четвъртък, 21 юли 2022 г.

Идеята на СИФ за насекоми в храната - в началните фази от "прозореца на Овертон"

 В писмо до блогър от Ютуб жителка на Башкирия пише, че там отдавна добавят насекоми в предлаганите хранителни стоки. Като доказателство, тя прилaга снимки на различни продукти. На тях се виждат колбаси, йогурти, сладкарски изделия, в чиито състав има добавки от бръмбари. Те са оградени с червен и черен цвят. 






Приложени са снимки и на самите насекоми




Тези добавки за обозначени като Е120 - кармин и Е904 - шеллак. 

Карминът е оцветител в червен цвят. Той се получава от карминовата киселина, която се произвежда от самката от вида Dactylopius coccus. Това е един отвратителен на външен вид червен бръмбар, паразитиращ върху растенията и приличащ на гъсеница. За получаването на пигмент от самките, в пика на тяхната полова активност те биват събирани и изсушавани. След това обвивката на насекомите бива очистена, доизсушена, смелена до състояние на брашно и прибавена към течен натриев карбонат. Карминът се съдържа в почти 90% от всички колбасарски изделия. 



Шеллакът също е хранителна добавка, която представлява глазура. Добавя се в сладки, гумени бонбони, както и като восъчно покритие на плодове - ябълки, цитрусови плодове и др. А също това е онзи шеллак, с който жените лакират ноктите си. Това са екскременти, които отделят самките от вида щитоносни въшки. Те са паразитиращи насекоми и отдавна са култивирани, специално биват разполагани по дървета с цел производство на шеллак. Производството става по следния начин: когато при въшките започва периода на роене, те се разполагат по клоните и поглъщат дървесен сок. След което го отделят в преработен вид, това всъщност е шеллак. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.