понеделник, 30 май 2016 г.

Забранени методи за манипулиране на хората


Агентите на специалните служби, психолози, политици, експерти от специфични бизнес структури, а понякога и обикновените хора използват тези методи за манипулиране на съзнанието, за да постигнат целите си.

Най-често жертвите дори не подозират, че са обект на въздействие. И най-упоритите се поддават лесно и правят всичко, което ви трябва.

Ние подготвихме за вас описание на тези методи, както и технологии за защита от всякакъв метод за манипулиране. Бъдете внимателни!

- Методи:

1. Манипулация с чувство за вина или обида

Използването на обида или чувство за вина е един от най-сигурните методи за манипулация на близък човек. Образът на нещастната жертва често дава на своя носител "дивиденти" под формата на негласни пълномощия и репарации. Случва се, човек да живее в ролята на жертва в продължение на години и вече да е свикнал с това, но в околните това повече да не предизвиква съчувствие и желание да помогнат, а напротив, провокира раздразнение и дори агресия.

Защото в действителност, колкото и странно да звучи, именно жертвата  винаги е на върха на пирамидата в семейната система. Такъв човек влияе на другите чрез тяхното чувство за вина. С течение на времето, хората, които участват в тази игра, започват пряко или полу-съзнателно да разбират тази манипулация и да отговорят на нея с агресия.

- Противоотрова

Най-добре е да се утвърди в семейството правило да се забравят обидите. И да не си припомнят един на друг минали грехове по време на семейни скандали. Да кажем метафорично: записвайте обидите върху пясъка, а радостите гравирайте върху мрамор и гранит. Направете го норма за семейството си и ще видите колко по-лесен и по-щастлив ще бъде вашия живот.

 

2. Манипулации с гняв

Има хора, които излизат от себе си, за да ви накарат да им се поддадете. Това са манипулатори, които използват т.нар тактически гняв.

- Противоотрова

Най-лошото нещо е да дадете повод на такъв човек. В крайна сметка, ако прийомът му сработи, той и за в бъдеще ще постъпи така с вас и с другите. За начало ви трябва решителност: вие не трябва да отстъпвате или да си позволявате да крещите. Ако манипулаторът продължава да крещи, вие си тръгнете. Продължете да се държите така при всички последващи сблъсъци, когато той е ядосан, докато разгневения опонент не се научи да се държи рационално с вас.

По отношение на собствения си гняв, чрез който също често ще ви провокират, трябва предварително да разработите съзнателно отношение и правила. Не забравяйте, че когато сте ядосани, може би ще сте в състояние да произнесете най-добрата си реч. Но е много вероятно, че по-късно ще съжалявате за това и ще съжалявате цял живот.

3. Манипулация с мълчание

Хората прибягват до многозначително мълчание, когато те искат да покажат, че са разстроени. Иначе, по тяхно мнение вие ще помислите, че проблемът не е от значение за тях. Хората често прибягват до мълчанието по незначителни поводи, създават една неприятна атмосфера, която може да развали работните взаимоотношения. Мълчанието е разчетено с цел да ви накара да се чувствате виновни, когато разберете колко е разстроен този човек.

- Противоотрова

Опитайте се да се въздържате от игра с "надуване", защото ако тя сработи веднъж, мълчаливеца ще прибегне до подобен прийом постоянно. Но не бъдете резки с него; дръжте се така, сякаш всичко е нормално. Изчакайте, нека той сам да наруши мълчанието. Ако имате някакви дискусии с мълчаливеца, изслушайте го непредубедено. Приятелски и разумно му обяснете върху какво се базира вашата гледна точка.

Дори и ако вашият събеседник продължи да се цупи и след вашия разказ, вие ще знаете, че сте направили всичко по силите си. Вие не сте се оттеглили, само за да се избегне мълчанието, чиято цел е да ви накара да се предадете.

4. Манипулация чрез любовта

"Ако ме обичаш, то ..." Тази манипулация е предназначена за близки приятели, които изпитват към манипулатора положително отношение. Страхът от отхвърляне и загуба на любовта е силна в хората от детството им. Много родители непреднамерено се опитвали да манипулират детето си, като казват: "Ако не слушаш / правиш това, което казвам, и така нататък, тогава аз няма да общувам с теб / да те обичам / да се грижа за теб, и така нататък".

- Противоотрова

Любовта не е предмет на търговия, а резултат на отношенията. Отбелязвайки експлоатация на своите чувства, помислете до колко това ви е необходимо.

5. Манипулация с надежда

Бляскавите обещания често крият желанието за краткосрочни ползи за техния автор. Невероятните обещания на котарака Базилио и лисицата Алиса са били мотивирани от желанието им бързо да получат жълтиците, звънящи в джоба на Буратино. Често тези "песни" довеждат и по-информираните граждани до положение да заровят пари в брой "в Полето на Чудесата в Страната на глупците".

- Противоотрова

Арабска поговорка казва: "Умният се надява на себе си, а глупакът разчита на надеждата". Доверете се на фактите, а не на мненията. В процеса на вземане на решения се базирайте на реален опит, а не на чужди истории или предположения.

6. Манипулация чрез суета

Малките куки, крепко закачили се за прекалено напомпано его, могат да изглеждат като един невинен коментар. Похвалата се използва в тактиката за постигане на целите си: "Вие отлично съставяте отчети! Несъмнено и с този, който аз искам да ви предложа, никой няма да се справи по-добре от вас", или напротив, предизвикателство с намек за некомпетентност:" Още малко .." "Най-вероятно няма да се получи ..."

- Противоотрова

Спомнете си дали сте планирали да направите предложеното до преди провокативните предложения? Проверете съответствието на планираното със своите интереси и способности.

7. Манипулиране чрез ирония или сарказъм

Манипулаторът избира първоначално ироничен тон, критични забележки и коментари, остроумни шеги или провокативни коментари.

- Противоотрова:
Да се направиш на обиден без собствено участие е невъзможно. Ако не вярвате - опитайте да се обидите просто така, без конкретен повод. Ако не се поддавате на провокациите на манипулатора, осъзнавайки и помнейки с кой и какво имате работа, то можете да съхраните яснотата на мисълта, точността на формулировките и емоционалния баланс.


По материали от Интернет

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.