понеделник, 6 септември 2021 г.

Анормалните явления се обясняват с активната същност на съзнанието

 Професор О. Естерле от Казахстан смята, че изграждането на цялостна научна картина на света в крайна сметка ще даде възможност да се опознае същността на различни аномални явления. Ето тезите на неговата хипотеза, изложени от руския уфолог В. Ажажа в книгата му „Хроника на времената на летящите чинии“:


"Известно е, че светът съществува, защото се развива. Следователно основните закони на природата са универсалните закони на развитие, сред които най-общият е принципът на абсолютната относителност: няма физически параметри, равни на нула или безкрайност.

От това следва, че стълбата на Вселената е свита на пръстен, материята и разумът са едно неделимо цяло (разумът се развива от хомеостазата на животните, който се развива според принципа на Le Chatelier-Brown, който от своя страна се развива от способност да се противопоставя на външни влияния).

В пръстена на Вселената важно място заема степен, по-фундаментална от степента на елементарни частици. Това е етера или съвременно - физическият вакуум (празното извито пространство на А. Айнщайн се оказа измислица). Дуализмът на дьо Бройл по отношение на етера води до идеята за етерните частици като струни (влакна, силови линии), удължени много километри, тоест към етерните частици понятията за размери и граници "частица-среда" са неприложими.

Това означава, че етерът обединява в себе си идеи за пра-материя, гравитационно поле, среда, в която се осъществява енергийно-информационен обмен, за биополе (аура), „фина“ материя, „хронално“ поле на А. И. Вейник и други подобни.

Структурата на влакната на етера може да бъде неподредена (изотропна) и подредена (анизотропна). Етерът може да взаимодейства с периодични структури: кристали, пирамиди, решетки, „пчелни пити“, геоложки разломи, жива материя (елементарните частици са вихър, „топки“ от етер).

Параметрите на взаимодействието на етера с веществото на човешкия мозък и тяло могат да се променят чрез волеви усилия. Скоростта по влакната на подредения етер може да бъде многократно по-голяма от скоростта на светлината.

Този модел дава възможност да се обяснят механизмите на различни аномални явления: телекинеза, левитация, намагнитване на обекти към тялото, ясновидство, телепатия, "патогенни" зони, НЛО, радиестезия, терапевтично екстрасензорно възприятие, астрология, астрално тяло, трансмиграция на души, действието на магии, мантри и молитви и т.н ...

Оказва се, че съзнанието не е пасивно отражение на свойствата на света, а активно въздействие върху него. Не само „битието определя съзнанието”, но и обратното, „съзнанието определя битието”. От тези позиции става ясна загадката на антропния принцип: защо всички параметри на физическия свят се оказаха много прецизно настроени към появата на интелигентни същества. Причина: обратната връзка - материя - разум - материя.

Това заключение може да предизвика недоумение у материалистите: в края на краищата умът не би могъл да съществува в природата преди появата на интелигентно същество! Тук не е възможно да се спрем подробно на този въпрос, затова ще представим отговора в дипломна работа.

Целта на разума: да предвиди промените в околния свят, за да стабилизира съществуването си. Основата, от която е възникнал разумът е хомеостазата на животните, възникнала от своя страна благодарение на принципа на Le Chatelier-Brown (всяка система се съпротивлява на промяна на параметрите си поради външни влияния).

И накрая, принципът Le Chatelier - Brown е проява на универсалното свойство на материята - инерцията. Следователно, разумът е проява на инерция, което означава, че неживата материя в някакъв широк смисъл е интелигентна (тя, подобно на интелигентните същества, се противи на разрушението).

Структурата на пръстена на света по принцип позволява включването на аномални явления в рамките на науката. Ако разумът, съзнанието, волята имат активност, тогава тази дейност може да се прояви под формата на движещи се обекти в пространството без пряк контакт с тях (телекинеза), преместване на собственото тяло (левитация) и т.н".


Така в съвременните научни хипотези все по-често звучи тезата за активната роля на нашето съзнание в създаването на обща колективна реалност на света. И е напълно възможно различните "анормални явления" да са страничен ефект от такава дейност на съзнанието.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.