неделя, 20 февруари 2022 г.

Психологическите щети от пандемията ще се усещат цяло поколение


 На този етап фактът, че пандемията COVID е предизвикала безпрецедентна криза в областта на психичното здраве, не би трябвало да изненадва никого. Неведнъж сме съобщавали за огромното въздействие на карантината върху психичното здраве на американците.

Освен очевидните физически последици от пандемията, експерти по психично здраве заявиха пред CNBC, че много хора продължават да се борят с огромни емоционални и социални промени, дори когато някои ограничения за бизнеса и движението започнаха да намаляват. Поради тази причина мнозина се опасяват, че психологическото въздействие на пандемията може да продължи цяло поколение.

Въпреки че изискванията за маски започват да отпадат, милиони американци се борят да се приспособят към "новото нормално". Един от психолозите, Валентин Рейтери, който работи в Ню Йорк, казва пред CNBC: "Никога през живота си не съм бил толкова зает и никога не съм виждал колегите си толкова заети. Трудно му е да отклонява пациенти, тъй като дори конкурентите му не могат да се справят с потока от пациенти.

"Не мога да насочвам хората към други колеги, тъй като всички са заети. Никой не приема нови пациенти. . Така че никога в живота си не съм бил толкова зает, колкото по време на пандемията или някога в кариерата си", казва д-р Рейтери и добавя, че е видял и наплив от бивши пациенти, които се връщат при него за помощ.

Райтери казва, че много от пациентите му все още работят от разстояние и много от тях се борят с чувството за изолация. Те са "откъснати и изгубени и изпитват истинско психологическо неразположение. Много ми е трудно да направя нещо по въпроса", казва лекарят.

Много по-обширни проучвания показват, че психичното здраве на населението всъщност се е влошило значително след пандемията.

В световен мащаб са регистрирани около 53 милиона допълнителни случая на голямо депресивно разстройство и 76 милиона допълнителни случая на тревожно разстройство. Установено е, че жените и младите хора са по-засегнати от мъжете и възрастните хора.

Д-р Райтери обяснява, че депресията на пациентите му до голяма степен се дължи на загубата на социални връзки:

"Със сигурност дългият период на несигурност и промяна оказва огромно влияние върху психичното здраве, което оставя хората в голяма изолация и несигурност как да се свържат и да потвърдят реалността. Това е създало "голяма напрегната ситуация, особено за хората, които вече са уязвими".

Психолог от Лондон обяснява, че изолацията по време на пандемията е довела до това много хора да се сблъскат с лични проблеми като алкохолизъм. Натали Бодарт, клиничен психолог от Лондон и ръководител на собствена практика, казва, че най-големите проблеми, с които се сблъскват нейните пациенти, са алкохолизмът, проблемите във взаимоотношенията, изолацията и самотата.

"Ежедневието ни служи като чудесен защитен механизъм, имаме много разсейващи фактори, които ни помагат да избегнем лошите неща. Но когато тези разсейващи фактори от ежедневието изчезнат, на хората им е трудно да се справят.

Така статистиката показва, че депресията, подобно на нова пандемия, се разпространява по целия свят. И сега големият въпрос: ще започне ли това да се променя, когато светът се опита да се върне към "нормално състояние"?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.