четвъртък, 30 март 2023 г.

The Economist обещава ядрена война

 През последните няколко дни световната конспиративна общност беше озадачена от посланието на пореден прорицател от The Economist, сякаш илюстриращ навлизането на Русия в империята Цин:



Както може да изглежда веднага и както всъщност изглеждаше на всички, Китай е представен от звезда, около която се въртят сателитите: ООН, Иран, Саудитска Арабия и Русия.

Въпреки това, ако погледнем картината по-отблизо, виждаме повече атом, отколкото звездна система, тъй като планетите се образуват от газов облак и в крайна сметка се въртят в една и съща равнина. Следователно, ние говорим за атома. Но какъв?

Единственият атом с четири електрона е берилият, така че можем да мислим, че това е точно неговият атом. При берилия обаче електроните са разпределени на две нива, което не се вижда на снимката.

Вторият кандидат е въглеродът, който има точно четири валентни електрона, обикалящи около външните орбити. Въглеродът е много важен елемент за целия органичен живот на Земята, така че някой може да си помисли, че The Economist просто намеква за това - те казват, че Китай започва да изгражда своята цивилизация, от своите атоми, където ще бъде, така да се каже, въглерод да лежи в основата на всичко.

Нека обаче да разгледаме периодичната таблица:



Ако погледнем надолу в таблицата от въглерода, ще видим елементи, които са химически подобни на въглерода и имат подобна външна електронна конфигурация, тоест 4 външни (валентни) електрона. И в края на тази таблица ще открием ... чудодейния елемент плутоний.

Всъщност плутоният има само 2 електрона във външната си орбита и цели 7 валентни електрона, както пише в справочниците, но справочниците обикновено се пишат от доценти, тоест малоумници. Плутоният всъщност има ЧЕТИРИ валентни електрона, неговата най-стабилна валентност.

И общо плутоният също има ЧЕТИРИ валенции - III, IV, V, VI. Останалите съединения на плутония, например PuS, имат метална връзка между атомите и например валентност II не може да се получи. Следователно тук The Economist, така да се каже, намеква два пъти и следователно Плутоний е първият кандидат.

 В допълнение към валентните електрони за създаване на стабилна валентност, плутоният също има електрони във вътрешни орбити, които понякога излитат нагоре и осигуряват изключително валентно свързване. Такъв електрон може да бъде например Северна Корея, която, между другото, не е показана на снимката - електроните на вътрешните орбити никога не се виждат.

 И накрая, на 23 март 2023 г. ПЛУТОН навлезе в знака Водолей за следващите 20 години, за което The Economist подсказа с корицата. Следователно, с вероятност от над 90%, снимката показва плутониев атом.

Плутоният е много интересен елемент, разбира се, и вероятно можете да направите много различни полезни неща от него. Но, за съжаление, в момента хората са се научили да правят само ядрени оръжия от него, за което The Economist изглежда скоро ще намекне.

Но кога ще се прилага и къде от снимката все още не е много ясно. Възможно е атомната бомба да бъде тествана в Иран и Русия - те са най-близо до зрителя, така че следим развитието на събитията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.