събота, 27 ноември 2021 г.

Ч.Морли за осъзнатите кошмари

 Всеки от хората, които имат сънища, поне веднъж в живота си се е сблъсквал с кошмари - сънища, чийто сюжет ни кара да изпитваме страх и ужас. Съвсем естествено е всеки от сънуващите да се опитва да се измъкне от такъв сън възможно най-бързо. Но най-интересното е, че кошмарите могат да послужат като един вид "порта" за прехода към осъзнат сън.

Ето какво можете да прочетете за това в книгата на Чарлз Морли, озаглавена „Осъзнати сънища, как можете да излезете от сънищата и да ги контролирате“: „Имали ли сте някога кошмари, в които сте мислили: "Събуди се! Искам да се събудя!“? Ако е така, този кошмар е осъзнат сън, тъй като желанието да се събудите е непряко признание, че има друго място, на което може да се окажете след събуждане. Кошмарите са чудесна възможност за влизане в осъзнат сън, а за много хора (повече от една трета от анкетираните) първото запознанство с осъзнатите сънища е станало по време на кошмари или неспокойни сънища.

Но защо кошмарите толкова често водят до осъзнати сънища? Представете си: ако по някакъв начин успея да се придвижа през страниците на тази книга и да скоча право в скута ви, вероятно ще се уплашите много - очите ви ще се разширят, мислите ви ще бягат и вероятно ще се тревожите, нали? (Надявам се, че докато правите това, ще погледнете и ръцете си и ще се запитате: „Сънувам ли?“).

Изследванията показват, че приливът на осъзнаване, който предизвиква страх, е свойство на човешкото еволюционно развитие, което ни помага да се справим с потенциалните заплахи. Следователно, когато изпитваме страх или безпокойство по време на сън, нашето съзнание също става по-остро и това често може да доведе до напълно осъзнати сънища.

Някои хора сериозно се оплакват от редовни кошмари, които не само влияят на качеството на съня им, но и на качеството на живота им. Добрата новина обаче е, че ако можете да влезете в кошмара си с пълно осъзнание, имате страхотна възможност да се отървете от травмата и да поемете сянката си..."

Всъщност, веднага щом влезем в етапа на осъзнато сънуване (да не се бърка с ИТП), тогава ние получаваме контрол върху сюжета на нашия сън. И това ви позволява да преведете негативния му сценарий в положителен и да използвате осъзнаването не само за решаване на психологическите си проблеми, но и за придобиване на знания, излекуване от болести и дори - за коригиране на съдбата си. Но това са все теми на отделни публикации. Междувременно за нас е важно да разберем, че кошмарите и тревожните сънища могат да бъдат използвани за преминаване към осъзнатата фаза на съня.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.