събота, 25 юни 2022 г.

Даниел - Време и времеви линии - 1

 Основи

Същност на времето

Едно от най-малко познатите на човечеството понятия е времето. Огромен пробив във връзка с естеството на времето е направен от инженер Дюи Ларсън. През 1959 г. той публикува книгата си "Структура на физическата вселена". [1] Ларсън смята, че както пространството, така и времето са просто аспекти на една обратна връзка, която той нарича движение. [2] Те нямат друго значение и не могат да съществуват независимо от тази връзка. Той често цитира аналогия с кутия, в която външната страна на кутията е пространството, вътрешната - времето, а самата кутия е движението. Ако имате "вън" и "вътре", имате кутия. Ако имате кутия, имате "вътре" и "вън". Така че имате работа с пространство (отвън), време (отвътре) и движение (кутия). Трите понятия са винаги взаимосвързани и не могат да работят независимо едно от друго. С течение на времето теорията на Ларсън става известна като "Физическа теория за обратната взаимозависимост на пространството и времето".

Съвременното тълкуване на теорията за обратната взаимозависимост (RS2)[3] гласи, че концепцията за пространство-време е подобна на източните концепции за ин-ян, където пространството е аспектът ян, а времето - аспектът ин. Както е разгледано в символиката на тайдзицу, не е възможно да се разделят ин и ян, както е невъзможно да се раздели връзката, изказана от Ларсон между пространството и времето.

След това Ларсън направи още една стъпка напред, като отбеляза, че всички характеристики на пространството трябва да имат подобни характеристики във времето. В пространството виждаме триизмерна пространствена решетка от координати с почасово време. Тогава, от гледна точка на взаимната зависимост, трябва да съществува и сфера, съдържаща триизмерно координатно време с часовниково пространство. Той нарича първата сфера "материален сектор", а втората - "космически сектор", известен в традиционната физика като антиматерия. [4]

Материалният сектор е нашата обща референтна рамка, съдържаща наблюдаемите и измерими структури на Вселената. Космическият сектор остава ненаблюдаем и неизмерим с физическите ни сетива, въпреки че можем да видим ефектите му в начина, по който времето променя пространството; такива явления се наричат силови полета (електрични и магнитни полета). Не можем да забележим магнитна сила, докато тя не взаимодейства с материален обект, например железни стърготини, и не промени поведението им в пространството.

По този начин моделът на Вселената с обратна взаимозависимост представя два различни сектора на съществуване: триизмерния материален сектор на нашия обикновен опит и триизмерния времеви космически сектор, който не можем да възприемем пряко, но който въпреки това съществува и влияе на пространството.

При правилно разбиране на времето концепцията за линиите на времето може да бъде разбрана като път през триизмерен времеви пейзаж, където идеите за минало, настояще и бъдеще са просто абстракции на пътя през времевия пейзаж. Това, което е зад вас, е миналото, мястото, където стоите, е настоящето, а това, което е пред вас, е бъдещето.

[1] "Структурата на физическата вселена" е незавършен труд, който вече не се издава. Състои се от три тома: Нищо друго освен движение, Основни свойства на материята (преведено, но не можах да намеря консултант по физика) и Вселена на движението.

[2] Ларсън за първи път използва термина "пространство-време", но по-късно го заменя с "движение", за да избегне объркване с традиционното координатно представяне на пространство-времето, използвано в традиционната физика.

[3] http://rs2theory. org

[4] Технически погледнато, в теорията на реципрочната инверсия става дума за "обратна материя", а не за антиматерия, тъй като връзката е мултипликативна инверсия, а не адитивна инверсия, обозначавана с префикса "анти".

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.