понеделник, 20 декември 2021 г.

Опасни притурки (гаджети)

 Притурките се срещат все по-често в живота ни. Въпреки това досега не са правени сериозни изследвания на въздействието им върху човешкия организъм. Сега се появи интересна информация, която показва, че хората, които активно използват тези устройства, постепенно се превръщат в биороботи.


Оказва се, че учени от университета в Съсекс са се интересували от този въпрос и са установили, че едновременното използване на множество електронни гаджети променя структурата на мозъка. Изследванията показват, че многозадачната работа намалява плътността на сивото вещество в предната част на поясната кора - областта, която отговаря за когнитивните процеси и емоционалния контрол.


В това проучване 75 възрастни са изследвани с помощта на ядрено-магнитен резонанс. Установено е, че тези, които предпочитат да използват различни информационни устройства едновременно (в списъка влизат таблети, компютри, смартфони, телевизори и печатни издания), имат по-малко гъсто сиво вещество в предната част на мозъчната кора, съобщава The Bioscience Technology.


Учените вече са установили, че многозадачната работа с медиите води до нарушаване на вниманието, повишена тревожност и емоционални проблеми. Механизмът на тези процеси все още не е известен на науката. Според неврофизиолога Кепка Лох медийната многозадачност се превръща в постоянна част от живота ни, а нейното въздействие върху когнитивните и социално-емоционалните процеси предизвиква загриженост у учените. Разбирането на тази причинно-следствена връзка ще изисква допълнителни дългосрочни изследвания.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.