четвъртък, 12 май 2022 г.

ИНФРАЗВУК

 Инфразвукът е еластична вълна, подобна на звука, но с честоти, по-ниски от тези на човешкия слух (от 0,001 Hz до 16 Hz). За горна граница на инфразвуковата област се приемат честоти от 16-20 Hz. Инфразвуковите вибрации в природата се генерират от земетресения, вулканични изригвания, морски бури и урагани, както и от специални генератори. Те се съдържат в шума на атмосферата и гората. Източници са също мълнии, експлозии и стрелба. В производството източниците на инфразвук са големи машини и механизми (турбини, компресори, промишлена вентилация, щамповъчно оборудване, ковашки работилници и т. н. ).

Поради голямата си дължина на вълната инфразвуковите вибрации се характеризират със слабо поглъщане. Поради това инфразвуковите вълни във въздуха, водата и земната кора могат да се разпространяват на големи разстояния и да предупреждават за предстоящи бедствия. В края на 60-те години на миналия век френският изследовател Гавро открива, че инфразвук с определени честоти може да предизвика тревожност и безпокойство у хората. Слабият инфразвук въздейства на вестибуларния апарат и предизвиква усещане за морска болест. Дори инфразвукът с ниска мощност има седативен ефект.

Продължителното излагане на човешкото тяло на инфразвукови вибрации води до умора, замайване, нарушения на съня, психични разстройства, смущения в периферното кръвообращение, функциите на централната нервна система и храносмилането. Вибрации с ниво на звуково налягане над 120-130 dB в честотния диапазон между 2 и 10 Hz могат да доведат до резонансни явления в тялото. За дихателните органи са опасни вибрации с честота 1-3 Hz, за сърцето - 3-5 Hz, за мозъчните биотокове - 8 Hz, а за стомаха - 5-9 Hz. Нивата на звуковото налягане в октавовите честотни ленти 2, 4, 8 и 16 Hz не трябва да надвишават 105 dB, а в честотната лента 32 Hz - 102 dB, като по-високите стойности водят до нараняване или дори смърт. Мощният инфразвук с честота 7 Hz е смъртоносен за хората.

Намаляването на неблагоприятното въздействие на инфразвука на работното място се постига чрез използването на реактивни шумозаглушители (резонансни и камерни шумозаглушители) и използването на лични предпазни средства (специални шумозащитни маски). Методите, които използват звукоизолация и поглъщане на инфразвуковите вибрации, са неефективни. Най-добрият вариант е да напуснете засегнатата област.

Изследванията показват, че човешкото тяло е силно чувствително към инфразвук. Въздействието се осъществява не само чрез слуховия апарат, но и чрез механорецепторите в кожата. Нервните импулси, причинени от инфразвука, нарушават координацията на различните части на нервната система, което може да се прояви като замаяност, дезориентация, болки в корема, гадене, диария, затруднено дишане, чувство на страх, а при по-интензивно и продължително излагане - кашлица, задушаване и психически смущения. Инфразвуковите вибрации дори с ниска интензивност причиняват гадене и звънене в ушите и намаляват остротата на зрението. Колебанията със средна интензивност могат да предизвикат храносмилателни, сърдечносъдови, дихателни и психични разстройства с най-неочаквани последици.

Излагането на инфразвукови вълни с висок интензитет може да бъде фатално поради спиране на сърдечната дейност или разкъсване на кръвоносните съдове.

Инфразвукът също така има изключително негативен ефект върху химията на кръвта и нарушава работата на мозъчните неврони.

Естествените (резонансни) честоти на определени части на човешкото тяло.

- 20-30 Hz (резонанс на главата)

- 40-100 Hz (резонанс на очите)

- 0,5-13 Hz (вестибуларен резонанс)

- 4-6 Hz (сърдечен резонанс)

- 2-3 Hz (резонанс на стомаха)

- 2-4 Hz (резонанс на червата)

- 6-8 Hz (бъбречен резонанс)

- 2-5 Hz (резонанс на ръката)

Инфразвукът потиска централната нервна система, а повишаването на звуковото налягане до 150 dBA може да доведе до нарушаване на функциите на органите. Мозъкът, сърцето и психиката са особено засегнати. Продължителното и редовно излагане на инфразвук може да доведе до загуба на слуха и различни шумове в главата. Възможно е дори да се стигне до загуба на слуха и зрението. Инфразвукът превъзхожда ултразвука, тъй като има много дълъг обхват на действие и не променя свойствата си при преминаване от една среда в друга: напр. преминаването през бетонни стени продължава да бъде опасно за хората. Освен това инфразвукът не се възприема от човешкото ухо, а като вибрации - от цялото тяло и организма.



Инфразвукът е ултраниската честота на страха и безпокойството, затова генераторите на инфразвук се използват от военните за деморализиране на врага. Инфразвукът се облъчва тайно от разузнавателните служби и полицията, без жертвите дори да осъзнават причината за своите неразположения или болести. Инфразвукът също така се използва редовно в населените места и градовете, за да подкопава общественото здраве и да предизвиква потиснати състояния на страх и тревога. Хората трябва да се разболяват, да живеят в депресия, да умират по-бързо (особено пенсионерите) и да харчат пари за скъпи лекарства. Отслабеното и болно население е най-податливо и най-безопасно за властите. Непрекъснатото изграждане на кули за мобилни телефони (5G) не е нищо друго освен изграждане на глобална мрежа от станции за облъчване с цел систематично намаляване на населението. Заедно с микровълните инфразвукът е идеалното оръжие - безшумно и без следи от употреба.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.