събота, 18 май 2013 г.

Образното мислене и визуализацията, съзидателна визуализация

  Визуализацията е способността да си представите всичко, което искате, включително и чувствата. Визуализацията е проява на творческото мислене, това е въображението. Визуализацията - способност, присъща на всички хора, но както много други способности, предоставени на човека от природата (Бога или някой друг ) не се използва, и затова атрофира.
   Какви са предимствата на визуализацията за нас, преминаващи през самоусъвършенстването?

Първо - обучението на творческото мислене (въображение) разрушава стената между нас (нашите умове) и нашето висше "аз". Това означава, че подобрява способността ни да "чуем" интуицията.

Второ, визуализацията помага за ускоряване на изпълнението на нашите желания.


   Как става това? И има ли значение изобщо да си блъскаш главата над него, забавлявайки и по този начин хранейки и без това шумния свой ум ? След като работи, толкова ли е важно как? Е, да речем, че знаеш как работи механизма за изграждане на мускули. Каква е ползата, без да се занимаваш в залата . Така е във всичко, включително и в самоусъвършенстванията.

   За любознателните ето една от хипотезите. Проучванията показват, че човек не винаги е в състояние да определи ясно разликата между това, което веднъж му се е случило в реалния живот и това, което самият той си е представял ярко. Създадената мисловна картина след многократна визуализация се програмира в мозъка като реално станало събитие. Това означава една и съща енергийна стойност на действителното и измисленото действие, което от своя страна ...

   Е, дали казаното помага за самоусъвършенстване ? Съмнявам се. Така че спрете да губите време със спекулативни упражнения и продължете напред. Ето и това, което е наистина важно.

   Има три вида визуализация: външна, вътрешна и визуализация на усещания.

   Външната визуализация най-често се използва и е най-лесна за научаване - съставят се мисловни картини, които се разглеждат като че ли през очите на външен наблюдател. Например, вие сте седнали на стол, затваряте очи и си представяте лютичета - цветя, a след малко тренировка - дори и себе си, ходещ към тези цветя и как ги миришете. Но визуализирайки, не спираш да се чувстваш седнал на стола.

   Вътрешната визуализация е малко по-трудна - превъртат се картини, в които участник е визуализатора. Вие не само представяте себе си, но и се чувствате като представения и виждате всичко с очите му. На стола те няма, ти си там, вътре в изображението.

   За трети тип визуализация всъщност нямат значение "видимите" изображения - тук на първо място са важни чувствата. Визуaлизаторът буквално чувства всичко, което представлява.

   Естествено, тези три вида визуализации могат да се появят и в един сеанс, и във всякакви пропорции. Най-голям ефект ще даде комбинация от вътрешната визуализация с визуализация на усещанията, но и външната визуализация е достатъчно ефективна сама по себе си.

   Мнозина са имали впечатлението, че визуализираното изображение следва да е ярко като съновидение. Това е погрешно схващане, което може да е пагубно да използвате визуализацията като инструмент за влияние върху реалността.

   Малко хора виждат много ясни и кристално чисти картини, когато затварят очи и си представят нещо. По-голямата част не виждат нищо (или много смътно), и в общи линии само мислят за него или се вдъхновяват, че виждат и се опитват да имитират това чувство. Това ги притеснява. А напразно. Визуализацията е не само визуално представяне, а и осезателно, обонятелно, двигателно, вкусово и слухово. И всички тези представяния (въображаеми образи) зависят от развитието на сетивата и структурата на паметта . При някои - едно е по-добре развито от природата, при други - друго.

   Основното е активното използване на своето въображение, а какъвто и да е процеса на визуализация, той винаги е различен, добър, полезен и красив по свой начин. Така че забравете за всички преживявания по повода на своето умение да визуализирате и започнете да упражнявате своето въображение. За тази цел ще цитирам тук почти изцяло една глава от книгата на Роберто Aсаджиоли. Велик материал, както се казва нито да добавите, нито да изваждате, състоящ се от малки упражнения, които могат да се извършват по всяко време на деня, освен това изпълнението на тези упражнения не отнема много време и не изисква специални условия.

      Визуални представяния

   Затворете очи и си представете следното: Писалката бавно пише името ви на хартия. Едноцифрено число. След това представете си двуцифрено число, трицифрено и така нататък, докато стигнете до номер, състоящ се от такъв брой цифри, които все още можете да виждате. Съхранявайте това число пред вашето вътрешно око в продължение на 2 минути.

   Различни цветни фигури: златен триъгълник, лилав кръг , синя петолъчна звезда и т.н.

   Абстрактните изображения, като букви от азбуката или числа, могат да бъдат по-трудни за визуализиране от познати на вас или привлекателни лично за вас сложни изображения. Може да се окаже например, че е по-лесно да си представим хората, които обичаме, отколкото син триъгълник, а любим пейзаж - по-лесно от номер 716, написан на дъската с тебешир . Но по същата причина, по-простия и емоционално неутрален обект често се оказва особено ефективен за обучението на въображението.

   Не се обезкуражавайте, ако в началото не можете да извършите дори прости вътрешни действия. Това предполага, че тези упражнения ще бъдат полезни за вас. Опитайте се известно време да поддържате в ума си обикновен образ - най-малко две или три минути. Може би този образ ще се промени или ще изчезне, или ще откриете, че мислите за нещо друго. Тихо и търпеливо върнете вниманието си към него.

   Тези упражнения ще ви подготвят за по-сложни упражнения и техники. Въпреки своята простота, те са много повече от основен курс на обучение и могат да бъдат доста полезни сами по себе си.

   Представете си следното, докато се фокусирате върху усещанията за допир: Натискате нечия ръка. Почувствайте нейната кожа, температура, натиска, упражняван от нея на вашата ръка.

Вие галите котка или куче. Почувствайте тяхната козина.

Вие държите лимон. Почувствайте повърхността му.

Докосването на:

Кора от дърво,

Прясно паднал сняг,

Повърхност на цвете - много внимателно, за да не се развали,

Пясъци,

водна струя

перо.

   Чрез изпълнението на тези упражнения за първи път комбинирайте осезаемите усещания с визуално изображение на това, което се докосва, а след това само си представете осезанието. Помислете за обектите само чрез осезанието.

   С помощта на тези упражнения ние можем да се научим да контролираме вниманието си. Това не е толкова лесно, колкото може да изглежда, понеже на нас въздействат вътрешни и външни отвличащи дразнители. С тези упражнения ние постепенно ще разберем как се намества фокуса на вниманието, което замества обичайното разпокъсано състояние.

        Обонятелните представи

    Представете си, че вдишвате аромата на:

Любимият ти парфюм,

Бензин,

Цветя

Билки

Свеж планински въздух в борова гора,

Дим от пожар,

океан

мента

Прясно изпечен хляб.

            Kинестетични представи

   И сега за кинестетичните усещания, благодарение на които ние съзнаваме своето тяло и неговите движения, представете си, че:

Вървите, а след това бягате по брега на морето: почувствайте всяко движение на мускулите си.

Карането на кола: отчетливо почувствайте всяко движение когато въртите волана, натискате педалите и т.н.

Плувате, играете тенис, баскетбол, или друг любим спорт.

Цепите дърва.

Вкусови представи

Представете си вкуса температурата и плътността на:

Банан,

Кисело мляко,

Орeх,

Сметана.

Представете си, че сте седнали на масата и ядете любимите си храни. Обърнете внимание на вкуса и плътността на всяка глътка и парче.

           Слухови представи

   Някои хора им е много по-трудно да предизвикат слуховите представи, отколкото представи, свързани с другите сетива. Въпреки това, тези упражнения също увеличават остротата на нашето възприемане на реални, а не въображаеми дразнители.

Затворете очи и слушайте следните въображаеми звуци :

Глас който казва името ви,

Транспортният шум,

Шумът на дъжда,

Гласовете на хора на вечеринка,

Вълните плискащи се на брега,

Играещи деца,

скърцане вратата

Звукът от гонг, бавно разтварящ се в безмълвие.

   С помощта на тези прекрасни упражнения засилвате и способността си да визуализирате, след което можете да продължите с използването на визуализация като мощно средство за влияние върху нашата реалност. За да направите това има техника, наречена Съзидателна (изграждаща) визуализация. Но преди да се пристъпи към нейното усвояване, аз препоръчвам да се обърне особено внимание на тези предупреждения.

   Способността да се визуализира (въобразява) добре зависи от тренировката. Пречки могат да възникнат само в случай на страх. Страхът от провал и (или) страх да се намери в дълбините на собственото съзнание, непознати чувства и емоции. Ако те е страх от провали, това означава, че не си научил нищо от предишните уроци. Минете през тях отново. Ако те е страх да се изправиш пред неизвестно нещо вътре в себе си, това е лесно да се преодолее. Знайте, че във вас няма нищо ужасно и още повече, че не може да се промени, поправя. Сблъсквайки се с нещо непознато или тревожно, останете само наблюдател. Не допускайте попадане в това, което се случва (в наблюдаваното, в усетеното), и страха не ще възникне. 

   Не се идентифицирайте с визуализираните изображения. Винаги помнете, че идентификацията води до робство с това, с което се идентифицирате. Това не се отнася до вашия собствен предпочитан образ . Със собствен образ на млад, красив, здрав, успешен и богат се отъждествявайте колкото искате . Този образ е дори полезно винаги (поне толкова често, колкото е възможно) да се държи пред очите.

   Никога не използвайте визуализацията (както и всички от своите умения и знания) в ущърб на някого, нещо. Винаги помнете за "закона на бумеранга."

         Съзидателната визуализация се провежда в четири етапа.


   1. Резюме на проблема (цел)

   Решете какво искате. Целта може да бъде всичко. Подобряването на здравето, благополучие, работа, отношения, лични умения и външен вид. Придобиването на ценни неща, постигане на добри резултати в своето обучение, работа и спорт. Като цяло без ограничения за положителната страна. Не забравяйте само да проверите и сортирате целите си . От сортираното отделете за започване най-простата за изпълнение, която може лесно да се види. Освен това, целта ви на този етап не трябва да означава прекалено много за вас. Тези условия са необходими, за да се застраховате срещу евентуални неуспехи и придружаващото чувство на неудовлетвореност. Всяко разочарование, както и прекаленото навиване за цел, която не е от съществено значение обезценява достигнатото. По-късно с практиката може да се поставят по-сложни цели.


   След това не забравяйте да използвате за избраното желание подходящо утвърждение. Например, искате да прекарате почивка на морето. В този случай е възможно утвърждаване: "Каква чудесна почивка на море, слънцето, въздуха и водата - чудо, аз съм във възторг." Или поставяте задачата за подобряване на отношенията с шефа. Утвърждаването може да бъде: "Сигурен съм за себе си, че имам успешна връзка с моя шеф . Той ме разбира, той ме оценява. "

   2. Създаване на ясна представа (всъщност визуализация)

   Представете си картината за вашата избрана цел (ситуация, способност или обект) точно така, както сте го определили. Мислете за това като за вече извършено. Включете в изображението колкото се може повече детайли, цветове, звуци, усещания. Включете някой от елементите които правят картината по-реална.

   3. Даване на образа на позитивна енергия

   Докато задържате визуализираното изображение на глас или за себе си (по желание), кажете няколко пъти избраното утвърждение. След това проиграйте чувствата, които очаквате да изпитате при изпълнението на желанието си, като че ли е вече изпълнено. Продължавайки да удържате изображението, обвийте го в бял или златист цвят, и кажете: "Аз ще те облека (образа на целите, желанията) в Мир, Светлина и Любов, и те пускам." Благодаря на Вселената.

   4. Отказ да се привързваш към резултата

   Може би това е най-трудното нещо. Но e нужно. Факт е, че във Вселената всичко, включително и нашите желания имат своя енергийна стойност Нашите привързаности придават прекалено голямо значение на това, към което ние сме свързани, което носи някакво енергийно изкривяване в балансираната енергийна система на Вселената. С други думи, изпълнението на желанието е блокирано. Ето защо, след приключване на техниките за съзидателна визуализация трябва да се държите, като че ли вече сте получили това, което сте искали, много щастлив и благодарен за това и нищо повече. Ако желанието напомня за себе си - не мислете за това, а само в удобен момент повторете техниката на визуализацията .

    Практически съвети:

- По-добре е да се занимавате с творческа визуализация на сутринта след събуждане, когато тялото е отпуснато и ума спокоен. Но дори по всяко време е важно да се отпуснете преди сеанса и не забравяйте да успокоите ума си.

- Възможно е да се визуализира в легнало положение, ако не искате да спите. Ако ви тегли към леглото, по-добре се визуализира седейки, с изправен гръб

- Във всеки случай позицията на тялото трябва да е удобна и стабилна, така че това да не отвлича вниманието по време на сеанса.

- Не се пренапрягайте, всичко трябва да става лесно и без стрес. Продължителността на изпълнението зависи от настроението. Не го насилвайте и го правете толкова дълго, за колкото ще доставя удоволствие и радост.

- В процеса на визуализацията могат да възникнат несигурност или противоречиви мисли. Не започвайте борба с тях, а ги оставете да подтичват край вас , без да им обръщате внимание, продължавайте да вършите своята работа, формирайки образ и придавайки му енергия.

- Повторете визуализацията на една единствена цел докато тя бъде постигната или до изчерпване на интереса към нея. Не забравяйте, че преоценката на ценностите (естествения процес на растеж) могат да се появят преди да постигнат резултат. Загубата на интерес говори за необходимостта от промяна на целта. Но без чувство на поражение, защото вие променяте само фокуса си от една цел на друга.

- Koгато целта е достигната, не забравяйте да благодарите на Вселената и на самия себе си. Тук трябва да се има предвид момента, че изпълнението не може да бъде в пълно съответствие с поръчката. 

- Подобрявайте способността си да визуализирате. Това ще бъде много полезно, тъй като е доминиращия елемент на много полезни техники.

- Въздействието на визуализацията върху действителността може да бъде подобрено чрез прилагане на техника за групова визуализация.

По материали от Интернет 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.