вторник, 17 януари 2023 г.

Изповед на московски лекар или как се отглеждат пациенти в платени клиники - 2

 5 част.

Забавен момент, който много от вас вероятно са забелязали, но не знаят тънкостите. Ако сте забелязали, в Москва в много медицински центрове на рецепцията има „почетни табла“ със снимки на най-добрите лекари на месеца и мога да позная какво мислят пациентите за това. Но всъщност това са лекарите, които са донесли най-много пари на касата този месец. Това е като служител на месеца в мебелен магазин.



Много болести, които карат пациентите да идват в клиниките, могат да бъдат излекувани след една или две консултации, въз основа на основни общи изследвания. Това е достатъчно, за да се определи картината и да се предпише адекватен режим на лечение. Но е напълно неизгодно да се отнасяме така и ако опитате, ще получите ритник от ръководството.

Между другото, пациентът дори не трябва да бъде сплашен, когато дойде с проблема си. Достатъчно е само да се подсилят вече съществуващите му страхове с всевъзможни намеци и клатене на глава. А най-стабилните пациенти са тези, които внимателно проучват симптомите си в интернет. Четат всякакви ужаси и се съгласяват на всякакви прегледи.

Нерентабилно е да се лекува пациентът, изгодно е да се облекчат симптомите и да се отложи до последно. И ако пациентът е успял да спечели дисбактериоза от приемането на безкраен брой лекарства, тогава това не е лошо. Пациентът става много тъжен и послушно отива на уговорения час и е готов за всички процедури и допълнителни изследвания.

Със сигурност някои от вас са имали случаи, когато сте били лекувани дълго време в някакъв медицински център и изобщо не е имало подобрение, а след това в един момент сте загубили търпение или са започнали финансови проблеми и сте се отказали. След това - изведнъж и здравето се оправя от само себе си. Много болестни състояния се подобряват или сами, или с минимална намеса.

И това може да е откритие за някого, но повечето от лекарствата, които ние (лекарите) предписваме, ние самите не приемаме дори при подобни заболявания.

6 част.



Днес лечението е станало толкова скъпо, че услугите на Джак Кеворкян изглеждат по-примамливи.

Ако всеки пациент си представи и разбере как всъщност стоят нещата в платени медицински центрове с красиво обслужване и любезен персонал, където само методът за изнудване на пари с уж добронамерено отношение е качествен, тогава той би решил да умре, защото да живее при такива условия ще е просто нерентабилно. Джак Кеворкян е американски лекар, който насърчава евтаназията. Прякори - "Доктор Джак", "Доктор Смърт", "Доктор Самоубиец". Евтаназия, като добра смърт... но той не посмя да натисне бутона за собственото си убийство.

7 част.



Често лекарят, също като вас, не знае какво ви е.

Цялата медицина се състои от несъвършени диагностични методи. 90% от тези методи са с абсолютно "плаващи" данни, но въз основа на тях лекарите с умен поглед правят изводи и препоръки, вземайки отговорни решения, които често не само не помагат, но и осакатяват пациентите.

8 част.

Имам такъв колега за вас...



9 част.

Съюз на измамените пациенти.



Много мислих как все пак пациентът може да се предпази от всички тези далавери и измами от страна на лекари и медицински клиники. Все пак в нашия манталитет, дори и сред новото поколение, е зашито съветското мислене за роб, което се предава генетично. Те се страхуват дори да попитат нещо, а да защитават правата си - още повече, постоянно им еб нещо неудобно, неловко и неприлично. Въпреки че в същото време плащат сериозни пари за услуги, те все още се страхуват. Виждам го много добре и се сблъсквам с него през цялото време. Пациентите, които идват при мен, се държат като палаво кученце пред собственика си. Според мен, ако само наругаем системата, нищо няма да се промени и ситуацията няма да се подобри от само себе си, на първо място всички ще се опитват само да правят пари. За разлика от това е необходимо да се създаде работещ механизъм и няколко гръмки прецедента.

Крайно време е да имаме някакъв пациентски съюз. Особено в Москва, където на първо място мнозина са насочени към печелене на пари на всяка цена, се натрупа критична маса от недоволни и измамени хора. Ето защо вече е настъпил моментът, когато е време да започнем с общи усилия да противодействаме на измамите на платените лечебни заведения.

99% от пациентите дори не четат договорите, които подписват и които лекарите допълнително им подхвърлят по време на консултацията, за да се предпазят отново от искове и съдебни спорове. Имам много пациенти, които ходят от клиника на клиника, харчат много пари, не се излекуват и често се случва здравето им само да се влоши още повече или дори да се появят нови заболявания. Но тъй като всеки човек има здраве на първо място и той преди всичко мисли как да се възстанови и да намери компетентен лекар, никой дори не мисли дали е възможно да върне парите, които са били пропилени напразно.

Без правилен контрол от обществото ситуацията няма да се промени от само себе си. Ако успеем да създадем няколко забележими прецедента, ще можем да завъртим маховика в правилната посока.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.