петък, 6 август 2010 г.

Маите и техните Горски градини

Дълги години наред маите са били критикувани, че залезът на тяхната цивилизация се дължал на лошата им земеделска култура.
Според американската археоложка Анабел Форд от Калифорнийския университет в Санта Барбара тези критики са напълно неоснователни .
Според нея маите са създавали т. нар. "Горски градини", площи от изкуствено засадени дървета, които създават своето растително и животинско разнообразие и осигуряват на хората храна, подслон и не на последно място - билки за техните лекарства.
След резките климатични промени отпреди 3500 - 4500 години е станала смяна на растителните видове и съобразно местната география маите са започнали с култивацията на тези Горски градини.
Те са създали планирана промяна на използването на Земята, която продължавала до 24 години. Първоначално те са изгаряли съществуващата гора, за да могат да открият площи за обработка и след няколкогодишното й използване те отново я засаждали с дървета. Такава култивирана площ е имала своята екосистема от растения и корени, дърветата унищожавали вредителите от посевите и се поддържала влажността на почвата.
Този 24-годишен цикъл осигурявал циклично обогатяване и обновление на почвата и така препитанието на маите било обезпечено.
Изводът на Анабел Форд е, че Горските градини на маите в резултат на правилното планиране на използването на земята са били основна база за съществуването на тяхната цивилизация в продължение на около 3000 години.
И сега наследниците на древните маи обработват почвата по този начин и си осигуряват голямо разнообразие от храни, билки, а също и материали за строежи, инструменти и принадлежности.
Древните маи са пример как хората трябва да се грижат за Земята, ако истински искат да живеят добре и в хармония с Природата !

По материали от Интернет

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.