойност ...

Тези, които контролират новите технологии и техните приложения бързо натрупват значителна мощ ... По очевидни причини е трудно да се очаква, че тази група ще има силно желание да направи своите ексклузивни знания широко достъпни, тъй като това ще обезцени нейната власт и привилегии. .

По време на диктатура апаратът на властта прекъсва потока от информация с помощта на цензура, правейки себе си недостъпен. Като запълва всички канали с потоци от непоследователна информация, властовият елит на демокрацията - добре организирани лобистки групи и влиятелни медийни конгломерати - може ефективно да постигне същия резултат.

Каквито и да са фактите, веднага се появяват факти, които ги опровергават. Всеки научен доклад, който представя тревожни данни, веднага се опровергава от друг, по-обнадеждаващ. И т.н. В крайна сметка всичко се връща към обичайния бизнес. Изглежда като жизнеспособна демокрация, но не е нищо повече от спектакъл за масите.

Така че потокът от информация съвсем не е непредсказуем ... В действителност това е умишлена стратегия за поддържане на контрола над обществото. Заинтересованите групи за власт изливат объркваща информация за нас, за да подсигурят тайната на някои основни знания".

По този начин този поток от дезинформация, който се излива върху нас всеки ден, има своите източници и своите координационни центрове и следователно е напълно контролируем от определени сили. Следователно, всяка „официална информация“ за управляващите династии и властови структури, най-богатите олигархични семейства трябва да бъде третирана с достатъчна степен на критичност и да не забравяме да използваме собствения си мозък, за да анализираме случващите се събития. Това е единственият начин да се предотвратят плановете на световния „елит“ да наложи „нов световен ред“ и общество на тотален контрол, като определим алтернативно бъдеще за себе си.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.