понеделник, 19 юни 2023 г.

Архипелагът Нова Земя - 1

 Да си спомним Александър Сергеевич Пушкин и неговото "Лукоморие" 

У лукоморья дуб зелёный;

Златая цепь на дубе том:

И днём и ночью кот учёный

Всё ходит по цепи кругом

Интересното е, че в една от картите на Меркатор присъства същото название на днешната Ямалска област. 

 


А погледнато от космоса тази структура изглежда така:



Прилича на мозъчна кора. А отдясно е "дървото на живота". Дъбът се явява символ на живота и ето чрез произведението на Пушкин виждаме реално тези места. Те съществуват и в наши дни. И Лукоморие, и котаракът, и дъбът са тук.



 А златната верига? Това е движението на златното слънце, защото в тези места има полярен ден, когато слънцето се разхожда над нас по своята златна верига и никога не залязва през този времеви период. И ето - получава се че слънцето ходи по тази златна верига и ни изглежда като разходка на котарак. 

Но този котарак протяга лапа и къде ли я протяга? Към този "крак":



Спомняте ли си за отрязания крак на Сет от Хор, който бил захвърлен чак в северните небесни предели? 

А как се нарича този архипелаг - Нова Земя. Ето че стигаме до ключовата кодова дума и защо тя включва "нова". Това е архипелаг и изглежда като цял крак. Но в действителност са 2 големи острова и множество малки островчета. 

А приказката на Александър Пушкин не спира дотук. Двата големи острова се наричат съответно Южен и Северен. Юг-Север; ако продължим с противоположни сравнения, можем да кажем: горещо-студено, бяло-черно, мъжко-женско.... С това стигаме до осмислянето за Ин и Ян и че има такива уникални места, в които тези енергии се преплитат. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.