събота, 13 ноември 2021 г.

Софийските потайности в системата на демиурга - част 2

 Архитектурният комплекс “Ларгото” се намира в непосредствена близост до статуята на София. Той включва сградите на ЦУМ, МС, Президентството, бившия партиен дом и хотел Балкан. Нека да видим какви демиургични кодове има в тези сгради.

Според официалните данни сградата на ЦУМ е завършена и открита през 1957 г. – сбор 4 (код 4). Тя има общо 9 етажа (код 9). Търговската площ е 19000 кв. м. (код 9) с 6 етажа (код 6), а останалите 3 етажа са офисна част с площ над 11000 кв. м. (код 11).
Шокиращ е факта, че в сградата има вградени човешки кости. Ето накратко историята: в началото на 40-те години синът на бъдещия главен архитект на сградата Коста Николов, е убит от Гестапо. Архитектът успява с връзки да прибере останките на сина си в България. Запазва пръст от ръката му и един кичур коса, заричайки се някой ден да му посвети най-великото си произведение. И именно в комплекса, включващ ЦУМ и МС той решава да вгради останките на сина си. През 2001 г. се провежда реновация на сградата и екип от британски инженери открива некротичната находка в основите на сградата, поставена в тенекиена кутия откъм източния вход на сградата. Те решават да не местят останките на убитото момче и ремонтът продължава. 

За съжаление, не успях да намеря повече данни за сградата на МС. Да припомня координатите й: 42.69780 с.ш. и 23.32411 и.д. Както добре се вижда, тук са застъпени всички демиургични кодове. Единственият любопитен факт, който успях да намеря е, че в централното фоайе на МС има точно 240 плочки на пода и по времето, когато е проектирана сградата, депутатите са били точно толкова.
И все пак, завършвайки описанието за сградата на МС е добре да отбележа, че тя е свързана със сградата на ЦУМ, поради което некротичната енергия, излъчвана от вградените човешки кости (за което разказах преди) влияе и тук.


Бившият партиен дом (сега сграда на НС) се намира фронтално срещу статуята на София. Координатите му са: 42.69757 с.ш. и 23.32463 и.д. По времето на НРБ на най-високата му част имаше петолъчка, която официално бе символ на БКП, но според масонски източници наличието й в дадено място е знак, че там има най-малко един “посветен”. Интерес представлява датата, на която петолъчката бе демонтирана: 4-10-1990 г. (код 4, код 9 (двукратно) и код 6 (от сбора на цялата дата).
Ето още примери за кодове:

  • сградата е изградена за 6 години (код 6)
  • застроената площ е около 40000 кв. м (код 4)
  • на пъри етаж има 2 големи зали: “Св. София” с 900 места (код 9) и Гербова зала с размери 18 на 11 метра, което прави 198 кв. м. (кодове 11 и 9) 
Малко повече внимание заслужава избухналия пожар в сградата през 1990 г. По това време там се намира клубът на БСП, а площадът наоколо е средище на граждански протести. В партийния дом пламва пожар в нощта на 26-08-1990 г. след предупреждение на Пламен Станчев (член на “Инициатива за гражданско неподчинение), че ще се самозапали, ако от пилона не бъде премахната петолъчката, която е символ на чужда държава.
Около 23 часа (код 23) сградата изведнъж пламва, като при щурма на тълпата е унищожено и разграбено имущество в 94 помещения (кодове 9 и 4).
Няма да се спирам на версиите за истинските причини за пожара, това не е целта на моите изследвания. Накрая обаче ще спомена за изказване на Велислава Дърева относно събития, предхождащи пожара: “Ден пpеди пожаpа някaкви xоpа cваляxа pешетките долy на паpтеpа. И никой не ги cпиpаше, защото миcлеxме, че това е по някaкво наpеждане. По-пpедния ден запалиxа един меpцедеc. Пpеĸaлено много cигнали, че нещо ще cтане”


Сградата на Президентството се използва не само от държавния глава и екипа му, но и от Министерството на образованието, Министерството на правосъдието, Държавната агенция за българите в чужбина и други. Координатите й са: 42.69724 с.ш. и 23.32390 и.д.
Едва ли ще има учудени от факта, че много характеристики повтарят тези на бившия партиен дом. Отново имаме застроена площ около 40000 кв. м (код 4), отново зала “Св. София” с 900 места (код 9) и “Гербова зала” с размери 18 на 11 метра (кодове 11 и 9).
По-интересното обаче е, че заедно със сградата на хотел “Балкан” образуват каре, в двора на което се намират ротондата “Св. Георги”, руините на късноантичен обществен комплекс и останки от двореца на Константин Велики. 
Да разгледаме по-подробно ротондата “Свети Георги”. Нейните координати са впечатляващи от гледна точка на кодовете: 42.69693 с.ш. и 23.32290 и.д. Самото място е пропито с некротична енергия – тук са били мощите на Иван Рилски, както и на сръбския крал Стефан Милутин. В сегашно време, до ротондата се намира гроба на християнския мъченик Георги Софийски Най-нови. При смъртта на Ал. Батенберг ротондата се превръща във временен мавзолей, където поставят тленните му останки, докато бъдат пренесени в специално построен за него мавзолей.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.