неделя, 19 юни 2022 г.

Учените се опасяват, че програмата на Пентагона "Съюзнически насекоми" може да бъде използвана като биологично оръжие

 Конфликтът между Русия и Украйна, както и изменението на климата, замърсяването и други заплахи, водят до световна продоволствена криза. В обозримо бъдеще продоволствените проблеми могат да се превърнат в постоянна характеристика на света, а потенциалните "войни за реколтата" вече предизвикват безпокойство у световната общност.

За да спаси човечеството от "гладна смърт", Пентагонът провежда изследвания от 2016 г. насам, за да използва насекоми за пренасяне на вируси по растенията, които могат да променят генома на целевите култури и да ги направят по-устойчиви на суша, наводнения и други фактори, които влияят негативно на културите. Програмата, която се ръководи от Агенцията за перспективни изследователски проекти в областта на отбраната (DARPA), се нарича "Съюзнически насекоми".

Основният въпрос е защо военното министерство на САЩ изведнъж е загрижено за продоволствената сигурност, а не например земеделските министерства на същата страна. . .

За тези изследвания са заделени общо 45 милиона долара. Първият експеримент, включващ кълнове от царевица и домати и мигриращи видове насекоми, включително цикади, белокрилки и акари, беше проведен през 2017 г.

В същото време, въпреки уверенията на служителите на Пентагона за важността и "полезността" на програмата "Съюзнически насекоми", много експерти имат сериозни опасения по отношение на нея.

Защо използват насекомите като преносители? Защо САЩ изграждат биолаборатории в съседство с други държави като Русия? Няма ли програмата да предизвика глад, ако нещо се обърка? Това са само някои от въпросите, които си задават учените. Сред тях са учени от китайски изследователски институт.

Освен това много експерти се съмняват в "добрите намерения" на DARPA и предполагат, че в бъдеще САЩ биха могли да използват насекомите като биологично оръжие.

Ако този метод е успешен, нападателите могат да го използват за разпространение на болести по почти всички видове култури и за унищожаване на реколтата

- се казва в статия за списанието на Американската асоциация за развитие на науката.

Институтът "Макс Планк" в Германия също изказа предположение, че програмата за насекомите може да се използва за разработване на биологични оръжия.

В преглед, публикуван през януари тази година от Дружеството по токсикология и химия на околната среда, учените отбелязват, че заразяването на културите с генетично модифициран вирус на полето чрез използване на модифицирани вектори от насекоми представлява огромен риск и може да има сериозни последици.

Накрая Джан Дзие, експерт от Института за растителна защита към Китайската академия на селскостопанските науки, обясни, че е изключително опасно да се превърне насекомо в биологично оръжие, тъй като досега вирусите в културите са били много трудни за контролиране. Според него, когато заразената култура развие симптоми, е почти невъзможно да бъде спасена. 

https://topwar. ru/196794-uchenye-opasaj . . zhija. html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.