събота, 16 април 2022 г.

Какво е властта? - 4

 Психологическият състав на политическата власт

ИНОВАТИВНОСТТА НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ВЛАСТ може да се обясни с примера на електрическа верига: изходният ефект на цялата верига не се определя от нито един неин елемент, дори и най-сложния. Само заедно всички те произвеждат изходен ефект, като едновременно и на свой ред формират крайния електрически сигнал. По същия начин политическата власт е производна на много психологически и политически явления. Липсата на един елемент в структурата на захранването е равносилна на повреда на един елемент в електрическа верига - на изхода на структурата на захранването няма енергиен импулс.

Създаването на структура на политическата власт изисква освен източниците на власт и въвеждането на понятието "носители на власт", което легализира и оправдава присъствието на представители на определен мозъчен генотип "на власт". В този случай източникът на властта действа като предмет на изследването, а носителят на властта - като обект на изследването. Без да се посочат реалните лица и техните сдружения, които се интересуват от властта, формират я и я използват, дискусията за политическата власт става не(с)смислена. Властта е политическа, когато са налице всички нейни основни източници, носители и функции. Въз основа на тези проучвания беше изготвен следният списък на притежателите на власт:

Наукокрация - властта на знаещите над незнаещите, властта на "посветените" в тайните на природата и обществото над непосветените. Появата му се обяснява с факта, че през цялото си съществуване човекът е трябвало да се сблъсква със силите на природата в борбата за оцеляване, да се бори за първенство в животинското и растителното царство, да се състезава в конкуренцията за място в човешката общност. Природата го е дарила с много малко физически средства, за да се бори за власт, като му е дала само едно предимство - да разбира закономерностите на заобикалящия го свят. Затова твърдението, че властта е компенсация за непълноценност, НЕ ТРЯБВА да се разглежда като обидно. Човек винаги е "непълноценен" в опитите си да постигне дадена цел и е принуден да използва специално организирано поведение, за да я постигне. Така или иначе, в днешния свят човекът, който се стреми към властта, все повече се възползва от научните и технологичните постижения на обществото. Той вече не се нуждае например от ораторско изкуство, както е било в древността, а придобива в съвременните условия "механична сила", т. е. сила, основана на постиженията на научно-техническия прогрес. Неслучайно се твърди, че да се мисли за властта означава да се познават всички нейни капани, трикове и провокации, до които тя прибягва, за да стане социално невидима и следователно необяснима от гледна точка на субективното разбиране.

Демокрацията е власт на мнозинството над малцинството. Цялата история показва, че не може да се вярва на малцинството, че ще се грижи за интересите на мнозинството. Зад индивидуалната власт винаги е имало и има ласкатели, интриганти, доносници и т. н. Предположението, че властта е философски конструкт, по същество паралелен на физическите, математическите теории, макар че по форма доста се различава от тях, е въведено като прикритие за това. А властта се определя като производство на целенасочени резултати, което води до заключението, че замяната на една система на власт с друга е като модернизация на производството: откритията в областта на физиката, химията, новите технологични процеси и оборудване укрепват онези, които могат да се преквалифицират или да сменят работата си. Но гражданинът на държава, в която е настъпила модернизация на властовите отношения, ако не може да ги приеме, трябва или да емигрира, или да се съпротивлява, или да се примири с тях. Модернизацията на властта все още е най-мащабната и мощна промяна, която може да се случи в живота на човек. Страхът, отчаянието, предателството съпътстват този вид промяна в обществото. Може да съществува опасност от колективна възбуда, включително безразличие към болката и дори смъртта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.