петък, 26 август 2022 г.

В Монреал отново се появиха странни системи за лицево разпознаване

 Голяма кола с форма на пирамида се появи отново в центъра на Монреал и много хора говорят за нея сега.

Странно изглеждащото интерактивно устройство използва камери и екрани, които позволяват на софтуера за лицево разпознаване да анализира физическа информация за вас, като възрастта ви.

Ново видео в TikTok, озаглавено „Черно огледало“, показва технологията, използвана от преминаващите хора:



Тъй като видеото стана вирусно, потребителите на Twitter започнаха да споделят своите мисли и теории за това какво би могло да бъде.

Въпреки че във всичко това определено има предпоставки за някакъв вид антиутопична конспирация, устройството, наречено Compassion Machine, всъщност изобщо не е мистерия.

Това всъщност е арт инсталация, която е монтирана пред метростанция Saint Laurent няколко пъти, откакто беше пусната за първи път от Ensemble Ensemble през 2017 г.

https://vimeo.com/246861453?embedded=true&source=video_title&owner=44219905

The Compassion Machine (Промо клип: дълга версия) от NFB/маркетинг във Vimeo.

Всъщност Националният филмов борд на Канада дори пусна видео, обясняващо художественото намерение на машината. В отговор на „ежедневното подозрение“, причинено от масовото наблюдение, Машината на състраданието се стреми да даде на хората „персонализирана прогноза“ за тяхната вероятност да направят добро.

Това обяснява големите като карикатура камери за наблюдение и символиката на всевиждащото око, присъстващо на устройството. Но честно казано, все още настръхва.

dailyhive.com



Коментар: На пръв поглед ситуацията с това поредно представяне на известни кинаджии изглежда като смешно тролене на антиглобалисти и теоретици на конспирацията, но всъщност няма много забавление в това.

Най-вероятно става дума за прозореца на Овертон или нещо подобно, тоест хората под формата на игра и представления постепенно свикват с реалностите на близкото бъдеще, когато такива „машини за състрадание“ ще бъдат поставени на всеки ъгъл.

И въпреки че перспективата за това близко бъдеще е доста тъжна, утешително е, че изобретателите на „машините за състрадание“ имат всички шансове да станат модератори на „машините за разкаяние“ (Penitent Engine) - яки военни проходилки с вързани грешници вместо елен:



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.