петък, 23 декември 2022 г.

Анализ на посланията във филма «Превъзходство» (Transcendense) - 4

 ИИ и еврейската митология.

Друга книга, която привидно ни предупреждава за опасностите от трансхуманистичната технология на GRIN, е „Нашето последно изобретение: Изкуственият интелект и краят на човешката ера“ от Джеймс Барат.

Въпреки опита си да изглежда балансирана относно „ползите“ от изкуствения интелект, книгата изглежда безнадеждно наивна относно опасностите от отприщените творения на Франкенщайн. И така, какво можете да научите от тази книга?

Джон фон Нойман беше инициаторът на безумната политика на Студената война, наречена MAD - Взаимно гарантирано унищожение - която трябваше да предпази американците и Съветите от взривяване на света.

„Създаден от любителя на акронимите Джон фон Нойман (също създател на ранен компютър с инициалите на победата МАНИАК), пише Барат, „MAD запази мира в Студената война, като обещаваше взаимно унищожение“.

Хм...

ЛУД? МАНИАК? Изкуствен интелект?

Интересното е, че Барат се задълбочава и в еврейската фолклорна традиция на голема - изкуствен човек, създаден чрез магически заклинания (като енохианска магия и подобни практики на вуду черна магия), който след това може да бъде използван като робот-слуга или роб без собствена воля.

Най-известната история е тази на равин Йехуда Лев, който се предполага, че е създал голем в Прага през 16 век на име Йоселе или Йосиф.

Когато големът полудее, равинът трябва да се бие с него и след това да го убие, връщайки го в неодушевена глина.

„Според историята на автора на изкуствения интелект Памела МакКордак, нейните интервюта разкриха, че шепа пионери в областта на компютърните науки и изкуствения интелект вярват, че произлизат от равина Лев“, пише Барат.

— Сред тях са Джон фон Нойман и Марвин Мински.

Трябва да се отбележи, че Джон фон Нойман е математик, чиито изследвания са задълбочени в компютърните науки, изкуствения интелект и икономиката, докато Марвин Мински е един от основателите на областта на изкуствения интелект.

Така че, когато Барат нарича книгата си „Нашето последно изобретение“ – дали Барат има предвид „Последното изобретение на човечеството“ или „Последното изобретение на гореспоменатите еврейски луди учени“ и тяхното неистово търсене на безсмъртие, което води до изчезването и унищожаването на човечеството, такова, каквото го знаем?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.