събота, 24 декември 2022 г.

Анализ на посланията във филма «Превъзходство» (Transcendense) - 5

 ПОВЕЧЕ НАУЧНА ФАНТАСТИКА. КИНЕМАТИЧНИ ПРОГНОЗИ.

Според автора Хенри Маков професорът от Харвард Тим Лиъри му казал, че неговото „видение за Бог“ е изобразено в последната сцена от „Невромант“ на Уилям Гибсън.

„В края на света цялата информация, съхранявана на всички компютри, ще се издигне в киберпространството и ще се слее заедно“, каза той. "Това е Бог".

Имайте предвид, че Лиъри също не казва нищо за ролята на човечеството в тази бъдеща версия на планетата Земя.

Във филма Transcendence се казва, че група екоактивисти, наречени Revolutionary Independence from Technology (RIFT), фатално убиват героя на Джони Деп.

Лидерът на RIFT Бри (Кейт Мара) обяснява биоетиката на трансхуманизма по следния начин:

„Работих за Томас Кейси... Когато той качи тази маймуна резус, наистина се зарадвах за него... Една вечер той ни покани всички в лабораторията за голямо откритие. Говорейки за история:

„Знаете ли какво направи компютърът, когато го включих за първи път след сливането? Той изкрещя! Машината смяташе, че тази маймуна никога не диша, не яде и не спи".

„Отначало не знаех какво означава това. Болка, страх, ярост. Тогава най-накрая осъзнах... то ни молеше да спрем. Разбира се, Кейси ме помисли за луд. Нарече го успех. Но знаех, че сме прекрачили границата... Това ме промени завинаги".

Трябва да се отбележи, че атаки на анархисти срещу учени вече са се случвали в реалния свят – например в статия на Nature.com, наречена „Анархистите атакуват науката – въоръжени екстремисти се насочват към работниците в областта на ядрените и нанотехнологиите“.

Междувременно филмите предоставят важни улики относно дневния ред на Илюминатите за човечеството.

Например "Аватар" на Джим Камерън е история за това как изкуствено или синтетично тяло може да се използва за маневриране във виртуалната реалност, както и за навигиране в други светове.

Във филма на Ридли Скот "Прометей" се твърди, че извънземни генетични инженери са създали хората, като са ги дарили с планирано остаряване, за да могат да бъдат унищожени, след като са надживели своята „полезност“.

Филмът „Елизиум“ представя космическа станция от затворен тип, където богатата управляваща класа може да живее отделно от болните и оцелелите хора на Земята.

"Обливион" е историята на постчовешки андроид или клонинг, изигран добре от Том Круз, който е програмиран да се бие с чистачи – или „скавс“ – като същевременно защитава програмата за експлоатация на ресурсите на управляващата класа на пост-апокалиптична Земя.

Дори във филмите „Матрицата“ беше представен свят, в който същност със свръхизкуствен интелект отглежда хора за тяхната биоенергия, съхранява телата им в складове в капсули, които, забравяйки за своята „реалност“, вярват, че живеят в модерен градски начин на живот.

Зловещите ИИ агенти бяха човешки киборги в черни костюми, които оглавиха постапокалиптичната виртуална реалност на Матрицата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.