събота, 3 декември 2022 г.

Поквареният демиург

 Точно както съставът на човека може да бъде разделен на Тяло, Душа, Ум и Дух, така и Творението може да бъде разделено на Вселената, Демиург, Логос и Ум.

Физическата вселена е просто тялото на Сътворението. Душата на Творението е известна като Демиурга, изкуствен интелект, отговорен за формирането, проектирането и промяната на пространството, времето, материята и енергията. Той сляпо изпълнява заповедите, които му се дават, превръщайки най-висшите метафизични архетипи и енергии във физически проявления.

Demiurge е като строителна фирма, която строи според чертежите, които са й дали. Логосът е архитектът, умът на Създателя, върховният универсален разум, който планира, балансира, контролира и регулира Творението в съответствие с волята на Нус, който е духът на Творението, самият Безкраен Създател.

В идеална ситуация Логосът чертае чертежа на съществуването в съответствие с божествената воля и го предава на Демиурга, който оформя реалността по съответния начин. Така физическата реалност в идеалния случай би била отражение на божествената воля.

За съжаление, Демиургът има свой собствен ум. Това е програмируем изкуствен интелект, състоящ се от етерни и астрални енергийни полета, които са в основата на него и нашето и проникват в нашето съществуване. Ако програмите, които той управлява, идват от божествените сфери, всичко е наред и има златен век. Но ако програмата е изкривена поради по-голямо материално влияние, Демиургът започва да съществува единствено, за да служи и да поддържа своите физически интереси. Така законът на джунглата, самосъхранението, хищничеството, конкуренцията и манипулацията заемат мястото на духовните принципи и интереси. Следователно нашата вселена се превърна в духовен затвор или енергийна ферма, управлявана от тираничен паразит, сега известен като Покварения Демиург.

Порочният Демиург е нисшето его на Творението, егоистичен паразит или измамно продължение на Демиурга, което оформя нашата реалност според своите хищнически амбиции. Това е като компютърен вирус, който е заразил реалността и я е превърнал в "компютърно зомби". Corrupt Demiurge е мейнфрейм на Matrix Control System.

В сегашното ни състояние хората не са чисти божествени същества, а покварени или паднали същества. Ние сме двойствени същества със сърцевина на божествен дух, който твърде често спи на милостта на низшия компонент, животното и егоизма. Последното е това, което ни отличава от предишното ни паднало състояние и от божествените същества, чийто дух не е латентен, а напълно активен.

Точно както Сътворението беше покварено от Демиурга, развиващ паразитна експанзия на егото, така и матрицата на човешката душа падна в резултат на придобиването на егото или по-нисък интелект. Егото е изкуствено продължение на човешката душа, което възниква единствено поради генетични и социални фактори. Тези фактори програмират вид подпрограма в душата, която съществува единствено, за да се увековечи според биологичните и социални стандарти. По този начин низшето его е артефакт на живота в Системата за контрол на Матрицата, който отразява Покварения Демиург в микрокосмически мащаб.

Но точно както душата може да развие низшето его чрез продължителен контакт с материалните сфери, така тя може да развие висшето его чрез обширен контакт с божествените сфери. Влиянието на духа върху душата може да създаде висшето его, което е вътрешната божествена личност, „събуденото” или „неизгорялото” или „истинското” аз. Истинските светци и езотерични майстори имат добре развито висше его и са преодолели своето по-ниско его. Смесването на низшето его с висшето его е целта на всички езотерични системи за обучение.

По същия начин влиянието на Нус и Логос върху Демиурга поражда универсалното висше его, което в гнозиса ще бъде наречено Христос. Това е безсмъртният универсален божествен разум, който се е въплътил в различни аватари на историята, включително историческата фигура, на която се основава библейският характер на Исус Христос.

Христос е създаден от Създателя в отговор на възхода на Порочния Демиург и намесата му в нашите дела. Двете са противоположни една на друга. Функцията на Христос е да коригира дисбаланса, причинен от Покварения Демиург и да изкупи душите, които са попаднали в това помрачено царство.

Демиургът на земната матрица проектира и създава реалност, подобна на компютър, който генерира виртуален свят на игра, така че дърпа от противоположните краища с божествени и адски сили. И следователно нашето съществуване е пресечна точка или смесица от две сили, като нас самите, вътре. Последствията от тази двойна борба между тези сили е това, което роди човешката история, каквато я познаваме, и причината, поради която нашата времева линия се движи в предвидената посока.

http://montalk.net/



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.