петък, 9 септември 2022 г.

Папа Франциск нареди всички църковни пари да бъдат преведени във Ватиканската банка до 30 септември

 Папа Франциск нареди на Светия престол и неговите филиали да прехвърлят всички свои финансови активи на Института по религиозни въпроси (IOR), известен като Ватиканската банка.

Папският рескрипт, издаден на 23 август, изяснява тълкуването на параграф от новата конституция на Римската курия, Praedicate Evangelium, обнародван през март.

Според рескрипта на Франциск финансовите и ликвидни активи, държани в банки, различни от IOR, трябва да бъдат прехвърлени на банката на Ватикана в рамките на 30 дни от 1 септември 2022 г.

Базирана във Ватикана, IOR има 110 служители и 14 519 клиенти. Към 2021 г. той се грижи за 5,2 милиарда евро (5,6 милиарда долара) клиентски активи.

Въпреки че IOR обикновено се нарича "банка", технически това е финансова институция без клонове, работеща във Ватикана, за да предоставя услуги на клиенти, включително Светия престол и свързани организации, религиозни ордени, духовенство, католически институции.

В своя рескрипт от 23 август папа Франциск заяви, че параграф 3 от член 219 Praedicate Evangelium „трябва да се тълкува в смисъл, че дейностите на управителя на активи и попечителя на движимото имущество на Светия престол и институциите, свързани със Светия престол, са изключителна отговорност на Института за религиозни произведения."

Указът ще задължи институциите на Светия престол, включително Държавния секретариат, да прехвърлят финансовите си активи на IOR до края на септември. Известно е, че Държавният секретариат е имал сметки в швейцарски финансови институции, включително Credit Suisse, чрез която първоначално е направена противоречивата инвестиция в сградата в Лондон.

Член 219, параграф 3 от новата куриална конституция гласи: „Извършването на финансовите транзакции, посочени в §§ 1 и 2, се извършва чрез Института за религиозни произведения“, IOR.

Финансовите транзакции, описани в параграфи 1 и 2 на член 219, са администрацията и управлението на недвижими имоти и движимо имущество на Светия престол, както и на юридически лица, поверяващи своите активи на Светия престол.

Коментар: Както мнозина са добре запознати, много зловещи прогнози са направени по различно време за септември 2022 г., според които се подготвя някакъв вид „глобално финансово нулиране“. И ето, така се случи, че светата католическа църква реши да подреди финансовите дела точно за еврейската Нова година, която идва на 26 септември, и много изследоцатели го свързват с тази дата. Дори не се знае как да тълкуваме тази новина - "светите отци" знаят по-добре къде да държат парите, така че следим развитието на събитията.



catholicnewsagency.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.