петък, 22 юли 2022 г.

СИФ-Пфайзер-Ройтерс

 Джим Смит, който едновременно е член на борда на директорите на Pfizer и главен изпълнителен директор на Reuters, изглежда е в конфликт на интереси, е член на борда на антикорупционната инициатива на Световния икономически форум.



Водещата роля на Смит в инициативата на Световния икономически форум (СИФ) "Партньорство срещу корупцията" последва споровете около позицията му във фармацевтичния гигант и честите репортажи на основните медии за Pfizer. Ройтерс е публикувала десетки хиляди статии, в които се споменава Pfizer, въпреки че тези статии никога не разкриват принадлежността на Смит към някоя организация.

Смит е член на борда на директорите на инициативата на СИФ "Партньорство срещу корупцията", определяна като "водещ глас на бизнеса в областта на борбата с корупцията и прозрачността".

"Това е една от най-силните инициативи на Форума за междуотраслово сътрудничество, която създава видима платформа за определяне на дневния ред и работи с бизнес лидери, международни организации и правителства за справяне с корупцията, прозрачността и нововъзникващите пазарни рискове", се казва в обобщението на СИФ.

СИФ

В тази си роля Смит пише статии за уебсайта на СИФ, включително статията от 2017 г. , озаглавена "Корупцията и ерозията на доверието".

"Общата борба с корупцията днес далеч надхвърля рамките на правоприлагането. По-проблематичен е дълбокият и задълбочаващ се дефицит на доверие, който съществува между институциите и хората", започва Смит, а след това се оплаква от загубата на обществено доверие в основните медии:

"Широко разпространеното схващане, че институциите - както публичните, така и частните - не действат в интерес на хората, на които служат, е широко разпространено в мисленето на общностите по целия свят. Новинарските организации, които в миналото са служили като кучета-пазачи на правителствата и бизнес лидерите, се ползват с по-малко доверие от обществото от всякога".

"Общественото доверие е подкопано от фокусирането върху краткосрочни приоритети и ползи, водени от политиката на изборния цикъл или от тримесечни резултати, които твърде често оставят децата в по-лошо положение от техните родители", оплаква се Смит.

Статията обаче се появява на фона на опитите на Федералната агенция по лекарствата и Pfizer да забавят публикуването на документи относно ефикасността на ваксината COVID-19.

СИФ е обвиняван, че използва COVID-19, за да популяризира своята програма "Голямото пренастройване" и да прокара радикалната си програма за премахване на частната собственост.

CONFLICTED MUCH? – World Economic Forum ‘Anti-Corruption’ Champion Is Pfizer Director AND Reuters CEO. (thenationalpulse.com)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.