понеделник, 16 януари 2023 г.

Изповед на московски лекар или как се отглеждат пациенти в платени клиники - 1

 1 част.

В бранша, в който работя, всичко е много стриктно с продажбите. Не изпълниш плана за първи път - глоба и минимална заплата. Не изпълниш втория път - уволнение.

Във всички платени лечебни заведения има план, средната сметка за пациента. Ако лекарят не може да се справи с тази сметка и не изпълнява месечния план, тогава той получава забележка, глоба или дори уволнение, ако това се повтори няколко пъти.Финансовият план трябва да бъде изпълнен! Всеки медицински център изчислява тази сума конкретно, колко средно на месец по отношение на приходите трябва да отиде при лекаря. За мотивация, за да не пъхат бутала на лекарите и да разправят всеки ден колко е важно да печелят за бранша и да им възстановяват безумните разходи, им правят минимална заплата и добра лихва от всеки пациент, т.е. от тези услуги, които лекарят продава.



Тази система няма почти нищо общо с Eвросет или Связной, където технологията е абсолютно същата. Продавачите имат средна заплата и пряка мотивация да продават колкото е възможно повече, за да спечелят процент от продажбите, след което получават интересна заплата. Медицината се превърна в "продажба на мобилни телефони", където на първо място не е здравето на пациента, а броят на продадените услуги.

2 част.

Днес имах пациент с оплаквания от болки ниско в корема и в слабините. Той описва следните симптоми: дискомфорт при ходене, болка в областта на слабините след вдигане на тежести, чувство на тежест в долната част на корема. След описване на симптомите имаше ясно съмнение за ингвинална херния. И след преглед и палпация стана съвсем очевидно. В изправено положение пациентът имаше незабележима подутина, която се променяше по размер и изчезваше в легнало положение.

Това е проста ситуация, която не изисква допълнително изследване. Беше възможно спокойно да му се постави диагноза и да се изпрати при хирурга за планирана операция. Но в нашата клиника (както и във всяка платена) е невъзможно да се направи това. В нашата клиника не се извършват операции за отстраняване на херния и изпращането му в болница означава загуба на клиент и получаване на порицание/глоба от ръководството за неспазване на средната сметка за всеки пациент.

Затова започнах да го пускам по нашата стандартна схема за продажба: общи кръвни изследвания, урина, изпражнения, ултразвук на коремната кухина. Също го изпратих на уролог в съседен кабинет, където той най-вероятно ще премине анализ за секрета на простатата и ще плати самата консултация. Приблизителната обща цена на всички изброени услуги е 35-40 хиляди рубли.

Работя в тази клиника от 6 години. Горната ситуация е нормален работен ден. И дори след толкова време, все още от време на време изпитвам угризения. Те вече са слаби и почти невидими, но все още има спомени за мислите и надеждите, с които отидох да уча в медицинския институт, за да помагам на хората и да ги лекувам, както е завещал Хипократ. Тогава нямаше мисли за измама и за сметки.

Но както казва шефът на клиниката, в която работя: „Хипократ сега не е актуален и той почина отдавна, но семейството ми и децата ми са живи и искат да ядат“.

3 част.



Заради такива като теб, омразнико, дъщеря ми е с диагноза демодекоза от 10 месеца, като не пропусна да поиска пари за изследвания, вкл. а за дисбактериозата ДИСБАКТЕРИОЗА мамка му! - посещения при имунолог, алерголог, ендокринолог и други паразити. А детето вече имаше белези по клепачите. Ще гориш в ада, копеле.

Това е един от първите коментари, които получих за предишната част. Коментарът е съвсем коректен, напълно разбирам чувствата на тази жена и й съчувствам. Описаната от нея ситуация се случва доста редовно. За всеки пациент получавам цял набор от тестове и резултати от прегледи. По правило изпращам всички тези тестове да бъдат взети на две срещи, така че пациентът да не се побърка веднага от внушителната цена и да не подозира излишъка от предписаните изследвания.

Първо, обикновено не е необходимо да се правят толкова много тестове. Но вие вече знаете много добре плана, нормата и проверката за всеки пациент.

Второ, вие най-вероятно дори не можете да си представите как се правят вашите анализи и как те се фалшифицират в лабораториите. Има няколко опции:

Клиники, които спестяват от изследвания

Предписани са ви много изследвания и сте платили съответната сума за тях, но в най-добрия случай се правят само най-елементарните изследвания или изобщо не се правят. Защо се случва? Най-вероятно клиниката, в която сте дошли, не се справя добре, така че спестяват от изследвания. Съответно се получава недостоверна картина от прегледа ви и в резултат на това неадекватно лечение. В резултат на това здравето не само не се подобрява, но има вероятност да се влоши, което ще провокира появата на други болести. Но това не е лошо, защото сега ще ходите в тази клиника дълго време и редовно.

Но това не се прави във всички клиники, а само в тези, където продажбите са лоши и клиниката дори не се изплаща.

Клиники, които не пропускат възможността да правят пари дори на здрав пациент

Анализите ви се предписват по стандартната схема, но резултатите от тях са фалшиви. „Откриват“ това, което всъщност нямате. И това, между другото, не е най-лошото, защото тук се среща само лека „болест“, която може да бъде „излекувана“ чрез капене на няколко капкомера и пиене на курс от лекарства. Пациентът най-вероятно няма да усети разликата, но след това ще премине отново тестовете, които ще покажат, че е „излекуван“.

Клиники, които откриват тежко или терминално заболяване при пациент

Най-вероятно това са клиники с мързеливо и глупаво ръководство с постсъветско мислене, които само бегло са чували за управление, маркетинг и вътрешни продажби. Пестят от всичко, лекарите получават скромна заплата. Това са алчни лидери, които имат само една клиника, защото никога няма да се разширят до мащаба на мрежата поради своята алчност и глупост. Ето защо, за да останат по някакъв начин на повърхността и в същото време да изкарват прехраната си, те се занимават с откровена измама. Атмосферата в такива клиники е потискаща, лекарите са зли и това се вижда с просто око.

И последният вариант

Това са клиники, които не фалшифицират нищо, но благодарение на компетентното управление и маркетинг те манипулират пациента, така че той да премине голям брой тестове, допълнителни. анализи и проучвания. Пациентът се диагностицира само след изпълнение на плана и след това се предписва адекватна схема на лечение.

Това е клиниката, в която работя. И ще ви кажа, че този вариант не е най-лошият. Освен това днес, дори е от най-добрите в Русия. Да, пациентът ще похарчи 3-5-10 пъти повече от необходимото, но със сигурност ще има достоверна картина на състоянието си.

Няколко думи за безплатната медицина

В коментарите ми писаха много, че тъй като в платените клиники печелят от такива пациенти, следователно е по-добре да отидете в безплатна областна клиника. Но кажи ми, кое е по-добре за теб, да се излекуваш, макар и за много пари, или изобщо да не се лекуваш, защото за „безплатно“ на кого ли му пука за теб? В другия свят парите вече не са необходими.

4 част.



Онзи ден имахме извънредна среща. Началниците бяха крайно недоволни от падащите приходи на нашия клон - всички бяха порицани и заплашени с уволнения.

Основно оплакване: „Всичко, което правите на работа, е да пиете чай и да не лекувате правилно пациентите“

Това е въпреки факта, че само аз внасям за двадесет работни дни на месец в касата около 3,5 милиона рубли.

Те поставиха задачата: „Да се захапе всеки пациент и ако описаните симптоми дори отдалечено наподобяват сложни заболявания, тогава да сплашиме пациентите и да предписваме местни процедури и допълнителни изследвания“

Нашият специалист по ултразвук, уплашена, че ще я уволнят, каза на бременно здраво момиче, че има преждевременно олигохидрамнион, плацентата е пълна с кисти, че всичко е много зле, трябва спешно да се сложат капки и да се направи пълен преглед, иначе тя може да загуби бебето.

Фармацевтична компания, която рекламира своите „чудотворни лекарства“ чрез нас, пусна ново лекарство за стомашно-чревни заболявания. В резултат няколко пациенти вече са се оплакали от диария и кървене.

Урологът, когато взема материал за PCR, провокира кървене от уретрата. Пациентът изцапа бялата престилка на лекаря с кръв и уплашен започна да се суети, опръсквайки пода на кабинета с капки кръв. Когато докторът открехна вратата и отиде да извика чистачката, пациентите, които чакаха реда си, като разбраха какво се е случило, станаха и си тръгнаха. Нещо ми подсказва, че нашият уролог ще бъде уволнен.

За тези, които се интересуваха какви са заплатите в нашата клиника и как се стимулират продажбите, ще ви кажа. Имаме минимална заплата - средно 10-15 хиляди рубли. Всичко друго е процент. От приема на пациент лекарят получава 20%, преди шест месеца беше 15%, за направление към друг специалист 5%, преди шест месеца беше 3%. За направление за изследване 8%, преди шест месеца беше 5%.

Ако учите в медицински училища и искате да получавате прилична заплата, препоръчвам ви да учите за нетерапевтични лекари. Ще получите още повече пари. Който умее да брои вече се досеща защо. А за неразбралите друг път ще пиша по-подробно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.