неделя, 25 май 2014 г.

Властта действително развращава


Източник
Властта оказва на мозъка същия ефект, като кокаина

След повече от сто години, след като известния историк Джон Ектън изрече фразата "властта развращава, а абсолютната власт развращава абсолютно,учените твърдят, че това е вярно, и може да се докаже биологично.

Установено е, усещане за власт оказва върху мозъка същия ефект като кокаина, увеличава нивата на тестостерон и неговия страничен продукт от androstenediol-3, както при мъжете, така и при жените.

Това от своя страна води до повишени нива на допамин, който е резервна система на мозъка, наричан център на удоволствието, който може да причини тежко пристрастяване.

Кокаинът има същия ефект, който може да окаже различни въздействия от повишено внимание, увереност, енергия, чувство за благоприличие и еуфория до безпокойство параноя и тревожност.

Властта има почти същия ефект като кокаина, и твърде много от нея, може да доведе до увеличаване на допамина, което води до по-негативни последици, като арогантност и нетолерантност.

Твърденията на д-р Иън Робъртсън, до известна степен може да обясни импулсивното поведение на градските елити, олигарсите и известните личности.

В статията си в The Daily Telegraph той казва: "Павианите, които доминират в най-долните слоеве на йерархията имат по-ниски нива на допамин в ключовите области на мозъка, но ако "допринесат " за подобряване на техния статут, според него, повишават и нива на допамин.

"От друга страна, понижението в йерархията, намалява нивото на допамин, увеличава стреса и намалява когнитивната функция."

Той добавя също, че властта може да ви направи и по-умен, доколкото допамина повишава активността на фронталните лобове на мозъка.

Подчинението и доминирането също дават подобни ефекти чрез същия център за удоволствие на мозъка, както властта или кокаина.


zahariada.blog.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.