понеделник, 26 октомври 2020 г.

Истината и лъжата за експеримента Филаделфия

 Много изследователи на паранормални явления са чували или чели за експеримента "Филаделфия", който правителството на САЩ е провело през 40-те години на есминеца "Елдридж" в пристанището на Филаделфия, от което произтича и самото име на този експеримент. След много десетилетия американските власти отминават мълчаливо цялата информация за този експеримент, която е изтекла в различни медии, и не я коментират по никакъв начин. Точно така се държи правителството на САЩ по отношение на явлението НЛО и „лунната мисия“ на НАСА.
Но въпреки това много изследователи, разследващи тази тема, са умрели или са загинали при много загадъчни обстоятелства, което е косвено потвърждение на факта, че някои експерименти са се провеждали в САЩ. Но доколко достоверна бе информацията в пресата в таблоидите за движението на кораба и екипажа в пространството и времето, както и за многобройните жертви на този експеримент?
В книгата „Реални истории и срещи с паранормалното“ (съставител С. Реутов) може да се извлече следната информация за това: „Все пак експериментът във Филаделфия действително е съществувал или не? Последната точка в тази загадка се е опитал да постави през 90-те години скептичният изследовател Робърт Гоерман. Тъй като цялата информация за експеримента идва от моряк от "Андрю Фурес" на име Карлос Алиенде, първото нещо, което изследователят е решил да направи, е да разбере кой всъщност е този човек. Оказа се, че писмата до писателя-уфолог са написани от някой си Карл Алън, човек, страдащ от психично разстройство. Робърт Гоерман изведе този факт от стила на писане на писмото, разказващо за експеримента: буквите бяха с различни размери, мастилото в писмото беше използвано в различни цветове, редовете скачаха.
По-нататък - още: оказа се, че нито „Eldridge“, нито „Andrew Fureset“ са били във Филаделфия на датите, посочени, когато се твърди, че е проведен експериментът. Както и да е, "Андрю Фюрсет" никога не е бил в конвоя на "Елдридж". Изненадващо, дори физиците отричаха самата идея за възможността за подобен експеримент, тъй като според тях по време на войната американският флот провежда експерименти за защита на дъното на корабите от мини с магнитни детонатори, чрез създаване на специален контур около корпуса на кораба, който образува електромагнитно поле. Нещо повече, тази технология през годините на войната е била строго секретна и по-късно няколко бележки за нея се появяват в научно-популярни публикации. Очевидно оттам Карл Алън почерпил фантазията си за фантастичния експеримент.
Проект "Дъга". И все пак, въпреки опустошителните факти, които опровергават реалността на експеримента "Филаделфия", остава усещането за известно подценяване. Всички опровержения много приличат на операция за прикриване, организирана от американската армия. В крайна сметка, ако цялата история с експеримента е делириум на луд, тогава защо бе необходимо да се премахне писателят, който търсеше истината малко повече от десет години след възможната дата на експеримента, когато все още беше възможно да се намери нещо? И защо изследователят-критик се появи едва през деветдесетте години, а не по-рано?
Има повече въпроси, отколкото отговори. Но ето какво стана известно за мистериозното преживяване в наши дни. Оказва се, че експериментът е бил поне добре известен с участието на най-големите физици на ХХ век. Ако се отхвърли сензационното отразяване в жълтата преса с голям брой трупове, вградени в метала и моряците, преминаващи през стени, а ако се обърне внимание на биографиите на водещите световни физици, чиито имена са свързани с този експеримент, тогава цялата история се появява в малко по-различна светлина.
Тя започва много преди описаните събития, през 1912 г., когато математикът Дейвид Хилбърт обосновава съществуването на многомерно пространство, което се нарича Хилбъртово пространство. През 1926 г. той разказва за своята теория на Джон фон Нойман, също математик, известен със способността си да насочва теоретичните изследвания в практическа посока. Известно време по-късно Нойман се срещна с някой си Левинсън, който открил „уравнението на времето на Левинсън“.
Идеите на тези учени са в основата на проекта за създаване на невидимостта на голям обект. Учените започнали практическо тестване на мистериозната теория през тридесетте години на ХХ век в стените на Чикагския университет под ръководството на Дийн Джон Хътчинсън.
По-късно в работата се включил известният Никола Тесла. Изследванията се оказаха толкова обещаващи, че до 1936 г. няколко групи изследователи бяха обединени под общото ръководство на същия Тесла. И през 1940 г. се провежда първият практически експеримент в базата на американския флот в Бруклин, макар и без екипаж на борда. Целта на експеримента беше да се създаде „електромагнитен балон“ около кораба, който да отклонява излъчването на вражеските радари от кораба, променяйки външното електромагнитно поле около зададен обект.
През 1941 г. Тесла получава зелена светлина от властите за мащабното развитие на експеримента, който е наречен проект „Дъга“, а не „експеримент Филаделфия“, както по-късно се нарича във вестниците. Проектът се ръководи от Националния комитет за изследвания на отбраната и Бюрото за физически разработки на Американския департамент на военно-научните институции. Тесла беше снабден с кораб, който той оборудва със специални намотки, обаче ученият се съмнява в участието в експеримента на хора, предвиждайки необратимите вредни ефекти върху тяхното здраве. Поради това ученият отлага окончателните тестове, доколкото е могъл.
Ситуацията разгорещил и фон Нойман, упорито предлагайки да започне експеримента, непременно с екипаж на борда. Военните застанаха на страната на Нойман, освен това по време на подготовката за експеримента Тесла умира и вече няма никакви пречки за експеримента.
Как е в действителност. През лятото на 1942 г. Eлдридж е подготвен. Есминецът е оборудван с два огромни електромагнитни генератора, след това е добавен трети, но те нямат време да го свържат и синхронизират преди началото на експеримента. На 20 юли 1943 г. експерименталните съоръжения са включени. Членовете на екипажа бяха на борда. Постигнат е желаният ефект! Невидимостта продължава петнадесет минути. След края на експеримента обаче моряците изпитвали главоболие, гадене и психични разстройства. Разбира се, няма ужаси, описани от таблоидната преса, но влошаването на здравето на моряците беше очевидно. След надграждане на оборудването на 12 август 1943 г. Eлдридж е изведен на рейд и експериментът е повторен.
Осъзнавайки, че екипажът е в сериозна опасност, Нойман намалява мощността на експерименталните инсталации, желаейки да осигури невидимостта на кораба само за радари, намалявайки опасността за здравето на корабния екипаж. Все пак нещо се обърква и корабът, обвит в синьо сияние, изчезва от погледа и след това се появил в Норфолк, на стотици мили от мястото на изследване. Когато корабът се „върнал“, експериментът се смята за успешен от военна гледна точка, но екипажът бил жалка гледка.
Не е известно какво се е случило с тях по време на междуизмерния преход, но някои от моряците са загубили способността си да ходят, без да се опират на стените, докато други са били в състояние на постоянен ужас. След това проектът "Дъга" е закрит, д-р Джон фон Нойман е преместен да работи в проекта за атомна бомба в Манхатън".
Какви изводи могат да се направят след прочитане на този пасаж? Оказва се, че системата за скриване и дискредитиране на определени области на знанието винаги работи по един и същ модел. Ако не е възможно да се предотврати „изтичането“ на информация, тогава започва нейната открита дискредитация. Нещо повече, по правило чрез таблоидната преса се хвърлят какви ли не басни и преувеличения, които след това лесно се разкриват от специално назначени „скептични“ учени. За тази цел, между другото, специалните служби въвеждат своите агенти в редиците на уфолозите,  за да могат с откровено глупави и измислени истории да дискредитират независимите уфологични изследвания, като поддържат сред обикновените хора лъжливо псевдоскептично мнение по отношение на всякаква уфологична информация.
Следователно, ако "жълтата преса" се провали, разказвайки всякакви басни, тогава трябва да разберете, че този шум може да се основава на съвсем реално събитие, което е обрасло с лъвски дял от дезинформация, чиято цел е да обвърже самото реално събитие с тази дезинформация, превръщайки го в "измислица". Можете да бъдете сигурни, че определено ще бъдат намерени учени - "скептици", които да осмиват всички тези фантастични преувеличения и да успокояват "стадото", че може да продължи спокойно да си „спи“ в илюзорния свят на сивото ежедневие и моментни удоволствия, и далеч от „забраненото“ знание.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.