петък, 14 май 2021 г.

Осъзнатото сънуване лекува кошмари.

 Сред многото предимства и ползи, които предоставя използването на техниката на осъзнатото сънуване, има и чисто терапевтичен ефект. Например, медицински изследвания са потвърдили полезните ефекти от използването на осъзнатото сънуване за лечение на кошмари.

Ето какво пише за тези изследвания Чарлз Морли, автор на "Осъзнато сънуване. Как да изберем и контролираме сънищата си": „Тази тема се подкрепя от изследвания на учени. В проучване от 1997 г., в което участват петима души, страдащи от хронични кошмари, те бяха обучени на осъзнато сънуване. В резултат беше признато, че „облекчението от повтарящи се кошмари е отбелязано при всичките пет случая“ и че „лечението с осъзнати сънища има терапевтична стойност“. Последващо проучване година по-късно показа, че „четирима от петимата субекти вече не са изпитвали кошмари, а петият е имал намаляване на интензивността и честотата на кошмарите".

Проучване от 2006 г., озаглавено „Осъзнато сънуване за лечение на кошмари“, стига до заключението, че „осъзнатото сънуване е било ефективно за намаляване на честотата на кошмарите“, а на заседание на Европейската научна фондация се твърди, че осъзнатото сънуване е толкова ефективно лекарство за кошмари, че хората имат истински възможност за „излекуване с помощта на осъзнато сънуване“.

И накрая, невробиологично проучване от 2013 г. в Бразилия показа, че осъзнатото сънуване може да се използва „като терапия за посттравматични стресови ситуации“. За съжаление не са провеждани допълнителни изследвания на това лечение. Но ако имаме научни доказателства, че осъзнатото сънуване може да лекува кошмари, защо традиционната медицина не го предлага? Може би защото необходимото обучение за осъзнато сънуване е извън компетенциите на настоящите медицински специалисти. Или може би защото използването на такъв лесно достъпен метод като осъзнато сънуване не устройва големите компании, които правят пари от лекарства, използвани от хиляди хора, страдащи от клинични кошмари".

По един или друг начин, но виждаме, че терапевтичният ефект при лечението на кошмари с осъзнато сънуване се потвърждава от научните изследвания в тази област. Разбира се, когато осъзнаем, че сме в съня и че можем да влияем на сюжета на сънищата с нашето съзнание, тогава страхът от кошмарите изчезва. В края на краищата можете лесно да трансформирате всяко чудовище или някои други плашещи изображения в положителни изображения, например в цвете или ласкаво коте. Използвайте този опит, ако имате кошмари.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.