понеделник, 29 ноември 2021 г.

Фанатизмът е липса на знания

 Вече неведнъж съм писал за опасностите от фанатизма и сляпата вяра в истинността на всяко знание. Факт е, че истинското знание не се страхува от проверка, но необоснованите догми, наложени на хората и представени в ранг на „абсолютната истина“, се страхуват от тях. Знаете ли по какво един фанатик се различава от скептика? Скептикът не вярва сляпо на никакви "авторитети" и се опитва да провери истинността на всяко знание с логика, практика, експерименти и житейски опит. Фанатикът, от друга страна, вярва сляпо в догмите на своята религия (разновидност на която също са официалната история и определени области на науката, като дарвинизма) и също така сляпо не вярва във всичко, което им противоречи.

Затова фанатиците са отличен материал за формиране на различни окултно-религиозни, политически, идеологически и псевдонаучни секти. Е, скептикът, за разлика от тях, се занимава с изследвания и съвсем не чрез сляпа вяра или необосновано отричане на нещо. Но днес искам да ви запозная с мнението на И. Данилов, изследовател на езотеричното знание от Украйна, който говори за такъв феномен като фанатизъм в едно от изказванията си по телевизионния канал АлатРа, както следва:

"Много хора страдат от фанатизъм. Фанатизмът е липса на знания и нежелание за учене. Организациите, които се занимават с духовно развитие, са проектирани по такъв начин, че всичко, което правят, е насочено към развитието на самата организация и поддържането на нейния авторитет. Властта на самата организация. Следователно те са заинтересувани привържениците им да бъдат фанатици. Защо е забранено да се чете и изучава всичко останало? Защо казват: „Всичко това е от Сатаната!"? Но знанието не може бъде от Сатана или от Бога. Знанието е нашата лична свобода.Ние не можем да направим избор, ако не сме познали, а когато ни е забранено да познаваме нещо, тогава това налагане идва именно от Сатана, но не и от Бога.

Бог каза: "Ти си свободен в избора си и в службата си. Имаш право да избираш живот или смърт. Само ти си човек!" Следователно всяко знание е отворено за вас и вие можете да го изучавате и трябва да го изучавате. И когато забраната продължава, това очевидно е ръката на дявола. Но тогава човек става фанатик: „Ето ти една определена литература, ето ти план за действие, ръководство за живота и трябва да отхвърлиш всичко останало. И тогава ще бъдеш спасен“. Т.е. - дава се много проста и лесна формула: просто трябва да следвате определени правила, които са ви казали. Например, определена рокля, определена прическа, определено поведение в ежедневието и в къщата, и по отношение на дадена религиозна организация. И това е всичко - "раят" вече ви е осигурен.

Т.е. чрез външни действия затварят пътя към Господа, защото пътят към Него лежи само през сърцето ти, през душата ти, т.е. през вътрешното. И прикриват всичко с външно действие и налагат всичко друго да се отрича. И човекът става фанатичен. Фанатичен защо? Защото вътре е празно и той го знае. И това е най-големият парадокс. Човек вътрешно знае и разбира, че не е намерил Господа, че в него няма Сила. Няма самата Сила на Любовта. Има специфичен набор от действия. И той разбира, че ако постъпи така (в края на краищата му беше казано, но той забравя, че са му го казали хората, не пророците, не пратениците на Господ са му казали да бъде такъв, а хората, които му казват това от тяхно име) и той е убеден, че като избере лесен път за себе си, който трябва да му осигури гарантирано съществуване по-късно, или „път към рая“, той просто става този фанатик, защитаващ тези заблуди.

И това са много удобни хора за организации, а на духовно ниво всеки, който наистина се е занимавал с духовно развитие, той разширява кръгозора си. И много светии дойдоха при Бога чрез духовно познание. И в крайна сметка те си спомнят, че Бог е един. Към такава универсална формула. И всички пророци са от Него, и те говореха същата истина. И те дойдоха със същата цел, и то не на някакви „избрани хора“, а на всички. И те разговаряха с всички хора и стигнаха до простото разбиране, че Бог е Любов. А всичко останало са машинации на Сатана чрез делата на неговите роби. В края на краищата ние, като сме в робство на Сатана, изопачаваме истината, робуваме на собствената си личност със своето съзнание. Ние също се стремим да поробим другите...

Така че фангатизмът е опасно нещо. Не води до Бог. Фанатизъм, той просто води в ада. Ако погледнем фанатиците, то в тях доминира злото, в тях доминира омразата и те нямат Любов... Когато човек знае истината, той не спори. Той наблюдава само този, който е заблуден. Може да подкрепи, може да сподели мнението, но да доказваш на човек, който не знае истината, че истината съществува е смешно. Защо? Защото именно този, който е убеден, че знае, но не знае, той винаги защитава мнението си. Защото той по същество разбира, че не знае истината, но се опитва да наложи мнението си с агресията си...“

Трябва да кажа, че И. Данилов много добре потвърждава собствените ми изводи, че фанатизмът е характерна черта на слугите на мрака, за което пиша дълги години в постовете си. Също така, характерна черта на слугите на мрака е налагането на техните мнения и възгледите им върху другите, налагането на сляпа вяра в някакъв вид догми и най-важното - утвърждаването на тяхната "избраност", която лежи в основата на официалните религии и окултно-езотеричните учения. Защото истинският Учител, който наистина знае истината, никога няма да се похвали със своите знания. Това правят само фанатици, страдащи от мегаломания.

В мрежата можете да намерите много такива "непризнати гуру" и "непризнати гении", чието развитие всъщност не им позволява дори да привлекат елементарното внимание на другите към това късче знание, които са овладели в реалния живот, представяйки се като „велики пророци” и „месии”. Като правило, вместо да пишат в някакъв форум от рода на „И аз имам интересни мисли по тази тема, ето ти линк, можеш да прочетеш“, такива хора, явно страдащи от мегаломания, започват да пишат от типа „Да, всички сте овце и ти нищо не разбираш, но аз съм най-знаещият и най-способният". Те смятат, че по този начин могат да привлекат вниманието на другите хора. Но всъщност такива непризнати „гурута“, „гении“ и „месии“ веднага издават истинската си порочна същност.

В същото време има много такива фанатици сред жреците от различни религии, учени и дори политици, които обичат да организират полемика помежду си. И тя в повечето случаи завършва с взаимни обиди и дори откровена караница. И причината е именно тяхната фанатична същност, характерна за всички слуги на мрака. Но човек може да избяга от властта на мрака само като спре да налага мнението си на другите и като се научи да трансформира негативното в положително, като по този начин се освободи от силата на собственото си чувство за собствена значимост, което сред неразвитите хора замества истинската им личност. И именно чрез раздутото чувство за собствена важност те стават обладани от паразитни адски същества.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.