събота, 21 май 2022 г.

Среща на върха на световните правителства: "Готови ли сме за нов световен ред?

 Организаторите на срещата на върха са амбициозни" на фона на глобалната "повратна точка

Напоследък голямо внимание се обръща на инициативата на Световния икономически форум "Голямото нулиране", която разглежда пандемията COVID-19 като възможност за ускоряване на глобалистичната цел за все по-широко заместване на националния суверенитет с международно управление.

В началото на този месец,  в ултрамодерното емирство Дубай, част от Обединените арабски емирства, се проведе среща на по-малко известна организация, наречена Световна правителствена среща на върха.

Срещата започна с въпроса на британската журналистка и водеща на CNN в Абу Даби Беки Андерсън: "Готови ли сме за нов световен ред?"

Андерсън заяви, че "организаторите тук са не по-малко амбициозни" в разглеждането на темата, като предупреди, че светът е "достигнал критична точка".

"Със сигурност живеем в уникална епоха на несигурност и нестабилност в световните дела", каза тя, визирайки "зоната на здрача, която беше пандемията".

Тя описа целта на встъпителната дискусия.

"Дали ръководената от САЩ многостранна система, създадена след Втората световна война, за да управлява международните отношения, така че светът никога да не види или да изпита същия хаос и безредие като по време на световната война, е поне малко подходяща за целта си?" попита Андерсън.

"А ако не е, каква е алтернативата?"

На своя уебсайт World Government Summit се описва като "глобална, неутрална организация с нестопанска цел, посветена на формирането на бъдещето на управлението".

Той е основан през 2013 г. от шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, вицепрезидент и министър-председател на Обединените арабски емирства и владетел на Дубай.

"Чрез различните си събития срещата на върха разглежда дневния ред на следващото поколение правителства, като се фокусира върху използването на иновациите и технологиите за справяне с универсалните предизвикателства, пред които е изправено човечеството", се казва в описанието на уебсайта.

Организацията твърди, че от самото си създаване е "защитник на мисията за формиране на бъдещи правителства и създаване на по-добро бъдеще за човечеството".

Седемте предишни годишни срещи на върха "успешно създадоха нов модел на сътрудничество на международното поле за действие, който да вдъхновява и овластява следващото поколение правителства".

Сега срещата на върха е "готова да покори нови върхове на съвършенството и инклузивността".

Темите на първата среща през 2013 г. включваха изграждането на доверие на гражданите в правителствените структури, социалните медии като инструмент за гражданска активност и частно-публичните партньорства.

На предишни срещи на върха са говорили президентът Барак Обама, основателят на WEF Клаус Шваб, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и милиардерът предприемач Илон Мъск.

Байдън: "Новият световен ред. . . и ние трябва да го водим".

По време на лобистка среща на Бизнес кръглата маса във Вашингтон по-рано този месец президентът Байдън използва термина "нов световен ред", когато обсъжда нахлуването на Русия в Украйна и големите промени, които се случват в света.

"Това е време, в което нещата се променят. Ще има нов световен ред и ние трябва да го оглавим. И трябва да обединим останалата част от свободния свят, за да го направим.

Лондонският вестник "Индипендънт" съобщи, че Байдън "неволно е привлякъл вниманието на любителите на теориите на конспирацията със забележките си в края на речта си за последиците от нападението на Русия над Украйна".

Вестникът заявява, че "конспиративната теория за "новия световен ред" се е появила преди десетилетия". Британците твърдят, че тази теория "гласи, че един гнусен елит, ръководен от ООН и други сенчести сили, планира да създаде единно транснационално глобално правителство със сила - вероятно с участието на американски агенции, включително Федералната агенция за управление на извънредни ситуации, която според някои се готви да вкара американците в концентрационни лагери".

Независимо от това какво е имал предвид Байдън, когато е използвал този термин, администрацията му подкрепя Световния икономически форум, приемайки неговия термин "Изграждане на по-добър живот", който отразява идеята за "Голямо нулиране" на капитализма и на световния ред след пандемията.

След изборите през ноември 2020 г. WND съобщава, че бившият държавен секретар Джон Кери и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен са заявили на среща на WEF, че председателството на Джо Байдън ще помогне за прокарването на плана "Голямото нулиране".

Понятието "нулиране" сега е по-важно от всякога", каза Кери. "Лично аз вярвам, че . . . ние сме в зората на изключително вълнуващо време.

Кери, който оттогава е назначен за "цар по въпросите на климата" от Байдън, заяви, че присъединяването на Байдън към Парижкото споразумение за климата ще спомогне за осъществяването на "голямото пренастройване". Но присъединяването към Париж "не е достатъчно", каза Кери.

"Администрацията на Байдън ще се фокусира върху всеки сектор на американската икономика", каза той. "През 2035 г. целта ще бъде да се постигне неутралност на мрежата по отношение на енергията и производството".

Кери заяви, че САЩ са "готови да се върнат и да помогнат за воденето и издигането на американската икономика на следващото ниво".

Кери заяви, че САЩ са "готови да се върнат и да помогнат за водещата роля и амбициите в Глазгоу, за да ускорят тази невероятна способност за трансформиране на частния сектор".

През юни миналата година Белият дом направи изявление, в което се казва, че Байдън ще се срещне с лидерите на Г-7, за да "обсъдят начините за формиране на по-справедлива, устойчива и приобщаваща световна икономика, която да отговори на уникалните предизвикателства на нашето време". Сред инициативите на Белия дом в тази насока е насърчаването на "глобален минимален данък" за мултинационалните компании в размер на поне 15%.

Капитализмът, какъвто го познавахме, е мъртъв".

Проверителите на фактите отхвърлиха конспиративната теория за "Голямото пренастройване", но основателят и изпълнителен председател на WEF Клаус Шваб даде ясно да се разбере през юни 2020 г. , че пандемията COVID-19 трябва да се използва като възможност за развитие на глобалистичния дневен ред, насърчаван от конференциите му в Давос, където бяха представени множество предложения, като например световен данък върху въглеродните емисии, за преразпределяне на богатството и прехвърляне на суверенитета от националните държавите до глобалните организации.

Шваб пише, че "светът трябва да действа заедно и бързо, за да промени всички аспекти на нашите общества и икономики - от образованието до социалните договори и условията на труд" и да осъществи "голямото пренастройване" на капитализма.

На среща в Давос през 2021 г. изпълнителен директор на компания от списъка "Fortune 500" повтори твърдението на WEF, че "капитализмът, какъвто го познавахме, е мъртъв".

Нов световен ред, основан на солидарността

Преди година папа Франциск призова за "нов световен ред" в книгата си "Бог и бъдещият свят". Той описа новия ред като преход от финансови спекулации, изкопаеми горива и военно строителство към зелена икономика, основана на приобщаването.

След пандемията от коронавирус папата заяви в откъс, публикуван от Ватикана, че "светът никога повече няма да бъде същият".

Франциск заяви, че справедливостта може да бъде възстановена "чрез изграждането на нов световен ред, основан на солидарността, като се търсят новаторски начини за изкореняване на тормоза, бедността и корупцията", като "всички работят заедно, всеки за своята част, без да делегират и прехвърлят отговорности".

Той заяви, че светът не може повече "безгрижно да толерира неравенството и екологичните нарушения".

"Пътят към спасението на човечеството минава през създаването на нов модел на развитие, който е ясно ориентиран към съжителството на народите в хармония със Сътворението", каза той.

Франсис заяви, че "доминиращият спекулативен манталитет" на световната финансова система трябва да бъде възстановен с "душа", за да се преодолее пропастта между тези, които имат достъп до кредити, и тези, които нямат.

"Дошло е време да се поправи социалната несправедливост и маргинализацията", каза той. "Ако приемем настоящото предизвикателство като възможност, можем да се подготвим за утрешния ден под знамето на човешкото братство, което няма алтернатива, защото без обща визия никой няма да има бъдеще. "

В третата си енциклика през 2020 г. папата заявява, че пандемията от коронавирус доказва, че "магическите теории" на пазарния капитализъм са се провалили и светът се нуждае от нови системи, които насърчават равенството и единството.

Франсис заяви, че трябва да е ясно, че не е достатъчно да се "подобряват" съществуващите системи. Той обвини "порочната" световна икономическа система, че държи бедните настрана, докато обогатява малцина.

Той се противопоставя на правото на собственост за отделните хора, като твърди, че "социалната цел" и общото благо трябва да произтичат от споделянето на ресурсите на Земята.

През ноември 2018 г. , както съобщи WND, прогресивният режисьор Майкъл Мур заяви, че Франциск му е казал, че капитализмът е грях, и призова Мур да продължи да прави своите леви документални филми.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.