сряда, 21 юли 2021 г.

Случай на самозапалване на човек е официално регистриран в Ирландия

 Рядък случай на самозапалване на човек е отбелязан в Ирландия. Точно така разследването формулира официалната причина за смъртта на 76-годишния пенсионер Майкъл Фахърти в края на 2010 г.

Трагедията се разиграла в град Голуей. Според Telegraph овъглените останки на Майкъл Фахърти са намерени в дома му, докато нито един предмет в дома не е бил повреден от огъня. Патологът Кириан Маклафлин казва, че това е първият подобен случай в неговата 25-годишна практика и най-вероятно първият официално регистриран факт на самозапалване в Ирландия.

Отначало разследващите били объркани. Огънят в камината не е изгорял, никой не е влизал в къщата на нещастника и не е излизал от нея. Трупът бил силно изгорен, докато таванът в хола бил само леко опушен, а подът останал практически недокоснат.

Професор Грейс Калаги, призована като експерт, подкрепила колегата си, като заключила, че няма адекватно научно обяснение за причините за изгарянето на пенсионера.

Самозапалването на човека предизвиква много противоречия сред учените.

Човек, без да влиза в контакт с огън или запалими вещества, започва да гори и изгаря до пепел. Малкото очевидци на такива случаи казват, че синкавите пламъци, които внезапно се появяват в слънчевия сплит, са източникът на самозапалване.

След самозапалване от човек остават само шепа пепел или изгорели остатъци. Огънят не докосва околните предмети, дори ако те са класифицирани като запалими.

Феноменът на самозапалване е доста рядък. Първият такъв случай е официално документиран през 1613 година. Общо от 17 век до наши дни са регистрирани няколкостотин случая на самозапалване на хора, но само няколко от тях са потвърдени от експерти. Въпреки редица изложени теории, не е намерено правдоподобно обяснение на явлението.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.