понеделник, 29 март 2021 г.

Роботите вече убиват хора

 Кой би си помислил, че най-мрачните прогнози на футуристите и писателите на научна фантастика, включително популярните холивудски продукции, се основават изцяло на реална основа. В този случай говорим за опасностите от роботизацията и прехвърлянето на контрола върху живота на хората върху изкуствения интелект. И за разлика от личното мнение на обикновените хора, истинските технологии в тази област вече са постигнали голям напредък. Особено в областта на създаването на бойни автономни роботи, които вече са започнали да убиват хора. И на първо място - самите си създатели, решили да проектират идеалните роботи-войници. И всичко това, в никакъв случай са примитивни парчета желязо с оръжия, а интелигентни високотехнологични и безмилостни убийци на хора, излезли извън контрола на собствените им създатели. Именно за един от тези случаи, случил се в Япония през 2017 г., разказа американската журналистка Линда Моултън Хау въз основа на информация, получена от един от военните инсайдери.

Ето какво каза тя за това в изявлението си: „Всичко се случи през август 2017 г. Мой приятел, военен от подразделенията за специални операции на ВМС на САЩ, ми даде някаква секретна информация, свързана с темата, по която работех. И с която той също е работил. Обикновено той се свързваше с мен чрез кратки съобщения.

Така през август 2017 г. телефонът ми звънна, вдигнах и разпознах гласа му. Той каза: "Не мога да говоря дълго време, но искам да знаеш, че тази седмица в Япония бяха убити 29 души в лаборатория, която произвежда военни роботи-войници, предназначени за война. Той даде подробности за инцидента. Четири милитаризирани роботи-войници, проектирани да могат да се бият независимо от хората - автономно, по неизвестна причина, са излезли от контрол и са започнали да действат самостоятелно, като в резултат на това са убити 29 души в тази лаборатория.

Хората, които останали живи в тази лаборатория, успяли да ги неутрализират и започнали бързо да разглобяват тези роботи. Те бързо разглобили два робота. Но по времето, когато започнали да разглобяват третия робот, както самите те по-късно анализирали какво се случило по-нататък, четвъртият робот успял да се свърже самостоятелно с контролния център, от който тези военни роботи били обучени да получават военни задачи.

И така, този четвърти робот започнал да иска информация как да стане по-силен, за да се справи с оцелелите хора от тази лаборатория. Т.е., през август 2017 г. се случи нещо шокиращо, което просто ме шокира. Това е един вид предупреждение за прекратяване на тези проекти".

Както можете да видите, ако тази информация е вярна (а многобройните разработки в областта на роботиката вече са станали ежедневна реалност), тогава най-песимистичните писания на футуристи и писатели на научна фантастика започват да се сбъдват. В същото време силите, стремящи се към световно господство, отново изправят човечеството пред много тъжна перспектива за бъдещето. Освен това подобни случаи на излизане от контрол на военни роботизирани системи, които убиват хора, в никакъв случай не са изолирани.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.