четвъртък, 9 февруари 2023 г.

Конспирация на "Тайните ръчни знаци"

 Миналата седмица, по време на често противоречивите изслушвания в Сената за утвърждаване на кандидата за върховен съдия на САЩ Брет Кавано, те преминаха от политически към сюрреалистични до конспиративни слухове, че неговият адвокат, седнал зад Кавано, е бил уловен от камера да опипва пръсти, сгънати под формата на един специфичен знак . Мемовете в социалните медии „разкриха истината“ за това, което прави; някои го приеха на сериозно, други като шега, а трети миришеха на тролене.

Адвокатът Зийна Баш някога е работила като чиновник в офиса на Брет Кавано, който е вторият кандидат за Върховния съд на САЩ. На изслушването в Сената тя седеше точно зад Кавано отляво, където се виждаше широко от камерите, с дясната си ръка върху лявата си ръка, където палецът и показалецът образуват кръг. Съпругът на Баш, американският адвокат Джон Баш, се обърна към Twitter, за да разкритикува обвинителите на жена си, като отбеляза, че тя е от еврейски и мексикански произход и каза, че двойката „няма нищо общо с групите на омразата, които се стремят да тероризират и унижават други хора – никога не са имали и никога няма да се занимава с тях.

Подобни слухове не се появяват за първи път.

Твърденията, че членовете на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп са изтъкнали символи на „бялата власт“, не са нови. През февруари 2017 г. избухна скандал, когато фотограф на Ройтерс засне съветника на Тръмп Стивън Милър, който изглежда е направил този жест. Подобни обвинения бяха отправени отново през януари 2018 г., когато стажантът в Белия дом Джак Брейър беше видян да прави такъв жест по време на групова снимка. В случая с Милър липсата на видеозапис направи неясно дали той маха нарочно или просто случайно мушка пръсти, за да коригира костюма си. В последния случай Бройер каза, че имитира жеста, който президентът Тръмп често прави по време на речи и отрича да прави „бял ​​знак на властта“.

Еврейската антиклеветническа лига публикува страница, обясняваща тези слухове:

Началото бе с измамна кампания от 2017 г., започната от членове на прословутия сайт за тролове 4chan, който оттогава заживя свой собствен живот... Измамата със знака OK всъщност беше само една от поредица измами, в които 4channers (и членове от други подобни места в интернет сайтове като 8chan и Reddit) се опитаха да вземат безобидни предмети, символи или жестове и лъжливо да им припишат значението на „бялото превъзходство“, за да заблудят либералите да разпространяват такива фалшиви съобщения.

Този знак се приписва и на някои политици и артисти, включително Обама, Хилари Клинтън и Джей Зи, които подкрепят сатанизма, а не, например, любовта.

Разбира се, всяка известна личност в очите на обществеността може да бъде снимана десетки хиляди или дори милиони пъти при различни условия. Всеки, който желае да отдели време и усилия за разглеждане на снимки в търсене на конкретна, на пръв поглед значима позиция на ръка или пръст, може да го направи.

„Скрити“ медийни съобщения.

Загрижеността за „скрити знаци“ датира от векове, въпреки че слуховете за скрити знаци в медиите започнаха през 50-те години на миналия век, когато беше публикувана „Скритите лица“ от Ванс Пакард. В книгата Пакард твърди, че американските киносалони успешно са увеличили продажбите на билети, като са пуснали подсъзнателни визуални послания по време на реклами преди прожекцията, за да накарат публиката да пие Coca-Cola и да яде пуканки. Тези твърдения впоследствие бяха развенчани, но страхът, че привидно обикновените изображения съдържат скрити послания за умствена манипулация, имплантирани в съзнанието на обществеността, остана.

Две десетилетия по-късно Уилсън Брайън Кий в своята влиятелна и най-продавана книга Subliminal Seduction пише, че от 70-те години на миналия век, според известния медиен изследовател Маршал Маклуън, въпреки заплахата от дискредитирането му, той повдига тема за паника и заявява че рекламодателите скрито вграждат изображения на секс и смърт в своите реклами, за да манипулират хората да купуват техните продукти.

Журналистите Брайън Кий, Алекс Джоунс и техните колеги играят важна роля в популяризирането на конспиративни теории. Те действат като разкриватели на истината, разкривайки фини и скрити знаци, които обикновените хора (или „овце“, в зависимост от „остроумието“ на теоретика на конспирацията) пропускат. Чрез огромните си познания за това как всъщност работи светът (от проследяване на пари, анонимни съвети, произволни коментари в интернет и т.н.), те помагат на другите да видят светлината.

Знаци, знаци, навсякъде има знаци.

„Теорията на конспирацията“ се подхранва от неяснотата и склонността на човешкия ум да търси модели, които играят важна роля в двусмислените световни събития. Хората се опитват да осмислят света и в този процес понякога виждат модели и смисъл там, където ги няма. Виждаме този психологически процес в действие, когато откриваме лица и фигури в облаци, стволове на дървета, петна на Роршах и други двусмислени образи. Това явление, наречено парейдолия, е добре известно в психологията и е причина за много предполагаемо мистериозни и чудотворни събития (включително известното „Лице на Марс“). Примерите са навсякъде около нас; всъщност, ако имате блок на карта на Ню Хемпшир, имате пример за парейдолия в джоба или чантата си (вижте). Както отбелязва Карл Сейгън в „Светът на духовете и демоните“: ... „Механизмът за разпознаване на образи в нашия мозък е толкова ефективен при извличането на лице от много други детайли, че понякога виждаме лица там, където ги няма.“

Виждаме реални или въображаеми жестове с ръце на снимки и видеоклипове, а заговорниците сред нас „разпознават“ (или ги съпоставят) с други символи и изображения, изпълнени със значение и символика. Те споделят това откритие с други, които разпространяват определени мемета и информация в социалните медии.

Някои хора вярват, че международното летище в Денвър, например, е свързано с конспирациите за краха на западната цивилизация. Някои теоретици на глобалната конспирация казват, че има строго таен подземен бункер за световния елит, за да оцелее в ядрена война (или Апокалипсис на маите от 2012 г.). Някои казват, че летището трябва да е свързано с нацистите, защото пистите образуват перфектна свастика. В своето телевизионно шоу Теория на конспирацията бившият губернатор на Минесота Джеси Вентура казва: „Има много странни неща на това летище. Намира се на двайсет и пет мили от Денвър; деветнадесет мили е по-далеч от старото летище Стейпълтън, което изглеждаше съвсем наред..." Не е ясно защо Вентура вярва, че новите летища винаги се строят по-близо до най-близкия град от предишните, но скептиците не са сигурни, че става нещо мистериозно..

Телевизионният журналист Брайън Дънинг отбелязва:

„На практика е невъзможно да се обобщи огромният брой конвенционални символи и предмети на международното летище в Денвър, които са били погрешно интерпретирани, изопачени и превърнати в сензация като „доказателство“ за ционисткия заговор на илюминати от Новия световен ред за контролиране и убиване на американски граждани. Теоретиците на конспирацията посочват схемата на нейното планиране, дизайн, проекти, истории за експлоатация и дори произведения на изкуството, които са доказателство, че всички сме обречени.

Да, може би най-странното твърдение от всички е, че заговорниците са се опитали да разобличат, обявят и опишат своите зли планове пред света. Теоретиците на конспирацията казват, че всички знаци са налице; всичко е изложено пред вас, ако просто разберете как да тълкувате уликите и знаците. Конспираторите посочват стенописи на летището, изобразяващи геноцид от Втората световна война и деградация на околната среда, както и послание за глобално единство и надежда. Разчитането на смисъла в изкуството е дълга традиция, но „конспираторите“ търсят послания за нацистите, предсказания за края на света по маите 2012 г., глобално унищожение, колапс на американското правителство и дори извънземни контакти. Теоретиците на конспирацията обичат да разкриват (или да измислят, в зависимост от вашата гледна точка) улики за безброй скрити планове. (Вижте епизода на Dunning's Skeptoid за повече информация.)

Добре запознати с конспиративната репутация на летището, служителите решиха да се позабавляват с нея. Според Denver Post серия от големи плакати са се появили из цялото летище, за да „потвърдят“ заговора. Графиките бяха измазани върху временните стени, които обграждат строителните зони на летището. Те се позовават на факта, че стената крие „нов щаб на илюминати“ или „ремонт на леговище на гущери“, въпреки че това са просто нови ресторанти в процес на изграждане. Емили Уилямс, говорител на летището, каза, че летището официално приема конспиративната хипотеза. „Мисля, че осъзнаваме, че теорията на конспирацията около нашето летище е част от нашата марка. Това е забавен начин да общуваме с нашите пътници“, каза тя.

Това контраинтуитивно противоречие често се среща в „конспиративното мислене“: това е добре скрита, строго секретна конспирация, за която никой не трябва да знае, освен че конспираторите са се погрижили да оставят важни улики, за които обществеността да знае. Може би най-известният случай на конспирация, че конспираторите умишлено са оставили улики за скритата истина, е в края на 60-те години, когато китаристът на Beatles Пол Маккартни умира внезапно. Останалите от Бийтълс - заедно с техния мениджър и други - са заговорничили да запазят смъртта на Маккартни в тайна, като са стигнали дотам, че са наели двойници, които да заемат мястото му в публични изяви.

Защо? Както всеки добър теоретик на конспирацията ще ви каже, истината не си струва да се разкрива: Бийтълс тогава бяха най-популярната група в света, печелейки неприлични суми пари за промоутъри, продуценти, звукозаписни компании, мърчандайзери и други. Смъртта на Маккартни не можеше да си позволи да убие тази дойна крава.

Въпреки това, докато конспираторите внимаваха да не уведомят обществеността за смъртта на Маккартни, те също така решиха, че трябва да разкрият истината за кориците на албумите и музиката. Например на корицата на албума Abbey Road и четиримата Бийтълс са снимани да пресичат зебра, но само Маккартни е бос. На корицата на Sgt.Pepper's Lonely Hearts Club Band, Маккартни е единственият Бийтълс, сниман с ръка над главата си - което, за тези, които са достатъчно умни, за да разберат препратката, в някои култури е символ на обезсмъртяване от смъртта. Имаше десетки други препратки към снимки и текстове, всички от които бяха цитирани като доказателство за конспирация. Всичко това имаше смисъл за много хора. И всичко това, разбира се, беше напълно погрешно; дали Маккартни все още е жив и свири ли до днес?

През 2013 г. поп звездата Бионсе беше обвинена, че е използвала представянето си на Super Bowl като възможност да каже на света на полувремето на шоуто, че е част от тайно общество, насочено към световно господство, като направи диамантена форма с ръцете си, за която се твърди, представлява илюминатите. Възможно ли е тя да разкрие света за връзката си с илюминатите (против нейните основни принципи)? Или може би е направила символ на диамант със собствените си ръце като реклама на звукозаписната компания на съпруга си Джей Зи, която използва диамант като лого? Или може би теоретиците на конспирацията не осъзнават, че има толкова много символи, които могат да се образуват с четири пръста и палец, и че по съвпадение много от тях ще изглеждат еднакви?

Така че е възможно родената в Мексико, полуеврейка Зина Баш да е част от определена националистическа клика и специално да е поискала уединението на място в публиката, където да е сигурна, че ръцете й ще се виждат от определен ъгъл на камерата, така че в някакъв момент, докато е седнала, може ли да покаже таен знак с ръка на своите расисти, настроени на изслушванията за потвърждение на върховния съдия във Върховния съд на Сената, надявайки се да видят успокояващ знак, че е на тяхна страна? Със сигурност. Всичко е възможно.

Съвсем друг въпрос обаче е какво е правдоподобно, вероятно или фактическо.

Бенджамин Радфорд.

11 септември 2018 г



Бенджамин Радфорд, M.Ed., е изследовател на паранормалните явления, сътрудник на Комитета за скептично изследване, асоцииран редактор на Skeptical Inquirer и автор, съавтор и редактор на двадесет книги и над хиляда статии за скептицизма, критичното мислене и научна грамотност. Последната му книга е Investigating Ghosts: The Scientific Search for Spirits (2018).

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.