събота, 7 януари 2023 г.

Борис Диденко за хищниците и творчеството им

 Не винаги е лесно да се идентифицира хищен автор и ясно да се обмисли неморалността на неговото творение, да се оцени цялата вреда, която причинява. Много хищни творци, напротив, умишлено се покриват с уж морални проповеди и в същото време се маскират доста умело. Да, и много от тях говорят чисто и правилно, случва се и на няколко езика. Хищната изобретателност тук е добре дошла. И може да бъде много трудно да ги засечете. Те често са наистина много добри оратори и са в състояние да вдъхновят публиката (или стадото) със собствените си убеждения, по-често с фикцията, от която се нуждаят. Такива "орли-лешояди" има много сред всевъзможните гурута, проповедници и официални свещеници от различни деноминации, както и сред обществени и политически фигури.

Ето защо, ако човек говори добре, наслаждава се на речта си, силен е, но некоректен в полемиката, опитва се да „бъбри“ на слушателя - трябва незабавно да сте нащрек: тревога! Това е сугестор, псевдочовек!

Типично свойство на сугесторите е патологичната измама (термин в психиатрията), постоянна вяра в собственото, дори и най-отявленото говорене, което парадоксално („диалектически“) е едновременно следствие и причина за тяхната необикновена, „подбожествена“ самонадеяност.

Още един очевиден позитив на хищното творчество е богатството на техните произведения с факти, цитати и препратки към авторитети. Това е любимата им сила, те се стремят по всякакъв начин да покажат собствената си ерудиция, библиографията в техните произведения заема десетки страници. Но тук винаги трябва да държите „ухото си нащрек“ и окото също, за да не задремете, защото фалшификацията е вторият „привързана“ хищническа юзда, с „радикална“ - предполагаема манипулация, подсъзнание, дълбоко желание да се утвърди по всякакъв начин, включително с помощта на лъжи, както най-невероятните, така и най-сложните.

Нюйоркският адвокат Пърси Форман веднъж защити в съда привиден убиец, който нанесъл три дузини смъртоносни удара на жертва пред няколко свидетели. Хищникът от юриспруденцията говорил цели шест часа, цитирайки източници от Цезар до Шекспир и ... журито оправдава убиеца. Самият убиец просто онемява от оправдателната присъда „невинен“, което било немислимо за него дори насън, и успява да каже само: „Страхотно!“. След процеса и двамата хищници (адвокатът и „невинният“ убиец) веднага започват дело помежду си, тъй като не се споразумяват за размера на плащането за „великолепните“ услуги, предоставени на убиеца ...



Борис Диденко.

Хищническо творчество.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.