четвъртък, 16 септември 2021 г.

Как още можете да изпробвате реалността насън?

 Вече говорих за преживяванията на различни сънувачи за постигане на осъзнатост в състоянието на сън. И както се оказа, един от най-ефективните начини за „тестване на реалността“ е като погледнете ръцете си. Но има още няколко интересни трика, които ще ви позволят да определите дали сте в сън или не.

Ето например какви други техники съветва да използвате в книгата си „Осъзнати сънища. Как да избереш и контролираш сънищата си?“ Чарлз Морли: "В рамките на предсъзнателен сън е почти напълно невъзможно да се прочете последователен текст два пъти подред. Учени от лабораторията на Лаберж са установили, че в осъзнати сънища текстът се променя в 75% от случаите на второ четене.

И така, вие сте насън и ви се струва, че спите. Опитайте се да прочетете нещо. Често текстът ще стане нечетлив или думите ще бъдат разменени, а в някои случаи просто ще изчезне. Всичко това ще бъде доказателство, че спите ...

За мозъка е трудно не само да възпроизвежда точни копия на изображения, но и да работи с много различни детайли на екрана на смартфон или компютър. Така че, в предсъзнателен сън, тези устройства много често могат да изглеждат замъглени или изкривени по форма - в края на краищата за спящия мозък е трудно да имитира работата им.

Знам, че звучи много странно, но често насън е невъзможно да се прочете изображение на цифров часовник или да се използва някакво цифрово или електронно устройство, а понякога дори да се включва и изключва светлина. Очевидно, когато искате да включите светлината в съня си, вие молите спящия си мозък да възпроизведе точно копие на пейзажа на съновидението, но при напълно различно осветление, с различна игра на сенките и буквално в един миг, докато вие завъртате превключвателя. А това е почти невъзможно за мозъка ..." 

И наистина, ако си спомняте, текстовете в състояние на сън се държат нестабилно. Буквите могат да се замъгляват, променят и дори да показват „пълзяща линия“. Ние не наблюдаваме нищо подобно в ежедневието. Също така, четейки текста за втори път, вече не можем да намерим това, което сме търсили в него. Осветителните устройства и цялата електроника също са доста „странни“ насън и не изпълняват нормалните си функции. Не можем да се свържем с правилните хора или нормално да отговорим на входящо повикване, да включим и изключим осветлението. Всички часовници - както обикновени, така и електронни, всеки път показват различно време. И насън често не можем дори да заключим вратата.

Разбира се, само по себе си всяко от тези събития все още не дава сто процента гаранция, че сме в сън, но в комплекс или със системно повтаряне, ние сме напълно способни да осъзнаем, че сме там, където законите на ежедневното физическо реалността не действат. Вярно е, че трябва да се подчертае, че всички тези техники за „тестване на реалността“ са ефективни именно за практикуването на осъзнато сънуване, а не в случай на реално пътуване извън тялото, което се характеризира със собствените си характеристики. Но повечето хора изпитват подобни преживявания много по-рядко от осъзнатите сънища.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.