четвъртък, 19 август 2021 г.

Съветът на М. Радуга: как да се измъкнем от сънната парализа

 Вероятно всеки обикновен човек, дори и да не практикува практиката на осъзнато сънуване или пътуване извън тялото, поне веднъж в живота си се е сблъсквал с такова явление като „сънна парализа“. Това явление по правило се случва на етапа на събуждане и доста често - по време на аварийно събуждане от кошмар, когато изведнъж установим, че не можем да контролираме физическото си тяло и на практика сме обездвижени.

При много хора това състояние предизвиква истинска паника, защото те започват да мислят, че са умрели. Но всъщност всичко изобщо не е така и няма нужда да давате основание на страховете си да засилите това състояние на обездвижване. Но как можете бързо да излезете от това състояние, без да се забиете в него? Ето някои съвети, дадени от руския изследовател на практиката на осъзнато сънуване и пътуване извън тялото М. Радуга в книгата си "Фаза. Разбиване на илюзията за реалност":

"Статистиката показва, че в една трета от първите преживявания на фазата човек е изправен пред страх, който го кара да се върне обратно към физическата реалност. От време на време, дори и с опит, възникват ситуации, които изискват незабавно връщане към будност. Това обаче не винаги е лесно. Самото връщане към шаблона почти във всички случаи се случва лесно и естествено. Достатъчно е да си спомните тялото, да помислите за него, как в рамките на няколко минути практиката ви връща обратно, независимо къде сте. Вярно е, че по време на такива мисли е препоръчително да затворите очи и да се опитате да не докосвате нищо. По правило, това е напълно достатъчно и остава само да станете във физическия свят.

Не винаги обаче е толкова просто. Случва се, връщайки се към шаблона, практикуващият изведнъж да осъзнае, че не може да го контролира, тъй като настъпва т. нар. „сънна парализа“, „сънен ступор“. Човек получава усещането, че физическото тяло е сякаш изключено. В този момент е невъзможно нито да крещиш и да извикаш някого за помощ, нито да мръднеш с пръст. Също така в повечето случаи не можете да отворите очи.

Тук започва интересното. Хората във физическия свят са свикнали с едно важно правило: ако искате да постигнете нещо, направете го по-активно. Това добро правило не винаги се прилага за някои въпроси, свързани с фазите. Най-вече не е подходящо за излизането от тях. Да, понякога изключителните усилия ви позволяват да пробиете ступора и да започнете да се движите, но по-често всяко усилие все повече ви вкарва в неподвижност.

На фона на необичайната ситуация и умишленото завръщане, което по правило се свързва със страх, дълбочината на физическото състояние може значително да се увеличи. В резултат на това повече действия и повече страх. А парализата е още по-силна. Такъв омагьосан кръг доставя много неприятни усещания и емоции, след което не всеки иска да продължи каквито и да е фазови практики. В крайна сметка незнанието за правилните действия пораждат широко разпространеното мнение, че е възможно изобщо да не се върнем от фазата, така че е опасно да се прави това. Но най-простите решения помагат да се избегнат неприятности!

Пълна релаксация. В контекста на задълбочаване и задържане бе отбелязано, че колкото повече активност във фазата, толкова по-добре. Следователно, ако тръгнете по обратния път, тогава за фазата ще бъде по-лошо. Затова просто трябва да се отпуснете напълно, опитвайки се да се разсеете от всякакви усещания и мисли, да спрете да действате, за да излезете от нея. Успоредно с това можете да прочетете молитва, мантра или рима, тъй като това позволява на ума бързо да отклони вниманието от ситуацията. Разбира се, трябва да се успокоите и да се опитате да се отървете от страха, който сам по себе си може да задържи състоянието. От време на време трябва да се опитвате да движите пръста си, за да разберете дали ефектът на релаксация е дошъл или не.

Концентрация на пръста. По време на парализа трябва да опитате да размахвате един пръст на ръката или крака си. Отначало това няма да работи, но трябва да концентрирате мислите и усилията върху точно това действие. След известно време физическият пръст ще може да се движи. Проблемът с тази техника е, че можете по невнимание да започнете да правите фантомни движения вместо физически, защото няма очевидна разлика между усещането за едното и другото.

Концентрация върху възможни движения. Физиологията на процеса на сънна парализа, фазата и сънищата е такава, че част от нашите възможности в тях винаги са свързани с шаблон. Това са движението на очните ябълки, движението на езика и дишането. Ако се съсредоточите върху тези процеси, те могат да дезинхибират всички останали, след което фазерът може да се движи в реалността ... "

И така, М. Радуга дава три метода за излизане от състоянието на „сънна парализа“, които ви позволяват бързо да се отървете от нея. Лично аз, дори без да знам за тези техники, винаги интуитивно използвах втората. Е, кой метод ще изберете зависи от вас.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.