четвъртък, 19 май 2022 г.

ПСИХОТРОННОТО НАСИЛИЕ КАТО СРЕДСТВО ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

 Психотронното насилие като метод за извършване на престъпления е сравнително ново явление в професионалните криминални среди. Проведеният от автора контент-анализ, който се фокусира върху съдържанието на текстови масиви и продукти на комуникативната кореспонденция, показва, че появата на съобщения за психотронно насилие като метод за извършване на престъпление срещу личността се оценява на двадесетгодишна възраст.


Докладите за незаконното използване на психотронни оръжия от края на 90-те и началото на 2000-те години се разпространяват в руски, а между 2007 и 2010 г. - в украински издания. През последните години се наблюдава особено нарастване на броя на публикациите в новинарските интернет портали от различни страни от бившия Съветски съюз и извън него. Начините, по които се публикуват и разпространяват такива послания, са разнообразни. Те включват както официални, така и частни. В докладите си частните лица често наричат психотронните оръжия лъчеви, тъй като те въздействат върху цялото тяло и според жертвата въздействащите болезнени усещания се появяват като лъч.

В страните членки на Общността на независимите държави (ОНД) и други постсъветски държави (например Латвия, Литва) често се говори за психотронен терор, който се появява и развива изключително активно.

В Латвия (както и в редица други държави) например, според някои публикувани доклади, психотронният терор се използва за незаконно изземване на апартаменти, които собствениците ипотекират пред банки, за да получат кредити.

Терорът (на латински: fear, terror) се отнася до: 1) сплашване чрез физическо насилие, до и включително изтребване; 2) заплаха за физическа саморазправа на каквато и да е основа; 3) сплашване със заплаха за отмъщение или убийство. "Терор" е "насилие", "сплашване". Всички тези цели на престъпното въздействие се преследват при психотронното насилие като средство за извършване на престъпление, независимо от престъплението, при което се използва насилието.

Анализът на съдържанието разкри и друга особеност на психотронното въздействие, а именно разнообразието на субектите, методите на изпълнение, мотивите и целите, както и на обектите и предметите на злоупотреба. Така различните форми на психотронно насилие имат ясни цели и са насочени предимно към дискредитиране на индивидите и лишаването им от източник на препитание, за да причинят морални щети; увреждане на жилището или друго имущество на жертвата с цел причиняване на материални щети; разрушаване на физиологичното функциониране на човешкото тяло и психика с цел причиняване на физическа вреда.

Обществената опасност на деянията от този вид престъпления се състои в едновременното съчетаване на трите вида въздействие и увреждане и в голямата продължителност на извършването им (често години, десетилетия или до пълното физическо или психическо унищожаване на жертвата). Тоест в огромното мнозинство от случаите периодът на психотронно въздействие се определя от момента на постигане на престъпния резултат.

От началото на деветдесетте години психотронните оръжия се използват особено широко в поръчкови убийства и като жилищен рекет. Използвайки го за определен период от време, престъпниците отнемат апартаменти от собствениците им, като извършват психотронно принудително физическо насилие или убиват собствениците. Последните понякога са настанявани в психиатрични болници, а след това с измама им се отнема собствеността.

Психотронното въздействие се използва и при елиминиране на конкуренти в бизнеса или услугите, при събиране на големи дългове, в арбитражни производства и в граждански спорове, особено при бракоразводни спорове, свързани с разделяне на имущество.

Анонимни интервюта със служители на правоприлагащите органи разкриха, че такъв натиск се оказва и върху тях. Например в Следствения комитет на Министерството на вътрешните работи разследващ екип е разследвал тежко престъпление, а щетите в особено големи размери са били възстановени в държавния бюджет. Въпреки това група служители, пряко ангажирани с наказателното дело, се разболяват от рак.

Натрупаният чуждестранен и руски опит дава основание да се дефинират понятието, целите, формите и характеристиките на психотронното въздействие.

Психотронното насилие като метод за извършване на престъпление може да се определи като умишлени действия, изразяващи се в съвкупност от противоправни дейности, извършени по предварителен сговор на група лица или осъществени от организирана група (престъпна общност, престъпна организация), незаконно въоръжено формирование с използване на специални оръжия и други предмети от излъчващ тип, нанасящи поражения в специален диапазон от честоти, насоченост и мощност, обикновено усукващи, електромагнитни, звукови и технически средства, включващи основно генератори и други специални съоръжения с цел бързо или бавно унищожаване на едно или няколко лица с нанасяне на морални (нравствени) вреди чрез пълно или частична дискриминация на индивида; физическо увреждане чрез отдалечено нарушаване на здравето му, което води до нелечимо заболяване или психическо увреждане; причиняване на имуществени вреди, като ви лишава от дома ви или от средства за препитание.

Както се подразбира от определението, психотронното въздействие върху човека се осъществява с помощта на торсионни, електромагнитни и звукови технически средства. Нека разгледаме по-отблизо начина им на работа.

Излагането на торсионно въздействие се състои от смущаващото въздействие на торсионните полета върху човека. Терминът "торсионно поле" е физичен термин, въведен първоначално от математика Ели Картан през 1922 г. , за да опише хипотетично физично поле, създадено от усукването на пространството. Името идва от английското torsion, "усукване", от латинското torsio със същото значение.

За облъчване с усукване се използват специални излъчватели. Торсионният комплекс включва психооръжия, наречени "пси-генератори", както и компютър със специален софтуер и т. нар. пси-оператор. Именно при психотронното въздействие се ражда фразата "поставяне на човек "на компютър".

Това означава, че на разработваното лице (жертвата) ще се въздейства дистанционно чрез специално съоръжение, което включва компютър и пси-оператор. Предавателят ще въздейства на човека денонощно и навсякъде, като разрушава цялото тяло на клетъчно ниво, прониква в психиката и променя съзнанието. Нито стените на къщата, нито дълбочината на подземието, нито това, че е в тълпа, ще спасят човека - той ще бъде разпознат навсякъде, изложен на опустошителното въздействие.

Освен това, според Лесков, не съществува фундаментална пречка информацията от човешкия мозък да бъде копирана на друга физическа основа. През последните години науката за сетълмента се развива бързо в чужбина, като ключовите термини са "качване" и "сваляне" за технологията на разчитане на идентичността при прехвърляне от биологична към компютърна матрица. Предвижда се работата да бъде реализирана на практика до 2020 г.

Известни са два вида торсионни излъчватели: стационарни и преносими. Те се прилагат в зависимост от местоположението и активността на движението на жертвата. Основните форми на експозиция включват скрита, явна и комплексна експозиция.

Скрито - изложеното на риск лице не знае, че тялото и психиката му са обект на посегателство. Облъчването се извършва в мек режим. Това е най-често срещаната форма на експозиция. Откритост - изложеното на риск лице разбира, че тялото и психиката му са обект на посегателство. В такива случаи облъчването се извършва по суров или мъчителен начин. Комплексно (комбинирано) - изложеното на въздействие лице е наясно с целевото психотронно въздействие върху тялото си, но не знае, че едновременно с това е засегната и психиката му.

Особеност на психотронното въздействие е, че то се осъществява последователно (стъпка по стъпка) и интегрирано. Компонентите му са радиационен терор, структурно-мрежов терор, криминален терор, електромагнитен терор, химически терор, електрохимически терор, бактериологичен терор, психологически терор и финансов терор. Всички компоненти са включени в набор от психотронни интервенции спрямо едно или повече лица. Формите (компонентите) на въздействие върху лицето се редуват в зависимост от резултата от въздействието. Понякога се използват едновременно няколко форми (компоненти) на експозиция.

При откритото прилагане на психотронно въздействие се използват следните тактики. Натискът се упражнява върху лицето по демонстративен и агресивен начин. Целевата жертва е наблюдавана открито на улицата и на обществени места.

При разработване на обекта на психотронно въздействие се проучват всички негови връзки, маршрути на пътуване, най-често посещаваните места, например за развлечения (фитнес клуб, кино и др. ), както и лошите навици, предимствата и недостатъците. Психотронното въздействие се прилага последователно, например на работното място, в здравен клуб, във вилата, в хотел, на улицата, в транспорта, в магазините и на всички други обществени места, като се взема предвид анализът на движенията и маршрутите на жертвата.

Но основният фокус е върху въздействието в мястото на обитание. В края на краищата всеки се връща у дома от всеки престой. Психотронните престъпници оказват най-голямо престъпно въздействие върху жертвата в мястото на нейното пребиваване. Когато човек се намира в апартамент, думите, действията и физиологичните му движения започват да се съпровождат от хъркане и тонично бръмчене в тръбите на отоплението или в хладилника, на работното място - от щракане по различни предмети, които звучат в стаята или при отиване от една стая в друга. 

Като се използва стабилното затворено жилищно пространство на жертвата и стабилната подредба на мебелите, включително мястото за спане, е по-лесно тя да бъде изложена на радиация, както и на други методи на престъпно психотропно и психотропно въздействие.

При скритите форми на експозиция набелязаното лице се наблюдава денонощно, включително чрез видеонаблюдение и подслушване на стаята и всички комуникационни канали. При скритата психотронна манипулация на личността всички конфликти, които жертвата може да има на работното място или у дома, или всяко влошаване на здравословното ѝ състояние се възприемат като спонтанни или случайни. Освен това около жертвата на въздействието има изкуствено създадена ситуация, при която след като околните чуят историята, тя ще бъде възприета от тях като приказки на психично болен.

Въпреки че по-голямата част от жертвите не знаят за сложните незаконни психотронни дейности срещу тях или дори за факта на излагане на въздействието им, тъй като в такива случаи излъчвателите им въздействат в невидимия спектър и отвъд прага на чуваемост. Само излагането на ултразвук (честота над 20 kHz) се усеща като лека вибрация. И дори ако човек бъде предупреден за психотронното влияние, включително за изкуствения произход на проблемите му, той ще отрече всички тези факти. Престъпното намерение на извършителите на психотронното въздействие е именно тази позиция на жертвата.

При комбинирана психотронна интервенция в психиката на жертвата, в рамките на семейни отношения, един член на семейството може да разбере и да реагира по подходящ начин, което може да доведе до спорове, тъй като останалите членове на семейството могат да възприемат поведението му като психично болно или ненормално.

В случаите, когато жертвите на близък комплексен терор използват собствен автомобил за превоз, те също са подложени на психотронно въздействие в колата. Освен това престъпниците, придружаващи преследваната жертва, хвърлят различни предмети по автомобила по пътя, създават всякакви други препятствия за нормалното движение на автомобила, за да създадат аварийна ситуация.

Лицата, подложени на психотронно въздействие, често се оказват въвлечени в специално измислени криминални ситуации (например пътно-транспортни произшествия), престъпления, извършени с участието и под контрола на екип от пси-оператори.

Потърпевшите се включват в сферата на наказателното производство в различни наказателно-процесуални статуси. От гледна точка на наказателния процес, в единия случай разработваните обекти могат да бъдат потърпевши, в другия - обвиняеми.

Но винаги – жертви на неразрешена манипулация на тяхното поведение и контрол на подсъзнанието. И още една характерна подробност: като жертва е практически невъзможно да образуваш наказателно дело по факта на извършено престъпление, а като обвиняем - да си невинен и да разчиташ на справедлив процес по наказателното дело. В резултат на провокации може лесно да се обвини човек, разработван от психотронни престъпници, в извършване на престъпления от различни видове - както умишлени, така и извършени по непредпазливост, и след това да бъде арестуван.

В резултат на поетапната престъпна дейност, обсъдена по-горе, жертвата на психотронна интервенция губи работата си, жилище, имущество, семейство, насилствено придобива нелечими заболявания, водещи до преждевременна смърт, често се обявява за психично болен, изпраща се за стационарно лечение в психиатрията болници, умишлено е доведен до самоубийство или умира при специално създадена спешна ситуация.

Така в разглежданите ситуации основните цели на психотронното въздействие са нанасянето на физическа вреда, изразяваща се в пълно унищожаване или временно дезактивиране на човек, бавното му физиологично поражение или създаване на контролиран човешки материал от него, както и нанасяне на материални щети, изразяващо се в изкуствено създаване на ситуация, която води до лишаване на лице от източници на препитание, жилище или други ценности.

Основните симптоми и признаци на облъчване в резултат на дистанционна външна психотронна обработка включват, например, следните здравословни проблеми: безсъние през нощта, сънливост през деня.

Други, в зависимост от вида, формата и метода на психотронно въздействие, могат да включват: различни видове главоболие, гадене, неестествено дълъг сън, пропуски в краткосрочната и дългосрочната памет; разкъсвания на очните кръвоносни съдове, промени в състава на кръвта - намаляване на хемоглобина, повишаване на съдържанието на мазнини и захар в него, увеличаване на лимфните възли, транслуценция и асиметрично подуване на вените на ръцете, краката, остра болка в областта на сърцето , повишена сърдечна честота, аритмия, повишаване или понижаване на кръвното налягане; безпричинна поява на хематоми; тремор на крайниците, конвулсии, изтръпване на ръцете и краката; рязко повишаване или намаляване на телесната температура, в режим на облъчване - моментално повишаване на температурата на кръвта или тъканите на вътрешните органи, непоносима болка; повърхностни изгаряния, включително лицето и гениталиите; обилно изпотяване по тялото през нощта; внезапни остри болки в областта на вътрешните органи, в ушите, при ходене - в петите или ставите; болка в областта на зъбите и венците; бърза загуба на тегло или бързо наддаване на тегло; появата на различни гласове в главата, ушите, неочакваната поява на звуци в гърлото или корема; усещане за наистина несъществуващи миризми; промяна във вкуса на храната; безпричинна раздразнителност, агресивност, внезапно чувство на страх; рязко увеличаване или потискане на сексуалната активност; усещане за влияние на чужд обект (в действителност - компютърен курсор) върху различни органи и части на тялото и много други.

При посещение на лекар за лица, изложени на радиация, трябва да се има предвид следното. Както показва практиката, лекарите отказват да записват в медицинските си досиета изявленията на пациентите за насочено облъчване, позовавайки се на факта, че това не се случва. Не е фиксирано и нощното (редовно) време на поява на симптомите на монотонна болка.

Ако оплакването все пак бъде записано, тогава пациентът (жертвата на психотронно въздействие) се насочва за консултация с психиатър. При оплакване от остра болка в определен орган (включително болка в областта на сърцето), специалистите не откриват патология. Трябва да се има предвид, че при целенасочено облъчване възникват остра болка и последици за здравето от спазми.

Ако настоявате за лечение, можете да се регистрирате при психиатър. Много психиатри вече знаят за насоченото облъчване на хора, но умишлено крият тези факти, гарантирайки появата на нов тип депресия, психоза, специална "бавна" шизофрения и необходимостта от постоянно приемане на психотропни лекарства (хлорпромазин и др. ), които реално потискат самоконтрола и увеличават влиянието на пси-оператора върху поведението и здравето на облъчения човек.

По този начин разглежданите от нас понятия, цели, форми и други особености на психотронното въздействие върху пострадалите, както и отбелязването на техните оплаквания в медицински документи, дават основание на органите на оперативно-издирвателната дейност и органите на предварителното разследване да започнат формиране и натрупване на опит в привличането на наказателна отговорност за психотронно насилие, използвано като метод за множество тежки престъпления.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.