сряда, 25 август 2021 г.

Съветите на М. Радуга: Как да се измъкнем от сънната парализа - част 2

 Продължаваме да говорим за явление, което почти всеки човек изпитва поне веднъж в живота си. Изследователите на осъзнатите сънища и практиките извън тялото наричат ​​това явление „сънна парализа“, защото се характеризира със специално променено състояние на съзнанието, когато човек се чувства вече буден, но не може да движи тялото си.

Често това състояние води до панически страх и ужас, защото човек започва да мисли, че вече е починал. Какви техники могат да се използват за излизане от това състояние беше описано в първата част. А сега, искам да ви запозная какви други съвети за това състояние дава руският изследовател М. Радуга в книгата си "Фаза. Разбиване на илюзията за реалността". Ето какво пише там:

"При нормални обстоятелства самостоятелното излизане от фазата не може да бъде норма. По правило това се причинява от страхове и предразсъдъци. Ако не можете да освободите шаблона с други техники, по-добре помислете върху факта (или дори по-добре, вместо да изпълнявате тези техники), че в момента има възможност да сте във фаза и колко интересно и необходимо можете да добиете опит в нея. Защо да съсипете такава възможност сам, като неоснователно избягвате нещо? Всъщност вие вече сте във фаза и остава само да се отделите от шаблона. От техниките за отделяне в дадения случай за предпочитане е излитане, опитвайки се да си представите, че вече сте разделени или на някакво място (например в първата цел по плана за действие), а също така се опитайте да усетите усещането за летене.

Честно казано, трябва да се отбележи, че техниките за аварийно излизане не винаги работят. Като правило, на фона на продължителна липса на сън, в началото или по време на нощен сън, тягата в етапа на съня е толкова голяма, че е много трудно да се устои на такова явление като парализа на съня. В тази връзка оценката на ситуацията е много актуална, за да не страдате, а да я използвате. Между другото, способността за излизане от парализа е важна не само за практикуването на фазата. Подобно състояние се среща при около една трета от населението на света поне веднъж в живота. Парализата обикновено се появява преди или след сън.

Фазовият страх е много често срещан. Той може да застигне човек на всеки етап от преживяването, въпреки че, разбира се, в самото начало на практиката се появява много по-често. Причините за страха могат да бъдат много разнообразни: усещането, че няма да е възможно да се върнете към шаблона (смърт); тревожност, че нещо ще се случи с тялото; среща във фаза с нещо ужасно и страшно; болка; твърде ярки, хиперреалистични усещания. Фазовите страхове често са специфични и зависят от текущия живот на практикуващия. Например младите майки в точното време започват да се страхуват да навлязат във фазата, за да не рискуват да оставят детето си без надзор. В тази ситуация често им се струва, че просто може да не се върнат или да пропуснат опасна ситуация.

Доминира обаче само едно, основната причина за страха - инстинктът за самосъхранение, който предизвиква у хората външно неоснователно животинско чувство на ужас, което се противопоставя на анализа и контрола. За начинаещ, който е под натиск от непреодолимо чувство на страх, което буквално не му позволява да направи нищо, има само един начин постепенно да го победи. Всеки път във фазата трябва да се опитате да направите една крачка по-далеч от предишния път. Например, като сте изпитали ужас за първи път, трябва поне да вдигнете ръцете си и след това да ги махнете обратно. Вторият път трябва да се опитате да седнете. След това се опитайте да станете. В следващата стъпка трябва да ходите малко. Тогава страхът започва рязко да отстъпва и действията вече не са застрашени.

Често се случва, че именно страхът помага на човек да влезе във фазата и да остане в нея за дълго време. И веднага щом се отървете от него, проблемите изведнъж започват с навлизането в самата фаза. За практикуващ, който периодично се сблъсква със страх, има смисъл да мисли повече върху факта, че в действителност няма опасности и всички тези пориви за рязко връщане към шаблона са по своята същност безсмислени. Рано или късно подобни мисли започват да се отразяват върху събитията във фазата.

Ако говорим за моментен страх поради инцидент във фазата, тогава най-лесният начин е да срещнем събитието и да го преживеем до края, така че да няма повече подобни прецеденти. Ако през цялото време бягате от нежелани събития, те все по-често ще ви застигат. Ако нямате сили да се изправите срещу страха във фазата лице в лице, а също и да се отървете от него, ще бъде по-добре да приложите техниката на преместване, за да се озовете на друго място, въпреки че това ще помогне само временно".

И така, М. Радуга съветва да не бягате от страховете си, а да ги срещнете лице в лице. Това, между другото, ще помогне да не привличате негативни ситуации към себе си в обикновения живот. Той също така съветва използването на сънната парализа като начин за влизане в състоянието на „фаза“ - ярки и осъзнати пътувания на нашето съзнание в световете на сънуваната реалност, по време на които имаме невероятни възможности. Например, в подобно състояние можем да се излекуваме от болест, да получим информация, която ни интересува, или дори да овладеем някои умения. Можете да прочетете за всичко това в книгите на М. Радуга и неговите ученици.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.