петък, 30 декември 2022 г.

5G е създаден в съобразност с ИИ

 Както се казва в старата американска поговорка:

„Дайте ни един инч и неизбежно ще искаме една миля.“

И, разбира се, това усещане е вярно за технологията.

Кой не иска по-бързо, повече (или по-малко), по-ефективно?

Вземете безжичен мобилен телефон. Нашата текуща 4G (или четвърто поколение) клетъчна широколентова платформа ни позволява да прехвърляме данни по-бързо от 3G и всичко преди. Имаме достъп до информация по-бързо от всякога в историята.

Какво друго можем да искаме? О, да, скоростите на трансфер са достатъчно високи, за да поемат (доста ужасяващия) така наречен "Интернет на нещата".

Какво ни води до 5G? ... Досега мобилните широколентови мрежи бяха проектирани да отговарят на нуждите на хората. Но 5G е създаден в съобразност с ИИ, предлагайки ниска латентност и висока ефективност на трансфер на данни. Това се постига чрез разделяне на данните на по-малки пакети, което намалява времето за предаване.

Докато 4G има латентност от петдесет милисекунди, 5G предаването на данни ще предложи само една милисекунда латентност - ние, хората, няма да забележим разликата, но ще позволи на машините да постигнат почти безпроблемна комуникация.

Какво само по себе си може да отвори цяла кутия на Пандора с проблеми за нас - и нашата планета?...

Повече честотна лента - повече опасности от 5G.

Нека започнем с основни познания за 5G технологията.

По-високата скорост на обработка изисква повече честотна лента, но сегашната ни честотна лента бързо се насища.

Идеята зад 5G е да се възползва от неизползваната честотна лента на изключително високочестотните милиметрови вълни (MMW), между 30 GHz и 300 GHz, в допълнение към някои по-ниски и средни честоти.

Високочестотните MMW изминават кратко разстояние. Освен това те не преминават добре през сгради и са склонни да се абсорбират от дъжд и растителност, което води до смущения в сигнала.

Така че необходимата инфраструктура ще изисква много по-малки, едва видими клетъчни кули много близо една до друга, с повече портове нагоре и надолу по веригата, отколкото много по-големи, лесно видими 4G кули.

Това може да доведе до много малки безжични антени, около 3 mm в диаметър, на всеки няколко фута на всеки стълб и стълб във вашия район.

Ето някои числа, за да поставим нещата в перспектива:

към 2015 г. имаше 308 000 безжични антени на клетъчни кули и сгради. Това е два пъти повече от 2002 г.

Въпреки това, 5G ще изисква експоненциално по-големи и по-малки излъчващи MMW антени, много по-близо една до друга, като всеки изблик на радиочестотно лъчение (RFR), доставен на нива, много по-малки от днешните 4G клетъчни кули, ще бъде много по-трудно да се избегне, тъй като тези кули ще бъдат повсеместни.

Ако можехме да видим RFR, щеше да е като смог, който е навсякъде, през цялото време...

Сериозни здравословни проблеми.

Първо, важно е да знаете, че през 2011 г. Международната агенция за изследване на рака на Световната здравна организация класифицира RFR като потенциален канцероген 2B и посочи, че използването на мобилни телефони може да доведе до определени форми на мозъчни тумори. Много проучвания (Генетични ефекти на радиочестотното лъчение) свързват излагането на ниско ниво на радиочестотно излъчване с редица здравни ефекти, включително:

Едно- и двуверижни разкъсвания на ДНК (водещи до рак)

оксидативно увреждане (което води до влошаване на тъканите и преждевременно стареене)

нарушаване на клетъчния метаболизъм

повишена пропускливост на кръвно-мозъчната бариера

понижени нива на мелатонин (водещи до безсъние и повишен риск от рак)

нарушен церебрален метаболизъм на глюкозата

генериране на стресови протеини (водещи до различни заболявания)

Както вече споменахме, новата 5G технология използва високочестотните MMW ленти, които излъчват същата доза радиация като скенерите на летищата.

Въздействието на тази радиация върху общественото здраве все още не е сериозно изпитано, то ще бъде в дългосрочен план.

Приемането на 5G ще означава повече сигнали, носещи повече мощност във високочестотния спектър, с повече предаватели, по-близо до домовете и работните места на хората - всъщност много повече (и по-мощни) RFR, които летят през нас.

Не е изненадващо, че има опасения относно потенциални рискове за човешкото здраве и околната среда.

Може би най-сериозното безпокойство е свързано с неблагоприятните ефекти на MMW върху човешката кожа.

  Това е писмо до Федералната комисия по комуникациите на САЩ от д-р Яел Щайн от Еврейския университет в Йерусалим, което очертава основните точки.

"Повече от деветдесет процента от микровълновото лъчение се абсорбира от слоевете на епидермиса и дермата, така че човешката кожа основно действа като абсорбираща гъба за микровълновото лъчение. Колкото и тревожно да звучи, това обикновено се счита за приемливо, ако дължините на вълните, причиняващи нарушение, са по-големи от кожен слой. Но MMW нарушават това условие.

В допълнение, потните канали в горния слой на кожата действат като спирални антени, които представляват специализирани антени, специално проектирани да реагират на електромагнитни полета.

С милиони потни канали и повишени потребности на RFR от 5G, разбира се, че телата ни ще станат много по-проводими за тази радиация.

Понастоящем пълните последици от този факт са неясни, особено за по-уязвимите групи от населението (напр. бебета, бременни жени, възрастни хора).

В допълнение, MMW могат да накарат нашите рецептори за болка да се активират, разпознавайки вълните като разрушителни стимули.

Помислете, че Министерството на отбраната на САЩ вече използва метод за разпръскване на тълпата, наречен „система за активно отхвърляне“, при която MMW са насочени към тълпи от хора, за да накарат кожата им да се почувства като в пламъци, и също така има способността основно да индуцира населението до смърт, като в микровълнова печка от тази технология, ако решат да го направят..."

Дали телекомуникационната индустрия иска да запълни нашата атмосфера с MMW?

Други тъжни изследвания.

За съжаление, невинни животни вече са били подложени на лабораторни тестове, за да покажат ефектите на MMW върху живите клетки.

Екстраполирането на резултатите от тестовете върху животни спрямо хора не е лесно, но въпреки това резултатите пораждат някои сериозни проблеми.

Може би най-важното е, че проучване на Националната токсикологична програма на САЩ установи, че мъжки плъхове, изложени на RFR в продължение на девет часа на ден в продължение на две години, са развили редки форми на тумори в мозъка и сърцето, а плъхове от двата пола са развили увреждане на ДНК. Изследователите отбелязват, че повишеният риск за плъховете е относително малък; но ако тези резултати се преведат на хора, широко разпространеното увеличение на употребата на мобилни телефони може да има значително въздействие върху населението.

По този начин проучването NTP послужи за подновяване на дискусията за потенциалните вредни ефекти на мобилните телефони върху човешкото здраве.

Не само това предизвика значителна промяна в разбирането на Американското онкологично дружество за радиация и рак и ги подтикна да твърдят, че нашето невежество относно ефектите на RFR върху човешкото здраве може да се сравни с предишното ни забравяне на връзката между тютюнопушенето и рак на белия дроб. Други проучвания върху животни по света показват как микровълновото лъчение като цяло и MMW в частност може да увреди очите и имунната система, скоростта на растеж на клетките, дори антибактериалната резистентност.

Експерименти в Института за медицински изследвания в Канадзава показаха, че 60GHz-милиметрови вълни причиняват термично увреждане на очите на заека, като топлинните ефекти достигат до по-ниските нива на окото.

Междувременно това проучване предполага, че в очите на плъхове непрозрачността на лещата, предшественик на катаракта, е причинена от облъчване с нискочестотни MMW.

Китайско проучване установи, че осем часа микровълнова радиация уврежда лещите на епителните клетки на окото.

Пакистанско проучване заключава, че излагането на радиация от мобилен телефон - EMF предотвратява правилната диференциация на клетките на очите на пилешките ембриони.

Руско проучване показа, че излагането на здрави мишки на ниско интензивно, изключително високочестотно електромагнитно излъчване сериозно компрометира имунната им система. А проучване, проведено в Армения през 2016 г., заключава, че MMW с нисък интензитет не само инхибират растежа на E. coli и други бактерии, но също така променят определени свойства и нива на активност на клетките.

Същото арменско проучване отбелязва, че взаимодействията на MMW с бактериите могат да доведат до тяхната резистентност към антибиотици - смущаваща новина, като се има предвид, че бактериалният имунитет вече е компрометиран поради прекомерна употреба на антибиотици.

Отново, ако тези резултати се предадат на хората, нашата необуздана употреба на мобилни телефони вероятно ще причини дълбоки, неблагоприятни последици за здравето; увеличаването на MMW с увеличаване на честотната лента може допълнително да усложни нещата. Но също така е важно да се отбележи, че 5G технологиите ще имат дълбоко въздействие не само върху човешкото здраве, но и върху здравето на всички живи организми, включително растенията.

5G също вреди на планетата като цяло.

Също толкова тревожно е, че 5G технологията излага околната среда на риск по няколко начина.

Първо, MMW може да представлява сериозна заплаха за здравето на растенията. Проучване в Армения през 2010 г. показа, че листата на разсад от трепетлика, изложени на RFR, показват симптоми на некроза, докато друго арменско проучване показа, че ниската интензивност на MMW е причината за „промяна на спектъра на изоензима на пероксидазата“ – реакция на стрес, която уврежда клетките – в издънките на пшеницата.

Облъчването на растенията е лоша новина за флората на планетата, но е и много лоша новина за нас: то може да замърси храната ни.

Второ, 5G инфраструктурата ще представлява заплаха за атмосферата на нашата планета.

Изпълнението на мрежата ще изисква разполагането на много краткотрайни сателити чрез суборбитални ракети, задвижвани от въглеводородни ракетни двигатели. Според това проучване от 2010 г. в Калифорния, изстрелването на твърде много от тези ракети ще освободи достатъчно черен въглерод в атмосферата, което ще замърси глобалните атмосферни условия, засягащи разпределението на озона и температурата. Ракетните твърди изгорели газове съдържат хлор, който разрушава озоновия слой.

Трето, 5G потенциално заплашва естествените екосистеми.

Според няколко доклада през последните две десетилетия, някои от които са изброени тук, ниско ниво на нейонизиращо микровълново лъчение засяга здравето на птиците и пчелите.

Това принуждава птиците да напуснат гнездата си и причинява влошаване на тяхната миграция, причинявайки проблеми с движението, намалено оцеляване и евентуално смърт.

Пчелните популации страдат от намалени способности за снасяне на яйца на майките и по-малък размер на колониите.

В метапроучване от 2012 г. 593 от 919 проучвания показват, че RFR радиацията влияе неблагоприятно върху растенията, животните и хората.

Трябва да се повтори: 5G е лоша новина за всички живи същества на планетата, която споделяме.

  Пазете се от пропагандна измама.

Въпреки че е напълно наясно с всички тези смущаващи резултати, заплахи и опасения, корпоратокрацията в САЩ продължава да бъде фанатична по отношение на 5G.

Законът за 5G мобилните комуникации беше приет през 2016 г. и оттогава много американски щати са направили планове за внедряване на 5G.

Най-големите играчи в телекомуникационната индустрия са използвали предимно правителствени правомощия, за да прокарат своя 5G дневен ред, като компании като AT&T и Qualcomm започват тестове в реално време. И въпреки изследванията, показващи сериозни заплахи за хората и планетата, председателят на FCC обяви намеренията си да отвори ниско-, средно- и високочестотни радиочестотни спектъри, без дори да споменава нито една дума за опасностите. Ще ни го продадат като „по-висока скорост на сърфиране“ – но в действителност едва ли ще забележите разликата. Всеки, който протестира срещу 5G, ще бъде наречен "лудит" или "технофоб".

Но защо са толкова склонни да използват още една нова технология – дори ако тя носи сериозни рискове и фалшиви ползи?

Защо не се вземат предвид поуките, научени от убийствени продукти като азбест, тютюн и оловен бензин?

Понеже малък процент от световния елит ще получи толкова много пари, това е една от причините. Защото компаниите, корпоративните картели и правителствата ще получат безпрецедентно количество власт над цивилното население.

Всичко обаче не е толкова страшно и мрачно.

Поне един американски политик запазва известно благоразумие.

През октомври губернаторът на Калифорния Джери Браун прекрати законодателството, което би позволило на телекомуникационната индустрия да наводни щата с мини-кули. Смелите действия на Браун позволиха на местните да кажат къде и колко клетъчни кули.

Щатът Хавай прекрати използването на 5G и интелигентни измервателни уреди, заплашвайки колективно да обвини всеки, който е инсталирал такива измервателни уреди, че ще е отговорен за всички здравословни проблеми, които жителите могат да изпитат.

Нещо повече, 180 американски учени са написали петиция до Конгреса, за да предупредят за потенциалните въздействия върху здравето на 5G.

Може би тези действия ще осигурят повече време за допълнителни изследвания и събиране на данни. Също толкова важно, може би те ще накарат други политици и активисти да се замислят за това, към което са се стремили.

Междувременно ние като индивиди трябва да направим всичко възможно, за да се защитим. Ето какво можете да направите:

Проучете ЕМП вълните и тяхното поведение.

Ограничете излагането, когато е възможно: не използвайте слушалки, които излъчват радиация. Включете режим на високоговорител, докато говорите по мобилния си телефон.

 Спрете да използвате 5G телефони и устройства. И попречете на тези, които познавате, да го направят.

Откажете да купувате нещо "умно" - "умни" уреди, "умни" нагреватели и т.н.

Носете кристали шунгит, за да се предпазите от радиация.

  Няма значение, че НЕ ПОЛУЧАВАТЕ нова смарт джаджа - основното е, че тя осигурява високо ниво на 5G излъчване точно във вашия дом.

 Присъединете се към нарастващия брой несъгласни. Бъдете активни с тях в това.

  Направете това, което правят хавайците и заплашвайте инсталаторите на интелигентни измервателни уреди и 5G.

Дори и движещите сили на политиката и правителството да не полагат дължимата си грижа, поне можем да кажем, че правим всичко възможно.

източници:

http://www.cellphonecancer.com/the-loomi…

 


https://www.electricsense.com/12399/5g-r…

 


http://thehill.com/opinion/technology/35…

 


http://www.latimes.com/business/la-fi-ce…

 


https://www.pbs.org/newshour/nation/how-…

 


https://www.pbs.org/newshour/science/maj…

 


http://www.saferemr.com/2016/05/national…




Джоди Маккатчен.

07 май 2018 г.

от уебсайта на ElluxeMagazine

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.