петък, 10 септември 2021 г.

Съзнанието ни не умира

 В съвременния свят все повече внимание се отделя от различни изследователи на изследването на феномена „клинична смърт“. Неслучайно с тази цел е създадена Международната асоциация, където учените обменят своите открития и идеи.

Един от най -активните членове на тази организация е американският психолог Кенет Ринг, който всъщност успя да „узакони“ изучаването на посмъртен опит и ясно да покаже в очите на обществеността, че религиозните убеждения, възрастта и националността нямат значение за този опит. Хората от различни възрасти, националности и религии имат подобен опит да бъдат „извън тялото“ в състояние на „клинична смърт“.

К. Ринг започва изследванията си върху това явление още през 1977 г., а през 1980 г. той вече публикува резултатите от изследванията си в книгата „Животът по време на смъртта: научно изследване на клиничната смърт“.

Според данните от тези проучвания, въз основа на опита от „завръщането от отвъдното“ на 102 души, 62% от тях са изпитали неописуемо чувство на мир в другия свят, 37% са надвиснали над собственото си тяло, 26% запомнят всички видове панорамни видения, 23% преминали през тунел или друго тъмно пространство, 16% били очаровани от невероятната светлина, 8% се срещнали с починали роднини.

През 1982 г. от Института „Галъп“ е проведено интересно проучване с въпросник сред населението на САЩ. В хода на това проучване се оказа, че 67% от американците вярват в съществуването на живот след смъртта, а около 8 милиона души са преживели „клинична смърт“, което показва, че този опит е доста разпространен сред населението на САЩ.

Проучване на американци, преживели "клинична смърт", показва, че 32% от тях се чувстват в различен свят и изпитват чувство на спокойствие и блаженство. Същият брой хора са гледали живота си като на филм. 26% се чувстват напускащи физическото тяло, 23% изпитват необичайно живо визуално възприятие, 17% чуват звуци и гласове, 23% се срещат с други същества, 9% преминават през „тунел“, а 6% дори получават информация за бъдещето.

През 1985 г. английската психотерапевтка Марго Грей също публикува изследването си за феномена „клинична смърт“ в книгата „Завръщане от мъртвите“. И ето какво тя заключи въз основа на собственото си изследване:

"Много хора, които бяха на прага на смъртта в резултат на злополука, по време на операция или други обстоятелства, впоследствие съобщиха за невероятни видения, докато бяха в безсъзнание. По време на това състояние настъпва дълбока промяна във възгледите и възприятието на заобикалящата реалност. Много елементи от описанието съвпадат. Сред хиляди хора, съобщаващи за своите преживявания, най-често споменавана е среща със същество от светлина и с починали приятели.

В другия свят в ума възниква неизразимо чувство за красота, спокойствие и превъзходство над материалния свят. Страхът от смъртта напълно изчезва, истинският смисъл на живота се осъзнава и човекът става по-отворен и приятелски настроен"

Много други съвременни изследователи, след като се запознаха с огромно количество научни данни относно феномена "клинична смърт", стигнаха до недвусмисления извод, че човешката душа продължава да съществува след физическата смърт. Нещо повече, тя е в състояние да мисли, чувства и анализира, независимо от състоянието на мозъка и физическото тяло, т.е. тя остава в пълно съзнание.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.