сряда, 2 септември 2020 г.

Съвет на сънувач: какво помага за събуждане на съзнанието в съня?

 Въпреки факта, че самият факт за съществуването на осъзнати сънища за онези, които са ги преживели поне веднъж лично, е извън съмнение, постигането на осъзнатост в процеса на сънуването представлява определени трудности. Естествено, първо трябва да искате това, а след това да формирате вътрешно желание, което магьосниците и сънувачите наричат „намерение“. Американският антрополог К. Кастанеда говори за тази сила доста популярно в книгите си през втората половина на миналия век.
Освен това много сънувачи съветват да развием навика да "тестваме реалността", за да проверяваме периодично дали наистина сме будни или сънуваме. Известно е, че в съня физическите закони на нашата триизмерна реалност не работят, следователно човек трябва да обърне внимание на всякакви „абсурди“ и „небивалици“, например присъствието на хора с четири очи или летящи тролейбуси в сюжета на сънищата. Можете също така, например, да опитате да летите или движите обекти с мисълта си. Проявата на такава "магия" в този случай трябва да привлече вниманието ви, за да си зададете един много прост, но много необходим въпрос: "Спя ли?"
Известният руски изследовател на осъзнати сънища и практики извън тялото М.Радуга, в допълнение към всичко това, съветва и да анализираме сънищата. Ето например какво пише за всичко това в книгата си "Фаза. Разрушаване на илюзията на реалността": "Повишеното вътрешно желание да се изпита осъзнаване в съня е от голямо значение. Самото намерение е изключително важно за всякакви техники, но в този конкретен случай неговото значение може да бъде определящо. Факт е, че създаването на намерение е свързано с вътрешно желание, което се отразява както в съзнателните, така и в несъзнателните моменти на действията. Освен това силното намерение е вид програмиране на ситуацията.
Техниката на намерението се осъществява както от общо високо желание да осъзнаем себе си насън по време на будност, така и преди конкретен, непосредствен момент на заспиване. Вторият подход е особено актуален. Преди нощен, сутрешен или следобеден сън, просто трябва много ярко да искате да осъзнаете сънищата си, които предстои да се видят. Препоръчително е не само да искате осъзнаването като факт, но и да помислите какви действия, ако бъдат успешни, ще бъдат извършени и как могат да бъдат използвани ...
Тъй като осъзнаването в съня не е свързано с конкретни действия в съня и обичайното възприятие продължава да работи, тогава може да се използва изкуствено създаден условен рефлекс. Същността на техниката е да научи съзнанието да реагира по един и същи начин на определени стимули, които се появяват както в будност, така и в сън. С други думи, това е опит да се създаде навик да се прави нещо в дадена ситуация.
Например в будност всеки път можете да си зададете въпроса „Спя ли? Как стигнах дотук?“, ако котва се появи пред погледа ви. Котва може да бъде всеки предмет, който се среща сравнително често и в будност, и в сън: собствени ръце, черни предмети, вода, поява на хора, контакт с очите и т.н. Отначало практикуващият не винаги успява да си зададе този въпрос, когато срещне договорената котва, но с тренировка и стремеж към резултат, след известно време ще е лесно. Ще мине известно време и човек, по навик, несъзнателно започва да си задава същия въпрос, когато ще среща котвата не само в будност, но и на сън, което впоследствие ще доведе до осъзнаване.
Важно е да се отбележи, че трябва не само да си зададете въпроса „Спя ли?“, но и да отговорите внимателно на въпроса, опитвайки се да се дистанцирате от околните събития, за да отговорите възможно най-обективно и безпристрастно. В противен случай, дори да зададете такъв въпрос насън, вие ще си отговорите на него по същия начин, както в будността, тоест неправилно ("не спя") ...
В допълнение към създаването на умишлени котви, които могат да предизвикат ясни сънища по време на тренировка, трябва да обърнете повече внимание на естествените котви. Това са обектите и действията, които най-често предизвикват осъзнаване насън при хората, дори и без желание да го направят. Самото разбиране за съществуването на такива котви удвоява появата им в сън.
Естествените котви включват собствената смърт в съня, остра болка, силен страх, стрес, полет, токов удар, сексуални усещания, сън за фазата и сън за навлизане във фазата. По време на съзнателното постигане на осъзнатост насън, тези котви трябва да работят в почти 100% от случаите ...
Постоянният анализ на сънищата до голяма степен помага да осъзнаем себе си в съня поради липсата на осъзнатост в тях. Същественото е, че през целия живот съзнанието на човек се адаптира към парадоксалността на сънищата и я игнорира. Това се изразява в неспособността да се разбере например, че червен крокодил не само не може да ни говори, но и да е червен и да бъде в апартамента ви. В съня такива неща почти никога не ни предупреждават. Същността на самоанализа е именно в това да си спомняте сънищата за една нощ и да помислите внимателно защо парадоксите не бяха разпознати адекватно.
С опит ежедневният анализ на сънищата за съответствието им с реалността започва да се отразява върху мисленето директно в съня. Например, все един и същ червен крокодил веднага започва да поражда съмнения, подтикващи мисли, които могат да доведат до разбирането, че всичко наоколо е сън“.
По този начин намеренията, котвите и анализа на сънищата могат да повишат нивото на бдителност и критичност при анализирането на събития около нас и да улеснят разграничаването между състояния на сън и будност. В този случай също трябва да отчетете, че всеки път някаква сила ще предотврати нашето „събуждане“ насън и ще се опита да ни убеди, че няма парадокс на случващото се. Например, доста често, когато сънуващият започне да обръща внимание на несъответствията на сюжета на един сън или неговите герои със законите на физическия свят, тази сила го подтиква към доста нелепи обяснения, които, въпреки това, често се приемат като "чиста монета" от нас.
И тогава, вместо да се „събудим“ и да получим съзнателен контрол над собствените си действия насън, ние отново се потопяваме в неговите сюжети, наложени от някаква сила, приемайки „правилата на играта“, в които нищо не зависи от нас. Доста често се случва приблизително едно и също нещо в ежедневието, когато вместо съзнателни действия и избори, ние започваме да участваме в играта на враждебни за нас сили, следвайки сюжета и версиите за бъдещето, наложени от тях.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.