понеделник, 3 август 2020 г.

О. Грейг: нашите идеи за Вселената са субективно-примитивни

Достатъчно глупаво е да приемем, надувайки се от важност (като представители на науката, които не са надарени с ум), че уж сме достигнали границата на знанието за света около нас и затова вече знаем всичките му закони. Самата история на развитието на научното познание предполага обратното, тъй като много представи за миналото се оказаха погрешни, а привидно логичните твърдения всъщност се оказаха научни грешки.
Тъй като нивото на познание за света не е замразена стойност, то и всяка картина на описание на реалността не е окончателна. Ето защо е достатъчно глупаво да се вярва, че те са „върховната истина“. Ето, например, Олга Грейг, изследовател на тайните на човешката цивилизация, какво пише в книгата си „Екстрасенси и магове в тайните служби на света“:
"Без значение докъде е стигнала науката, все още няма ясно обяснение какво представлява човекът. Учените не са на едно мнение дали човек е подчинен на известните закони на физиката и химията, или дали има отделни биологични закони за него, допълнени от физически и химически фактори. Някои учени са готови да твърдят, че живите организми са изцяло подчинени само на собствените си закони. Всъщност благодарение на най-новите изследвания станаха известни безброй биологични модели и форми на поведение, които не могат да бъдат обяснени по отношение на физиката или химията. Това посочи в своите творби известният немски изследовател и публицист Ернст Мекелбург, който между другото е имал приятелство през живота си с британския маг Ури Гелер.
Е. Мекелбург обясни: „Това се отнася например за концепцията за вид, който не съществува във физиката или химията и който не може да се подчинява на техните закони. Физиката анализира само природни явления, които могат да бъдат изразени чрез общоприети системи от мерки. По този начин не може да се опише цъфтежа на ябълково дърво, клон на магнолия или мозък на плъх. Нашите физически измервателни системи са твърде ограничени, за да изразят технически такива сложни органични структури. Съответните „органични видове“ възникват от оплодени ембрионални клетки, които не са видими за човешкото око, където хомогенният клетъчен материал първо се формира чрез клетъчно деление. Ако тук действаха само физически закони, тогава клетките просто ще се разделят за неопределено време, образувайки клетъчен съсирек". И всичко е така, защото в законите, познати на човечеството, няма умна целенасоченост, докато в биохимичните процеси, в които участва ДНК, ясно се проследява целенасочеността.
Въпреки това обяснение от гледна точка на здравомислещия учен, дори обикновен мирянин ще разбере колко сложен е механизмът на възникване и възпроизвеждане на разумния човек. Може би основата на творението е това, което се нарича Божий промисъл, или това, което сега може да се разглежда като мисъл за организационен модел, зададен от природата. И без значение какви условия за възникването на живота измислят учените, търсейки определени морфични, морфогенетични или динамични полета, наричайки ги полета на живота (да речем, английският биолог Рупърт Шелдрейк, германският натуралист Ханс Дриш и други), винаги остава въпросът: кой стартира процеса на специалната биологична система и кой я контролира? Според същия Мекелбург, който изказа теорията за биологичните полета с формообразуващи свойства, „биологичните реакции се контролират от биологична инстанция“; но това е само предположение за явление, което не може да бъде разгадано.
Човешкото тяло, както знаете, се състои от органична материя, съставена от своя страна от клетки, молекули и атоми. Атомите, групирани заедно, образуват дадени определени структури, надарени със свойството да живеят определено време и да умират в определено време. Биологичната смърт спира способността на организма да живее. Обаче органичната материя, от която тялото се състои (практически?), е вечна, тя - бивайки разрушена, разлагайки се - не се унищожава, а се пресъздава, трансформира.
Може би тленната материя е великият Абсолют на природата? Но дори и тук възниква глобален въпрос: кое е първично - материята или енергията, от която възниква материята?!
Тук можем да си припомним проучванията на съвременните атомни физици, които доказаха, че всички атоми в света на Вселената съществуват в пълна взаимовръзка помежду си и че никой обект не може да съществува отделно от всичко; което също показва взаимозависимостта между човешкото тяло и околното пространство. Изясняваме: може да е вярно, че поведението на всеки отделен атом е повлияно от поведението на всички останали атоми във Вселената, независимо колко далеч са един от друг. Ще добавя, че подобен поглед през призмата на науката ще ни помогне да разберем феномените, които ще бъдат разгледани в книгата: хората, които имат магическия дар на ясновидството, притежават екстрасензорни способности, умеят да общуват с непознати за науката и хората феномени и същности.
Носителят на Нобеловата награда датски физик по ядрена енергия Нилс Бор вярва, че съзнателното мислене причинява малки енергийни процеси на обмен и че съзнанието може да бъде описано с помощта на квантови физически понятия. Неговият колега, американският теоретичен физик Джон Арчибалд Уилър, един от създателите на атомната бомба и авторът на термина „черна дупка“, смята, че всичко наоколо е квантов свят, където всяка система неизбежно е квантова система. А това означава, че всички процеси, протичащи в нашето тяло, са процеси, протичащи на квантово ниво.
Повечето учени сега са съгласни, че човешкото съзнание е функция на атомно-молекулярните структури на мозъка. Въпреки това, има и такива, които отричат, че съзнанието може да бъде сведено до вече известни структури, вярвайки, че има нещо по-уникално и неразбираемо - онова, което древните учени приписвали на нематериалния свят, с изучаването на който се е занимавала теологията. И, добавям, древните философи са вярвали, че Вселената е едно и всичко, което се случва в нея и с нея е обединено от някакви общи закони.
Мисълта, която в нашия "напреднал научен свят" едва сега се утвърждава.
Човек, свързан с всичко, което се случва в света, не може да се счита за независим или изолиран обект; и фактът, че сме родени, живеем и умираме, е просто процес, облечен в биологичната обвивка на тялото. Въпреки факта, че дори нашата ограничителна обвивка от кожа напълно се променя на всеки няколко дни. Ние, като живи биологични същества, за наше удобство сме определили линейното Време като ориентир за присъствието ни в света, разделяйки го на минало, настояще и бъдеще. Но традиционната система на света не работи за тези, които са отделени от еволюционния ред на човека. И, следователно, нашият „здрав разум“ и представите ни за Вселената и нейните закони са субективно-примитивни. Въпреки факта, че човек се опитва да не допуска никакви радикални възгледи за своите общоприети (наложени му от други субекти) идеи. Въпреки това, опитът на човешкия живот разширява границите на неговите мисли и познания за света“.
И така, колкото повече научаваме света, толкова по-обективна ще бъде нашата представа за него. И всеки път, с натрупването на нови знания, старата научна парадигма неизменно ще бъде заменена с нова парадигма, което включва все по-голям брой познати елементи от реалността. Един от тези елементи, който сериозно интересува напредналите учени, е Съзнанието. И е много подобно на факта, че в новата научна парадигма то е един от най-важните елементи на нашия свят, което упражнява своето влияние на различните си нива.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.