вторник, 23 май 2023 г.

Как биваме подготвени за матричната система?

От детски години нашият мозък бива трениран от системата (или матрицата) по определен начин. Буквално от пелените се насаждат определени типове поведение, залага се фундамент. А много неща от човешкото битие са абсурдни. Ти смяташ, че всичко, с което се занимаваш и осмисляш е нормално, но това изобщо не е така. Много неща от твоя живот нямат нищо общо с реалността, околното пространство, а често дори са в пълно противоречие с тях. Но ти не можеш да се отвърнеш от наложените стереотипи и шаблони. И разтваряйки широко очи, да прекъснеш този процес. Но защо?

В магазините постоянно може да се наблюдава една и съща картина: майка с деца, баба с внуци; детето иска да му купят някакво лакомство... И се чува в отговор: "Ти се държиш лошо, няма да ти купя. Ето - Петърчо се държи добре и ще му купя, а на теб - не". И какво значи "да се държиш лошо" на 2-3-4 години - това е да бягаш, викаш, лудуваш и т.н. Казано по-просто - да пречиш на своите родители да гледат телевизора на площ от 20 кв. м.... И какво прави майката, говорейки на такова дете - тя го привежда в съответствие. Излиза, че за да получиш желаното лакомство, трябва да съответстваш. По-нататък сами се сещате - детето се приучава да съответства на скъпите телефони, компютри и т.н. В дадения случай в съответствие се привежда поведението на детето съобразно понятието за добро поведение на неговите родители. Това понятие за съответствие е познато до болка на всеки от нас - нали се обличаме съответно годишния сезон; изискваме уважение съотетно на социалния ни статус; в къщи имаме съответна на времето техника и мебели... Изобщо се гони навсякъде това съответствие, защото иначе може да предизвикаш някакви негативни последици за теб лично. 

Съответствието е укрепено и в такива пословици като "Каквото повикало - такова се обадило", "Каквото посееш - това ще жънеш", което свидетелствува, че съответствието е неотменна част от живота ни. С други думи - намирайки се в системата, трябва да й съответстваш напълно, приемайки безусловно нейните правила и условия. 

Ежегодно се приемат стотици нелепи закони. С помощта на СМИ се задълбочава деградационния процес, семействата се разпадат, а продуктите за потребление започнаха да се превръщат в сериозна опасност. Това е сегашното съответствие, в което не се вписват честност, съвест, искреност.... А какво се вписва - изгодата и печалбата. За пример - в уставите на предприятията има точка, в която се казва "Цел на дейността - получаване на печалба". А това няма нищо общо с допринасянето на полза за обществото като цяло и на хората в частност. Следователно, може да се произвеждат продукти от екскременти например. 

Системата не дава право на избор - или й съответстваш, или не. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.