събота, 17 юли 2021 г.

Матрицата на изкуствения интелект започна да тества човечеството?

 Интересен и пъстър образ на гигантска вкаменена жена броди из мрежата от няколко години. Но всъщност това изобщо не е снимка, а компютърна симулация. Разбира се, много красива, но няма нищо общо с реалността. Ето защо тя постоянно сменя адресите на своята „регистрация“.

Намерих поне три от тези адреси в три различни страни по света. И се страхувам, че ще разстроя онези, които смятаха тези уж снимки за доказателство за съществуването на гиганти в нашето минало. Но, както се казва, „Платон ми е приятел, но истината е по-скъпа“. И ето я - тази истина.

И така, какво мислите, може ли такъв удивителен хребет под формата на гигантска фигура на вкаменена жена да съществува едновременно на територията на Бурятия (Русия), Киргизстан и Аляска (САЩ)? Като цяло ми се струва, че някаква сила (ИИ?) просто периодично ни тества за интелигентност или тества ефективността на зомби технологиите върху нас, проследявайки колко лесно сме станали податливи на внушение.

И затова, преди да стигнете до такива шедьоври на компютърната графика, просто не забравяйте да включите своето критично мислене. И не забравяйте да проверите точността на каквато и да е информация лично, без да разчитате на авторитетите. В наше време твърде много се опитват да манипулират умовете на обикновените хора. И дори по такъв на пръв поглед невинен начин, имитирайки картина на реалността.

Но технологиите на „добавената реалност“ ни подготвят за това: в определен момент вместо в реалния свят ще се озовем в един напълно виртуален свят - истинска Матрица под пълен контрол на ИИ. И точно за тази цел цифровизацията и виртуализацията на нашия живот протичат с голяма сила. И дори принудителното седене у дома по време на карантина също е подчинено на тази цел.

Мисля, че с развитието на всички тези технологии, ние все повече и повече ще се подхлъзваме в имитацията на реални събития, вместо да отразяваме събитията от реалния свят. Е, скоростта на тяхното прилагане в живота ни ще зависи от способността ни да различаваме виртуалната реалност от реалния свят. Например, тази "вкаменена жена" съществува само във виртуална картина на света, но в нашата ежедневна реалност тя не е такава.

Същността е къде ще живеем - в нашия реален свят или във измисления свят на виртуалната реалност? Затова помислете сами: струва ли си все пак да се увличате с компютърни играчки, които са станали много добри в имитирането на реалността. Играейки с тях, вие помагате на ИИ да ви привлече в своята матрица. Имате ли нужда от него - решете сами. Само предупредих, като си спомних, че предупреден - означава спасен. Но спасението винаги е дело на самите давещи се хора.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.