неделя, 10 януари 2021 г.

В. Радов: човек не е тяло, а по-фина субстанция

 Практиката на извънтелесно пътуване дава възможност да се премине от сляпа вяра към знанието, че със смъртта на физическото тяло съзнанието на човек не умира. Всъщност, по време на излизане извън тялото, ние напускаме физическата обвивка и при това не умираме. Ние запазваме способността да мислим, да сме наясно и дори да помним какво се е случило по-рано. И след това, връщайки се обратно към тялото, ние се връщаме към ежедневните си дейности, запазвайки спомена за това преживяване. И важна роля при осъзнаването на факта за съществуването на съзнание извън тялото играят съзнателните извънтелесни излизания, които за разлика от спонтанните по правило не карат хората да изпитват пристъпи на паника и погрешни предположения за смъртта си.
Например, ето как руският изследовател на осъзнати сънища и извънтелесни пътувания В. Радов описва първия си съзнателен опит в книгата си „Извън тялото“: „След като преработих съществуващата литература, избрах няколко метода, при които стъпка по стъпка беше описан целият алгоритъм на отделяне от тялото. Изпитвайки прилив на ентусиазъм или гняв на човек, който няма какво да губи, същия ден конструирах устройство от стенния часовник и магнетофон, прикрепяйки проводници към стрелките, които, между другото, понякога използвам и сега. На равни интервали от време то изпраща кратък звуков сигнал в слушалките.
Ще обясня целта и конструкцията на това устройство в главата за техниките извън тялото. Първото ми излизане от тялото се случи сутринта, буквално на следващия ден. Едва много по-късно разбрах, че това не е инцидент, а резултат от решение, взето с цялата възможна твърдост, решение, върху което е поставен последният залог. Като всяко силно решение, то създаде новата енергия, необходима за успех.
 Беше наглед обикновена сутрин. Слабата светлина от прозореца, интериорните предмети, стаята, в която се събудих, и себе си, всичко беше на мястото си и сякаш показваше, че нищо не се е променило. Но аз знаех. Всичко се е променило! Нищо няма да е същото. Събитията, случили се тази сутрин, значително ще променят представите ми за реалността. Вече изживях първия шок и радост, седях на фотьойл и се опитвах да не разруша чувството за триумфа на момента със сутрешната суета. Да. Съществува! Успях. Така че, те не измамиха и наистина е достъпно за всички, въртеше се в главата ми. Станах от стола и, разхождайки се из стаята, усетих как простото удовлетворение прераства в луда радост, в ликуване. Тази радост вероятно беше подобна на тази, която изпитва човек, който по погрешка е диагностициран с фатална диагноза от лекарите, и след това те се извиняват, че картите са размесени и той е здрав ...
Събудих се около седем сутринта. Така, намирайки се в състояние на будност, веднага си спомних, че моментът на пробуждането е най-доброто време да се опитам да напусна тялото. След като приложих метода, свързан с мисловното представяне на движението на тялото, веднага усетих движението, което приех за най-обикновено и познато. В главата ми проблясва мисъл: „Защо се търкалям на леглото?“ Обаче в следващата секунда усетих и се видях да вися в стаята си във въздуха на височина около два метра от пода. Видях декорацията на стаята и степента на осъзнатост беше такава, че си помислих, какво гледам, ако очите ми са в леглото? Много практикуващи пишат, че първото преживяване може да предизвика силен страх. Напротив, той само ми доставяше радост.
Този ден ми гостуваше приятел. И като чух стъпки, веднага си помислих, че е той, въпреки че не бяхме сами в къщата. Искам да се съсредоточа върху факта, че чух тези стъпки, докато висях във въздуха и точно от мястото, където бях. Стъпалата бяха насочени към стаята ми. Изведнъж си помислих, че може да се случи някакъв проблем, ако той влезе и аз бях в това положение. Веднага ме върнаха в тялото ми и почувствах, че отново лежа на леглото ...
И така, какви предварителни заключения бих могъл да направя от опита? Въпреки че очевидно имаше повече въпроси, отколкото отговори, все пак имаше хипотези.
Намирайки се извън физическото тяло, виждах, чувах, усещах, мислех и освен това имах спомен. Спомних си например приятеля, който беше дошъл при мен. Как бих могъл да направя всичко това, ако тялото беше отделно от мен? Оказва се, че тези, които казват, че тялото е само черупка, а мозъкът е просто инструмент, обслужващ тялото, са прави. Тоест човек не е тяло, а по-фина субстанция. Разбира се, докато човек е жив, той е плътно преплетен с нишки на връзка с тялото и следователно се асоциира с него. Следователно функции като мислене или памет се приписват на мозъка. Но сега се появи хипотеза, че мозъкът само дублира тези функции, потвърждавайки само връзката му с човека. Функцията на мозъка е да дублира и контролира функциите на физическото тяло. Сега думите на много духовни водачи и мистици не изглеждаха като незначително бърборене. Благоразумно не направих изводи за мистерията на смъртта и съществуването на душата, въпреки че си поех дъх от възможните отговори. Беше необходимо да продължат експериментите, за да говоря за нещо с увереност. Главното обаче беше ясно: човек е способен да получи собствените си духовни знания, а не да разчита само на вярата в думите на другите.
Въпреки че този успех не реши всичките ми проблеми наведнъж, той направи значителна пролука в празната стена, която усетих пред себе си. Сега хванах края на кълбото, което трябваше да се развие и което толкова дълго време не беше в ръцете ми. Сега нямах нужда, отваряйки уста, да вярвам или да се доверя на някой друг авторитет или опит. Моят се появи.
Всеки човек рано или късно стига до тъжното заключение, че на земята няма рай. Може би не всички, но мнозина стигат и до второто заключение, че човешкото тяло е техният затвор. Тук инвалиди и възрастни хора не ме оставят да лъжа. Това са прости и логични заключения, за осъзнаването на които не е необходимо да бъдеш религиозен или духовен човек. За да ги осъзнавате, достатъчно е просто да изживеете младостта си. Веднъж баща ми ми каза, че се чувства млад, докато се гледа в огледалото.
Третото заключение не е очевидно и е по-скоро предположение за хората. В него се казва, че човек не е тяло, че тялото е просто обвивка на душата. Душата не остарява, но тялото остарява и умира. И ако е така, смъртта на тялото не означава смърт на човек, а само на неговата черупка. Може би старостта се дава на човек, за да осъзнае този основен извод от човешкия живот ... "
Както можете да видите, това е съзнателната практика да напускате тялото, което позволява вместо паника и конвулсивни опити да се върнете в тялото, внимателно да проучите това преживяване и да стигнете до съвсем категорични заключения въз основа на него. И към най-важната от тях, а именно, че определени сили, действащи в реалността на физическия свят усърдно ни плашат със страха от физическа смърт, така че, използвайки този наш страх, да могат да ни манипулират чрез система от наложени ни фалшиви знания и паразитни ценности. И именно практическият опит, като нищо друго, е способен да унищожи този мрак, наложен на нашето съзнание от паразитна сила, враждебна към нас, водеща до истинското му „пробуждане“ и значително „разширяване“ на границите на нашето възприемане на реалността.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.