неделя, 15 август 2010 г.

Енергията Кундалини - част 2

Признаци на частичното издигане на кундалини. Кундалини като болест
Преди да започне издигането си, кундалини най–напред се възбужда. Токовете й правят ума неспокоен. Такива хора са много непостоянни – правят или говорят едно, после прескачат на друго и т.н. Когато частичното издигане е много слабо, такива хора като че ли живеят в сънища и фантазии. При по–значителна сила на издигането, може да се появи вдъхновение в науката, изкуството или друга област на живота, да се получат изблици на щастие и добра концентрация на ума или даже парапсихични способности (сидхи). Но ако надите не са достатъчно чисти, също така могат да се провокират умствени нарушения – като безсъние, натрапливи и маниакални импулси. По време на реакцията (свързана със спускане на частично издигнатата кундалини) се появява тежка депресия, някои дори правят опити за самоубийство. Посланията, които се получават от разблокираните впечатления в читта (складът от подсъзнателни впечатления), объркват разбирането на много хора или ги правят просто марионетки в ръцете на на скритите им и сега изплуващи желания. При частично издигане до Сахасрара, човек получава съответно и частични прозрения, но често ги обърква с Абсолютната Истина и чрез прокламирането им само още повече обърква света.
В самото начало на издигането си, токовете на кундалини могат да повредят нежните вени и нерви около ануса, при което се получават хемороиди; да предизвикат уринарни и полови нарушения, запек и т.н. Може да се усеща остра болка в основата на гръбначния стълб. Частично издигнатата кундалини, окупирала свидишхана чакра, става причина за необикновени по сила сексуални влечения. Ако това е мъж и загубата на семе продължи дълго, той отслабва и става податлив на много болестни прояви, като нервно изтощение, хемороиди, жълтеница, кашлица, загуба на памет и много други. (Това завихряне на енергията във втората чакра е често, тъй като издигането на кундалини от муладхара до свидишхана е много по–лесно, отколкото последващите й маршрути през сушумна или други основни нади до сърцето и по–нагоре). Ракът на половите органи понякога е във връзка с превъзбуждането или подтискането на сексуалната енергия (например, лекарите знаят, че ракът на маточната шийка се среща много по-често при проститутки, докато този на маточното тяло – при неомъжени и нераждали жени).
Токовете на кундалини могат да абсорбират студ или горещина, причинявайки, болки, тежест, тръпки, парене или схващане в различни части на тялото, особено в кръста (началото на шушумна нади), коремната област и лявата ръка (свързана с деликатната, неиздръжлива на студ сарасвати нади); дразнене в трахеята и бронхите, сухота в гърлото и т.н. Особено характерни са движещите се (мигриращи) болки, с които медицината не може да се справи.
Докато признаците при пълно издигане на кундалини са твърде сходни при различните хора, при частичното й издигане един може да усеща едно, а друг – друго.

Какво да се прави?
Когато има частично издигане на кундалини, бъдете искрен и усърден, не се поддавайте на коварните склонности на ума и сетивата. Особено важно е да не разпилявате половата си енергия, да избягвате разсейването на ума със светски хроники, клюки и безполезно бърборене. Умът не може да стои без обект, върху който да се съсредоточава, затова го заангажирайте с духовни практики. Определете си отделно място, най-добре цяла стая, само за целта.
Необходимо е да бъдете редовен и умерен в работата и почивката. Тези, които са развили систематичност в своите духовни упражнения, ще могат да преодолеят кризите. Останете по време на тях в усамотение, приемайте лека храна или гладувайте в продължение на няколко дни (но не се препоръчва пълен глад, ако пратикувате усилено пранаяма). Само напредналите обаче могат да живеят продължително в самота, като медитират и по време на реакциите. Иначе дългото усамотяване е толкова лошо, колкото и потопяването в света сред изкушаващите обекти на сетивата.
При горещи токове към ануса и половите органи е полезно носенето на стегната бедрена препаска, както и студените компреси, дори поставянето на лед върху споменатите области. Това може да е благотворно и при мозъчни разстройства вследствие на възбудената кундалини шакти.
Сменянето на центъра на кундалини при възбудена втора чакра (свидишхана) може да се постигне чрез редовно практикуване на следния метод. Седнете в поза с кръстосани крака и изправен гръбнак, с празен стомах и на чисто място, вдишайте бавно през двете ноздри. Издърпайте горната част на корема към гръбнака и нагоре, свийте здраво мускулатурата на ануса и много бавно и внимателно издърпайте енергията на кундалини от самия връх на половите органи към главата. Едновременно проследявайте умствено движението й по протежение на гръбначния стълб (по шушумна нади). После издишайте и отпуснете корема и ануса. После продължете този процес, без спиране. На ум произнасяйте „ОМ” през цялото време. Наистина си представяйте, че вземате цялата кундалини от свидишхана обратно в муладхара и оттам – през шушумна нагоре до сахасрара. Известно внимание и въображение са важни в началото; а по–късно човек би могъл и наистина да издигне кундалини. В края на практиката изпийте чаша чисто мляко. Започнете този процес с 5 минути сутрин и вечер, при подходящи условия практиката може да се увеличи до половин час два пъти дневно. При това избягвайте сексуално възбуждащи гледки (особено ако практикувате напреднала пранаяма със задържане на дъха, отправянето на кундалини в противоположни посоки може да навреди на здравето и дори да доведе до безумие!). Ако можете да преобразувате половата си енергия без подтискане, това би стабилизирало пребиваването на кундалини в по–високите чакри. Ако не, живейте един внимателно регулиран полов живот.
Всяко лекарство си има и добри, и лоши страни. Много духовни последователи чрез вземане на медикаменти са си съсипали живота. Тъй като, когато причината е в кундалини, а лекарят не знае това, то лекарствата, предписани от него, не могат да помогнат, а само да навредят. Кундалини обаче може да бъде прочистена чрез редовен начин на живот, чиста (безмесна) храна, бани (топли в студените и хладни в топлите климати), пранаяма (особено алтернативно дишане и едно друго упражнение), както и чрез искрени молитви, които вършат чудеса.
Мантрата може или да преобрази духовно човека, или да разруши живота му – ако се практикува неправилно. Внимавайте: славата на много псевдогуру от XX–я век се раздува от фалшивата пропаганда. Дори и древните велики адепти не са се хвалели, че са Божествени инкарнации.
За изчистването на кундалини много помага следната пранаяма. Заемете поза с изправен гръбнак, вдишайте бавно през двете ноздри. Приберете брадичката към гушата, приберете корема към гръбнака и нагоре. Дръжте дъха между сърцето и гърлото, колкото ви е приятно. После, затваряйки лявата ноздра чрез малкия и безименния пръст на дясната ръка, издишвайте бавно през дясната ноздра. След това вдишвайте отново през двете ноздри и след задържането, както го беше обяснено, издишвайте пак през дясната ноздра. Правете това в продължение на 5 минути. После продължете със същото вдишване през двете ноздри, същото задържане, но издишването да е само през лявата ноздра – така 5 минути. Правете тази пранаяма сутрин и вечер преди хранене. Ако спазвате принципите на духовния живот, можете постепенно да увеличите продължителността на всеки цикъл с по 1 минута, стигайки до половин час на ден за всяка ноздра. Чрез тази пранаяма може да се премахне мързелът и умората, да се изчисти гърлото от храчки и да се поддържа умът стабилен. Продължителната й практика помага за развитието на надите и издигането на кундалини. Тялото става неподатливо на най–суровите или горещи климати. Всичко това не е преувеличение, а жив опит.
Смъртта ще ви раздели от всички близки хора, но не и от вашата карма. Не бягайте от своите отговорности в живота: ние можем да откъснем лесно само един узрял плод, но ако е още зелен, ще го нараним. Когато човек има истински духовен растеж, много от неговите светски задължения отпадат от само себе си. Не пренебрегвайте и дребните наглед неща и работете в света, изпълвайки ума си с осъзнаване на Божественото. За каквото мисли човек, такъв той и реално става.
Както в светския живот, така и по духовния път, върховете и пропастите са нещо нормално. Помага само тази сила, която притежава знанието: „Стани, събуди се и не се спирай, докато не си постигнал Целта!” (духовен призив от времето на Ведите и Упанишадите). Това трябва да бъде мотото на всеки един човек.
Използвани са материали от Интернет и собствени записки

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.