четвъртък, 20 май 2021 г.

К. Коротков за човека и информационните полета

 Съвременното научно разбиране за човека е далеч от остарелия възглед за него като за биологична машина, състояща се само от физическо тяло. Възгледът на съвременните учени се е приближил много повече до езотеричното знание, което описва човека като триединство на тялото, душата и духа. Ето например какво е казано за същата троица, но на строго научен език от доктора на техническите науки, професор К. Коротков в книгата му „Енергията на нашите мисли“:


„Човек е не само физическо тяло, способно да произвежда мисли, подобно на черният дроб произвеждащ жлъчка, а е тройнствена, единна същност: физическо тяло + съзнание, мислене, емоции, информационна структура + висша същност. С други думи: тяло, душа и дух.

Физическото тяло принадлежи към материалния свят и се подчинява на неговите закони. Информационната структура, която може да бъде свързана с душата, е полева структура и законите, които използваме, за да опишем полетата, се отнасят за нея. Можем да кажем, че информационното поле е векторно, т.е. има определена посока в пространството. То има източник, който е самият човек и се разпространява от този източник във всички посоки. Това поле може да бъде насочено по определен начин, т.е. фокусирано в една или друга посока, то може да бъде разпръснато в пространството и като е кохерентно с полетата на други хора, може да взаимодейства с тях.

В същото време трябва да се помни, че това не е физическо поле, а описание на процеса на взаимодействие. Можем да кажем, че информационното поле е онази непрекъснато променяща се обвивка, която съществува около човек, но за разлика от радиопредавателя, това поле зависи не само от самия човек, но и от цялата му среда. Информационното поле е чувствително към всички промени в околното пространство и зависи до голяма степен от взаимодействието с полетата на други хора. По този начин това е нашата чувствителна обвивка, която прехвърля информация за даден човек и се настройва към околния свят, в зависимост от всички негови промени.

Информационните полета на индивиди, групи хора, скупчвайки се, създават колективно информационно поле, което съществува като независима структура, развива се, става все по-сложна и улавя всички събития, случващи се в това колективно информационно поле. И всеки човек може да има достъп до това информационно поле, като получава информация от него. Всички нови идеи узряват, кристализират в тази област, като се въплъщават (вербализират) в съзнанието на индивидите. Нищо чудно, че новите открития, изобретения, чието време е узряло, за което човечеството е готово, много често едновременно влизат в главите на хората в различни страни, в различни части на Земята. По този начин всеки отделен човек взаимодейства с това информационно поле и всеки човек е генератор на информация, влизаща в това поле, и в същото време всеки човек черпи информация от това поле.

Това поле е връзката между индивида и световния дух. Следователно, отделен човек може да постигне своите най-високи постижения, като е част от този световен дух и, след като вербализира определена идея и я направи достъпна за други хора, да я въплъти в своето информационно поле. Концепцията за тройното проявление на човешката същност позволява да се премине от примитивния модел на човека като биологична машина към концепцията за човека като квинтесенция на Божествения дух. Характерно е, че тези идеи имат преки паралели в съвременните научни концепции, по-специално в теорията на квантовите полета.

И в същата йерархия виждаме прехода от материални форми на живот към полеви, информационни. Следователно, когато говорим за метафизични нива, ние разглеждаме следващия слой на реалността, който не е материален, а се основава на различни форми на съществуване на материята. Това е нивото на свръхфизическото, нивото на идеала, нивото на Душата и Духа. Това е най-високата стъпка в нашата йерархия, като в същото време е в основата на всичко. Така се оказва, че това ниво се основава на всички предишни и в същото време то самото е тяхна основа. В процеса на разгръщане на Духа, Той стигна до определен етап на себеизразяване и представя една от безкрайните си същности под формата на Материя. Материята в процеса на саморазвитие дойде до създаването на ума и до момента на осъзнаване на Духа. Спиралата се е затворила. Следователно можем да говорим за затваряне на нива, за тяхното сгъване в спирала, която няма нито край, нито начало, подобно на пръстена на Мьобиус. Където и да стъпим на този пръстен, можем да получим информация за всички по-ниски нива. По принцип и за по-високите. Просто трябва да можете да зададете въпрос. Да намерите метод за комплексен подход ... "


Трябва да се каже, че подобен научен възглед за структурата на реалността и за самия човек не се различава много от езотеричните учения, дошли до нас от древността. И посветените, и мистиците от миналите векове са били доста наясно с подобна гледна точка. Това за пореден път потвърждава началото на процеса на сближаване на науката и езотериката, предсказан от Блаватска и Рьорихови, както и много други независими изследователи, които официалната наука от онова време явно не е подкрепяла, наричайки изразеното от тях знание "мистика" и "шарлатанство".

Под натиска на практически експериментални данни обаче съвременните напреднали учени излязоха извън закостенялата тясна рамка на остарелите псевдонаучни догми и разшириха хоризонта на самата научна парадигма, като отново доказаха, че именно практическите изследвания и експерименти, а не безразборното отричане или потискане на всичко необичайно и противоречащо на „официалния възглед“, е свързано с истинската наука.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.