вторник, 4 януари 2022 г.

Градският шум допринася за затлъстяването

 През последните години шведски учени от Каролинскя университет провеждат интересни изследвания. При проучване на проблема с градския шум те откриват, че хората, които живеят в среда с постоянен шум, са склонни към затлъстяване. Проучванията показват, че на всеки допълнителни 10 децибела шум талията се увеличава с един сантиметър.


Това се дължи на повишеното производство на хормони на стреса, включително кортизол, който увеличава риска от отлагане на мазнини около талията, както и риска от сърдечни заболявания.


Подобно проучване е проведено от учени от Университета в Утрехт, Нидерландия. След като проучват подробно въздействието на шума, на който са изложени бременните жени, върху новородените, те обобщават данните за повече от 68 000 бебета и установяват, че шумът води до ниско тегло при раждане, което от своя страна причинява множество здравословни проблеми в по-късен етап от живота, включително високо кръвно налягане, диабет и сърдечни заболявания. Това се отразява и на успеваемостта на децата в училище, твърдят изследователите.


Така животът в голям град с почти постоянен шум увеличава риска от затлъстяване и развитие на сърдечни и съдови заболявания. Учените обаче са установили, че естеството на самия шум е без значение: звуците от натоварени магистрали, излитащи и кацащи самолети в близост до летища, промишлени машини и дори силна музика са еднакво вредни.


Дори неродените бебета са засегнати от шума. Всички тези научни изследвания доказват още веднъж, че технократският път на човешкото развитие при високи нива на урбанизация може да доведе единствено до смъртта и дегенерацията на човечеството.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.