събота, 16 януари 2021 г.

В. Радов за особеностите на възприемането на фините светове

 Съществуването на светове с различни характеристики се определя от многомерната структура на Вселената. Нашето ежедневно възприятие обаче е настроено точно на честотите на света на физическата реалност. Американският антрополог К. Кастанеда нарече тази настройка "събирателната точка на възприемане". Премествайки тази точка, човек може да възприема други светове. Какво би изглеждало по-лесно? Завъртете "колелото" на вашия "приемник" и се настройте на съседните "радиостанции". Но въпросът е в това, че при обикновения човек това „колело“ не се върти и е фиксирано в едно състояние.
За да се премести, е необходимо определено количество свободна вътрешна енергия. Но обикновено го харчим за всякакви "капани" в света на ежедневната реалност. Следователно за по-голямата част от човечеството преходът към възприемане на други реалности директно от състоянието на будност е доста обезсърчаваща задача. И все пак има вратичка. Факт е, че фиксирането на събирателната точка върху света на ежедневната реалност е значително отслабено по време на различни променени състояния на съзнанието, включително по време на сънища.
Ето защо по време на сънища можем да пътуваме както във въображаем, така и в напълно реални светове, паралелни на нашия. Освен това и в двата случая нивото на яснота на възприятието и осъзнаването ще се различава значително. Ето какво пише за това руският изследовател на осъзнати сънища и извънтелесни практики В. Радов в книгата си „Извън тялото“:
"Първото нещо, което бих искал да кажа, е за реализма на разглежданите сюжети или обекти в финия свят. Концепцията за реализъм в този случай се нуждае от отправна точка. Мисля, че за удобство би било най-добре да възприемем картината на света като сто процента реализъм, която приемат нашите сетива в познатия ни свят. Казано по-просто, ние конвенционално ще считаме нашия свят за сто процента реалност. Това ще бъде условна отправна точка. Оказва се, че реалистичното възприятие на фините светове ще бъде оценено в сравнение с познатия ни свят. Това разбира се е опростяване, тъй като там човек няма физически очи, които имат свои специфики, в сравнение с нефизическото зрение и светът там се възприема не съвсем така, както света тук, но паралелът е много близък.
Трябва веднага да кажа, че възприятието за фините светове може да надвиши тези условни сто процента. Но може да не достигне и десет процента. Ако познатият ни свят е толкова стабилен, че почти винаги се възприема еднакво реалистично, т.е. сто процента, с изключение на определени случаи, тогава степента на реализъм на фините светове може да бъде различна. И всичко това се дължи на нестабилността на позицията на човека във фините светове. Впоследствие разбрах, че въпросът за стабилизирането на моята позиция във финия свят или за стабилизирането на част от финия свят е основата за успеха и прогреса. Откритата по-късно способност за стабилизиране на части от финия свят направи възможно създаването на собствени светове с параметри, зададени от човека ...
Яснотата на наблюдаваните светове е тяхната основна категория или характеристика, от гледна точка на начинаещ практикуващ. Само с опит практикуващият разбира, че това не е характеристика на фините светове, а негова собствена характеристика или дори ограничение.
Говорейки за реализъм, имам предвид, както разбрахте, че възприемането на фините светове е подобно на възприемането от сетивата на физическото тяло. Например реализмът на наблюдаваната картина или реалистичното усещане за твърдостта на обектите там. Освен това не трябва да забравяме за реалистичната връзка там с материализирани копия на реални хора. На сто процента реалността там почти не може да се различи от реалността тук във всички проявления. Но това не е всичко. Има втори необходим компонент, който също създава усещане за реалност или нереалност на наблюдавания фин свят. Това е яснотата на мисленето там.
Яснотата на мисленето също се нуждае от отправна точка. Въпреки че по отношение на мисленето това ще бъде още по-условен опит. Нека съвременниците да ми простят за такъв ненаучен подход. Но все пак. Нормалното мислене, присъщо на човек в здраво физическо и психическо състояние, ние ще приемем условно като сто процента. Във фините светове яснотата на мисленето може да бъде различна. Това са стойности над сто процента и много по-малко, което е по-често, особено за начинаещи. Яснотата на мисленето там много тясно се пресича с концепцията за степента на осъзнатост. Колкото по-ниска е яснотата на мислене, толкова по-ниска е степента на осъзнаване и толкова повече това, което се случва, прилича на сън, въпреки че не е сън.
Тези две понятия, яснота на мисленето и яснота на изображенията и картините, са здраво свързани помежду си. Високата яснота на картината, наблюдавана там, като правило се придружава от добра яснота на мисленето и обратно. И двете понятия са тясно свързани с въпроса за присъствието на енергия, както и с продължителността на престоя в фините светове.
Сега можем да дадем цифрова характеристика на един обикновен сън, дори той да е много жив. Характеризира се с нулева степен на осъзнатост и десет до петнадесет процента от яснотата на сетивното възприятие.
Мисля, че сега е възможно да се разбере какво изпитва човек, когато попадне във финия свят, притежаващ пълна яснота на мислене и идеална наблюдавана картина. Да не говорим за отворените там суперсили, които са затворени в обикновения свят. Такъв човек никога няма да стане „като всички останали“ и никога няма да възприеме познатия ни свят като единствения, в който човек може да бъде и да действа ... “
Така че, в зависимост от наличието на свободна енергия, ние можем да изпитаме не само обикновени сънища с ниско ниво на яснота и нулева осъзнатост, но също така да приведем яснотата и осъзнаването в съня до нивото на ежедневната реалност и дори по-високо. Вярно е, че в последния случай това вече дори няма да бъде осъзнат сън, а най-пълното извънтелесно пътуване в паралелни светове. Но скокът в този етап, заобикаляйки овладяването на световете на осъзнатите сънища, все още не се препоръчва. Освен това запасът от свободна енергия за това се изисква да е много повече.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.