неделя, 22 август 2021 г.

ОСНОВНИ МЕДИИ ПРЕСТЪПНО УСКОРЯВАТ ОДОБРЕНИЕТО НА ВРЕДНИТЕ "ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ ТЕЧНОСТИ"

 Зейнеп Туфекчи е социолог, който е писал много за ковид 19 през цялата пандемия. Тя е привърженик на разширяването на мандатите за ваксини в САЩ, като цитира прецеденти в здравния сектор, армията и училищата.

Кентъки, отбелязва тя в статия, публикувана в The New York Times, изисква всеки, който работи в заведение за дългосрочни грижи, да се ваксинира срещу грип и пневмококова болест, освен ако няма медицински или религиозни изключения (д-р Ашиш Джа, декан на Училището за обществено здраве към университета Браун, друг виден глас по време на пандемията, също настоя за задължителни ваксинации срещу грип и ковид.) Но Tуфекчи признава факта, че FDA все още не е предоставила пълно одобрение за ваксините Pfizer-BioNTech, Moderna и Johnson & Johnson, което е пречка за тези изисквания.

И Pfizer, и Moderna, които получиха спешна употреба в края на миналата година, подадоха офертите си за пълно одобрение, като първата вероятно ще получи зелена светлина не по-късно от януари 2022 г. От своя страна обаче Tуфекчи се надява, че утвърдителният документ с печата ще пристигне много по-бързо. „Би било сериозна грешка агенцията да изчака още шест месеца“, пише тя за „Таймс“, като обяснява, че допълнителното време за изчакване „е позволило на някои анти-ваксъри да твърдят, че ваксините са експериментални“. Освен това тя твърди, че забавянето „подпомага недоразуменията“ относно неблагоприятните странични ефекти. Общият консенсус на медицинските експерти е, че алергичните реакции могат да възникнат малко след ваксинацията, докато други имунни реакции теоретично биха могли да отнемат повече време, но е вероятно да се появят „в рамките на първите няколко седмици и месеци след ваксинацията“. Следователно очакванията могат да подскажат на някои, че рискът от тези проблеми в бъдеще е по-висок, отколкото е в действителност. Засега Tуфекчи вярва, че регулаторите имат достатъчно шестмесечни данни, от които се нуждаят, и трябва да се движат по-бързо към одобрение, за да увеличат процента на ваксинация в САЩ.




Пълната статия на Tуфекчи в The New York Times: Opinion | American Dysfunction Is the Biggest Barrier to Fighting Covid - The New York Times (nytimes.com)

Why it may be a 'grave mistake' for FDA to wait much longer for full COVID-19 vaccine approval (yahoo.com)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.